2024. április 26. 13:54

KezdőlapF1Legendás F1-es autók csapnak össze egymással egy különleges versenyen

Legendás F1-es autók csapnak össze egymással egy különleges versenyen

-

Az IndyCar, illetve az IMSA következő fordulójának hétvégéjén egy különleges versenyt is rendeznek, amelyen történelmi F1-es autók indulnak. A futamon több világbajnok versenygép is részt vesz, és többek között Zak Brown. A McLaren Racing vezérigazgatója is ott lesz a rajtrácson.

Bár Forma-1-es futamot nem rendeznek, a következő hétvége így is az autóversenyzés, azon belül is az utcai pályán való küzdelem ünnepe lesz. Az IndyCar, valamint az IMSA mezőnye ugyanis egyaránt a Long Beach-i pályára látogat, és a hétvége keretében egy különleges versenyt is rendeznek. Mindez a promóternek, valamint a HMSA-nek (Historic Motor Sports Association, azaz Történelmimotorsport-szövetség) köszönhető.

A futamon történelmi Forma-1-es autókkal fognak versenyezni. A mezőnyben ott lesz Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója, ám nem saját csapatának valamelyik kocsiját fogja vezetni, hanem egy Williamst. Nem is akármilyen Williamst, hanem a csapat történetének első egyéni és konstruktőri világbajnoki címét megszerző FW07-est, amellyel Alan Jones ért fel a csúcsra 1980-ban.

Az 1980-as Williams mellett az 1971-es Tyrrell lesz a másik világbajnok autó

A rajtrács legújabb, vagy inkább legkevésbé régi versenygépe szintén a grove-iak autója lesz. Egy Williams FW08C-ről van szó, amely ugyan jóval kevésbé bizonyult sikeresnek, de Keke Rosberggel a volán mögött megnyerte az 1983-as Monacói Nagydíjat. A finn versenyző ezenkívül még egyszer állhatott dobogóra, a csapat végül a konstruktőri negyedik helyet szerezte meg.

Ha már az Egyesült Államokban lesz a futam, egy amerikai autót is láthatnak a szurkolók a Penske PC4-es révén, amellyel John Watson saját maga első, a csapat történetének pedig egyetlen győzelmét szerezte az 1976-os Osztrák Nagydíjon. Emellett egy privát McLaren M23-as is szerepet kap, amellyel Nelson Piquet és Brett Lunger teljesítettek pár futamot 1978-ban.

A legrégebbi autó az 1971-es Tyrrell 004-es lesz, amellyel Jackie Stewart második világbajnoki címét, François Cevert pedig egyetlen futamgyőzelmét szerezte. A legtöbb autót a legendás Cosworth DFV erőforrása hajtja, csupán kettő kivétel lesz: az 1977-es BRM P207-es, illetve az 1982-es Alfa Romeo 182-es egyaránt V12-es motorral rendelkezik.

Ami a gyártók pontos összetételét illeti, az imént említett BRM és Alfa Romeo mellett a Penske és a Surtees is egy autót fog adni az eseményre. A Lotus és a McLaren kettő, a Shadow, a Tyrrell és a Williams három, míg a March négy autóval képviselteti majd magát. A szabadedzést és az időmérőt pénteken rendezik, míg az első futam szombaton, a második vasárnap lesz.

Friss