back to top
2024. május 08. 23:41

KezdőlapF1Váratlan vallomás - a Ferrari kész volt Irvine helyett új segédet szerződtetni...

Váratlan vallomás – a Ferrari kész volt Irvine helyett új segédet szerződtetni Schumacher mellé?

-

Miután nemrég kiderült, hogy a Ferrari kész volt szerződtetni Alain Prostot a 90-es években, hogy a négyszeres világbajnok legyen Michael Schumacher másodhegedűse, most újabb pilóta fedte fel, hogy ajánlatot kapott a maranellóiaktól.

Amikor 1996-ban megkezdődött a Ferrarinál a Schumacher-korszak, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a már akkor is a mezőny leggyorsabb pilótájának tartott némettel nem fogja tudni tartani a lépést a Jordantől kifejezetten Schumacher segítésére szerződtetett Eddie Irvine.

Schumacher szárnysegédjévé tette volna a Ferrari az F1 legendáját

Az ír versenyző soha nem is próbálta tagadni, hogy nincs Schumacher szintjén, és visszavonulása után is hitetlenkedve beszélt arról, hogy csapattársa mire volt képes a finoman fogalmazva sem ütőképes 96-os Ferrarival.

Irvine gyengébb teljesítménye az 1997-es szezonban azonban már nagyobb fejtörést okozhatott a csapatnak, amely ebben az évben Schumacherrel már harcban volt a világbajnoki címért, amelyről végül az utolsó futamon csúszott le, míg a konstruktőri tabellán 21 ponttal gyűjtött kevesebbet a Williamsnél.

Embed from Getty Images

Irvine alkalmanként nagy szolgálatot tett Schumachernek, de nem tudott következetesen jó teljesítményt nyújtani 

Elnézve, hogy Schumacher öt versenyt nyert és háromszor volt második, az ír pilóta négy darab harmadik és egy darab második helye nem volt túl veretes, ráadásul Irvine a csapattársa utólagos kizárásával is csak hetedik lett az összetettben, azaz mindkét Williams, mindkét McLaren és mindkét Benetton-pilóta megelőzte.

A mérsékelt teljesítmény pedig az 1998-as szezon elején is folytatódott: a szezonnyitón negyedik hely úgy, hogy Schumacher kiesett a futam elején, Brazíliában pedig csak egy nagyon szerény 8. hely jött össze, azaz Irvine ott pontot sem szerzett. Ez a teljesítmény pedig a jelek szerint arra sarkallhatta a maranellói istállót, hogy utódot keressen az ír helyére, az F1-ben 1997 és 2007 között 67 nagydíjon elinduló Alex Wurz ugyanis a minap a Twitteren igencsak érdekes kijelentést tett.

Embed from Getty Images

Irvine és Schumacher 

Az 1997-ben a Benettonnal bemutatkozó, mindössze harmadik F1-es futamán már dobogóra álló osztrák jól kezdte a 98-as szezont: a melbourne-i hetedik helyét követően Brazíliában és Argentínában is negyedik lett. Ez a teljesítmény pedig Wurz elmondása szerint ajánlatot ért a Ferraritól.

„A rákövetkező héten jött egy újabb negyedik hely Argentínában, amit egy fax követett a Ferraritól egy ajánlattal, amit visszautasítottam… Őrült előző élet volt az” – írta a manapság a Grand Prix-versenyzők érdekvédelmi szervezetének elnökeként előtérbe kerülő expilóta a Twitteren, miután megosztott egy, az 1998-as Brazil Nagydíjról szóló posztot.

Embed from Getty Images

Wurz 1998-ban 

Karun Chandhok, a Sky Sports szakértője rögtön kommentelt is, hogy nem hagyhatja ennyiben a történetet, és mondja el, miért utasította vissza a Ferrarit, de Wurz a cikkünk megjelenéséig nem kommentelt, és könnyen lehet, hogy nem is fog. Christian Nimmervoll újságíró, a Motorsport Network németországi főszerkesztője ugyanis a következőt kommentelte a bejegyzéshez néhány nevetős emoji kíséretében: „Szerintem akkor kellene ilyesmit posztolnod, amikor az év később részében megjelenik egy bizonyos könyv, amiben fény derül a teljes történetre.”

Wurz tehát alighanem csak hírverést csinált ennek a bizonyos könyvnek, amiből majd kiderül, hogy a Ferrari hogyan, miért és mikortól akarta volna őt beültetni Schumacher mellé.

Irvine végül az 1999-es szezon végéig maradt, és nem volt messze tőle, hogy világbajnok legyen.

Friss