2024. április 26. 02:58

KezdőlapF1Verstappen nem ért egyet Pérezzel a szaúdi futam végén történtekkel kapcsolatban

Verstappen nem ért egyet Pérezzel a szaúdi futam végén történtekkel kapcsolatban

-

Sergio Pérez és Max Verstappen eltérő véleményen van arról, hogy kellett-e tisztázni csapaton belül a Szaúd-arábiai Nagydíjon kialakult helyzetet.

Max Verstappen és Sergio Pérez nem kerülhette el a Szaúd-arábiai Nagydíj végjátékára vonatkozó kérdéseket az Ausztrál Nagydíj sajtónapján, ahol kiderült, a két pilóta másként látja a Dzsiddában történteket. Mint arról korábban mi is írtunk, Pérez az előző futamon láthatóan nem értette, hogy csapattársa miként futhatta meg a leggyorsabb kört a verseny végén úgy, hogy őt közben egy bizonyos tempó autózására kérték.

A rádióbeszélgetések alapján kristálytisztán kirajzolódott az a kép, hogy a Red Bull a megbízhatósági problémáktól tartva nem szerette volna, hogy a versenyzőik szükségtelen kockázatot vállaljanak a leggyorsabb körért járó pont megszerzéséért, ám miután Verstappen ellentmondott nekik, inkább hallgatólagosan belementek abba, hogy a holland pilóta megpróbálja elcsenni a leggyorsabb kört Péreztől.

Hiába mondta a csapata, hogy ne tegye, Verstappen kegyetlenül kitolt Pérezzel a dzsiddai futam végén

Az élen autózó mexikói azonban a futam végéig abban a tudatban vezetett, hogy ő és Verstappen is a számukra kijelölt tempót autózza, ezért a levezető körben kényszeredett nevetéssel nyugtázta, hogy a holland megtréfálta őt, és az utolsó körben elvette tőle az extra pontot. Nem mellesleg ezzel Verstappen megtartotta a vezetést a pontversenyben, máskülönben most Pérez állna az élen.

Melbourne-ben a történtekkel kapcsolatos kérdésekre Pérez hangsúlyozta, hogy miután egyeztetett Christian Horner csapatfőnökkel és a mérnökeivel, „világos” kommunikációs rendszert határoztak meg a hasonló szituációkra. „Ha abban a helyzetben találjuk magunkat, mint Bahreinben és Dzsiddában, ahol nagyon világos volt, hogy ki fog nyerni attól függetlenül, hogy mennyire keményen nyomjuk. Ha nem ez a helyzet, akkor nagyon más versenyszituációban találhatjuk magunkat, ami kicsit nehézzé teheti a dolgokat.”

Noha Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke azt állította, „nyilvánvaló” volt, hogy Pérez miért kérdezett a leggyorsabb körről, és hogy a mexikói „az első néhány kanyar után” feladta, hogy javítson a legjobb idején, Pérez Ausztráliában tagadta ezt, és kijelentette „megbánta”, hogy nem ment rá a leggyorsabb körre a mérnöke és közötte történt „félreértés” miatt.

Verstappen csapattársa figyelmeztette a Red Bullt

„A kommunikációt valószínűleg a mérnökömmel együtt félreértettem. Bánom, hogy nem mentem rá a leggyorsabb körre, mert azt hittem, más a helyzet. Közben viszont nem az volt a helyzet, hogy közöltek velem valamit, majd mást mondtak Maxnak. Szóval ez rajtunk múlt. Beszéltem a mérnökeimmel, minden világos, és váltottam egy szót Christiannal is a verseny után, és az is világos volt. Szóval nem nagy ügy.”

Verstappen másként gondolja

Pérez nem részletezte, hogy pontosan mi volt a félreértés, de nagy valószínűséggel arra gondolhatott, hogy ő és mérnöke azt hitte, végig tartaniuk kell a kijelölt tempót, amit Verstappen is meg fog tenni, azaz egyikük sem próbálkozhat a leggyorsabb kör megszerzésével.

Eközben a holland pilóta Melbourne-ben úgy vélte, semmit sem kellett tisztázni az előző verseny után, mert minden teljesen világos.  „Ez nem félreértés volt. Ugyanez a kérdés elhangzott Bahreinben is, csak fordítva. Ami minket illeti, nem beszéltünk utána erről” – jelentette ki.

Amikor pedig jelezték neki, hogy Pérez vélte úgy, hogy félreértés történt, Verstappen hozzátette: „Igen, de ha visszatekintünk az első két hétvégére, akkor nem volt az. Mi sem kaptunk semmilyen kiegészítő magyarázatot. A pozitívum, hogy az autónk nagyon versenyképes, és ez kell ahhoz, hogy harcban legyünk a világbajnoki címért.”

Verstappen tényleg nagyon beteg volt, az autóban sem kapott levegőt

Magyarán, a Szaúd-Arábiában az előirányzott köridőre körökön át fittyet hányó és a saját tempójában autózó Verstappen úgy gondolhatja, teljesen természetes volt az, hogy az utolsó körben megpróbálta megszerezni a leggyorsabb kört (még úgy is, hogy a csapat korábban világosan jelezte neki, hogy ne tegye), és Péreznek is ezt kellett volna tennie.

Hogy csapaton belül valóban kommunikációs zavar támadt-e, és Péreznek és mérnökének ezért nem volt világos, hogy ők is szabadon megtehetik ezt, vagy csak Verstappennek többet engedett a Red Bull, és nem akarta rendreutasítani a kétszeres világbajnokot, egyelőre nem derült ki, de ha továbbra is a bikások különversenyét hozza az idei év, alighanem elő fognak még fordulni hasonló helyzetek

Friss