2024. május 04. 22:30

KezdőlapF1Ilyen a nézőtérről egy brutális baleset az F1-ben - törmelékek záporoztak át...

Ilyen a nézőtérről egy brutális baleset az F1-ben – törmelékek záporoztak át a kerítésen (videó)

-

Ijesztő pillanatokat élhettek át az Ausztrál Nagydíjon azok a nézők, akik közvetlen közelről látták Pierre Gasly és Esteban Ocon csattanását, ráadásul sérülésveszélynek voltak kitéve.

A mai napig ott szerepel minden Forma-1-es belépőn, hogy a motorsport veszélyes, és a nézők saját felelősségükre tartózkodnak a nézőtéren. Mindez a legtöbbször persze csak üres figyelmeztetésnek tűnhet, hiszen napjaink F1-ének biztonsági sztenderdjei mellett szerencsére nagyon ritkák az olyan esetek, amikor egy néző élete veszélybe kerül. A múlt hétvégi Ausztrál Nagydíjon azonban két olyan eset is történt, amelynél biztonsági aggályok merültek fel.

Felsejlett a 22 évvel ezelőtti halálos baleset emléke – megsérült egy néző Ausztrál Nagydíjon

Előbb Kevin Magnussen csapta falhoz a Haast a kettes kanyarban, amely során a futóművének egy darabja átrepült a védőkerítésen és a karján megsebesített egy nézőt. A versenyirányítás némi hezitálás után piros zászlóval félbeszakította a versenyt, majd a törmelékek eltakarítása után állórajtos újraindítást rendelte el. Az aznapi harmadik rajt azonban káoszba fulladt: Carlos Sainz kilökte Fernando Alonsót, Logan Sargeant nekiment Cunoda Jukinak, többen a kavicságyon vágtak át, a két összeütköző Alpine pedig hatalmas balesetet szenvedett.

Nézői videó az esetről:

Pierre Gasly és Esteban Ocon autója pedig szinte pontosan ugyanott csapódott a betonfalnak, ahol korábban Magnussen lekoccolta azt, a kerítés mögött álló nézők pedig ezúttal is veszélybe kerültek, hiszen számos kisebb törmelékdarab mellett valamelyik Alpine felnijének egy jókora része is átjutott a törmelékfogón.

A szervezők szerencsére ezen a szakaszon jókora biztonsági sávot alakítanak ki a nézőtér és a betonfal között, így a törmelék nem a drukkerekre záporozott, de miként Magnussen alkatrésze, úgy az Alpine felnidarabja is eljuthatott volna az emberekig, súlyos sérülést okozva.

A felnidarab:

Friss