2024. április 24. 22:08

KezdőlapF1Senna gokartja, Mansell Williamse – igazi legendákból áll a McLaren-vezér gyűjteménye (videó)

Senna gokartja, Mansell Williamse – igazi legendákból áll a McLaren-vezér gyűjteménye (videó)

-

Zak Brown betekintést gyűjteményébe, amely elképesztően sikeres autókból áll. A McLaren Racing vezérigazgatója többek között Ayrton Senna gokartját ls Nigel Mansell brutálisan erős Williamsét is őrzi.

Amellett, hogy a McLaren Racing vezérigazgatójaként tevékenykedik, Zak Brown a United Autosports sportautócsapatának tulajdonosa is. Az istálló Európában és Észak-Amerikában is indul különböző sorozatokban, többek között a WEC-ben és az IMSA-ban is. Neil Crompton, az ausztrál Supercar-bajnokság által alkalmazott műsorvezető ellátogatott a csapat Yorkshire-ben, Londontól mintegy háromórányi autóútra található központjába, és betekintést nyújtott az amerikai üzletember különleges gyűjteményébe.

Mielőtt a leginkább említésre méltó darabok terítékre kerültek volna, a „túravezető” megemlítette, hogy Brown lefektetett egy szabályt. Csak és kizárólag olyan autók kerülhettek oda, amelyek futamot vagy bajnokságot nyertek, vagy ha azt nem is, akkor van valamilyen izgalmas háttértörténetük. Nos, ez a későbbiekben bemutatott kocsik mindegyikéről elmondható.

A nézők elsőként egy gokartot vizsgálhattak meg közelebbről. Ayrton Senna versenygépéről volt szó, amelyen az 1981-es FIA világbajnokságon indult, és ért el negyedik helyet a DAP csapatának színeiben. Mai szemmel furcsa, hogy a későbbi háromszoros világbajnok ugyanabban az évben kezdte meg a formulaautós pályafutását, hiszen ebben az évben már a Forma-Fordban is elindult, ráadásul meg is nyerte a sorozatot.

A következő viszont már egy F1-es autó volt, méghozzá nem is akármilyen: az 1987-es Williams FW11-esről van szó, amely mind a konstruktőri, mind az egyéni világbajnokságot megnyerte. Utóbbit Nelson Piquet révén tette meg, és bár a konkrét kocsit a második helyen végző Nigel Mansell vezette, azért ő is három győzelemig és öt pole pozícióig jutott. Dickie Stanford, a grove-iak csapatmenedzsere elárulta, hogy a másfél literes V6-os Honda-motor annyira erős volt, hogy az időmérőn az 1200 lóerőt is elérte.

Bár a brit pilóta 1992-es világbajnok autója nincs ott Brown gyűjteményében, a következő évben használt versenygépe igen. Ez pedig egy Lola T93/00-s volt, hiszen Mansell abban a szezonban az IndyCarban versenyzett. Mit versenyzett, első évében megnyerte a sorozatot, aminek következtében valóságos hőssé vált az Egyesült Államokban.

A felsorolt darabokon kívül a műsorvezető még számos más autót is megmutatott a közönségnek. Ott volt Rick Mears 1991-es Penske-je, amit Európában, a korábbi McLaren-csapatfőnök, Teddy Mayer felügyelete alatt építettek. Megcsodálhattunk egy, az IMSA-ban szereplő, Ross Brawn által tervezett Jaguar XJ10-est; Nick Percat 2011-es Holdenjét, amellyel megnyerte a Bathursti 1000 km-es versenyt; egy Chevrolet Monzát; valamint Dale Earnhardt egykori autóját, amelyet tavalyelőtt Daniel Ricciardo is vezethetett.

Friss