2024. május 01. 22:19

KezdőlapF1Tényleg Hamiltoné lehet Verstappen első vb-címe?

Tényleg Hamiltoné lehet Verstappen első vb-címe?

-

Ugrásszerűen megnőtt az aláírások száma annak a petíciónak, amely azt követeli, hogy Lewis Hamiltonnak adják a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj győzelmét, és ezzel az az évi világbajnoki címet. Mindez vélhetően összefügg a brit pilóta első végső diadalával kapcsolatos hírekkel.

Bár már 16 hónap eltelt a futam óta, sokan a mai napig nem tudják megemészteni, hogy nem Lewis Hamilton lett 2021 világbajnoka, főleg azért, amilyen körülmények között bukta el a végső győzelmet. Az elmúlt napokban pedig bizonyos értelemben ismét felerősödtek ezek a hangok, vélhetően nem függetlenül a hírektől egy másik emlékezetes fináléval kapcsolatban.

Mint ismert, Hamilton és Max Verstappen egyenlő pontszámmal érkeztek meg a bajnoki fináléra, és a hétszeres világbajnok magabiztosan vezetett, amikor pár körrel a vége előtt Nicholas Latifi összetörte az autóját, biztonsági autós fázist előidézve ezzel. A Mercedes nem hívta ki kerékcserére pilótáját, míg a Red Bull igen, így a holland versenyző friss gumikon volt ellenfele mögött, csakhogy öt lekörözött volt közöttük.

Forma-1, biztonsági autó, Safety Car, Lewis Hamilton, Mercedes, Abu-dzabi Nagydíj 2021
A biztonsági autós fázis mindent megváltoztatott azon a futamon (Fotó: Pirelli)

A versenyirányítás először úgy döntött, hogy senki nem veheti vissza a körét, ami szinte biztosan Hamilton vb-címét jelentette volna. Nem sokkal később azonban úgy határoztak, hogy a két bajnokaspiráns között lévők elmehetnek a Safety Car mellett, így Verstappen közvetlenül Hamilton mögé került az utolsó körre. Az akkor 24 éves pilóta meg is csinálta az előzést, így pályafutása során először felért a csúcsra.

Az esetből óriási botrány lett, ugyanis Michael Masi versenyigazgató, illetve csapata nem a szabályok szerint járt el. A Mercedes először óvott, később viszont elállt a fellebbezéstől, így a végeredmény lényegében hivatalossá vált. Hamilton szurkolói közül viszont sokan nem tudták elfogadni a végeredményt, és az egyikük petíciót indított azért, hogy adják oda a futamgyőzelmet és ezáltal a vb-címet az általuk jogosnak vélt tulajdonosnak.

„Úgy gondolom, hogy 2021. december 12-én, vasárnap nem szolgáltattak igazságot, amikor az FIA sportfelügyelői [itt valójában a versenyirányításra gondol – a szerk.] megfosztották Lewis Hamiltont az Abu-dzabi Nagydíj megnyerésétől – fogalmazott Patel Gordon-Bennett a futam másnapján általa elindított petíció szövegében. – Kevesebb mint 1 körrel a vége [valójában az újraindítás – a szerk.] előtt [csak] néhány lekörözött autót engedtek el a biztonsági autó mellett, ami nem felel meg az F1-es sportszabályzatnak. Ez lehetőséget adott a riválisnak, Max Verstappennek, hogy megelőzze Lewis Hamiltont, és megnyerje a nagydíjat. Ha az igazságosság, a becsületesség és a méltányosság híve vagy, kérlek, írd alá ezt a petíciót. A döntés változatlanul hagyása nagyon rossz üzenetet küld a fiataloknak és a jövő versenyzőinek.”

A petíciót 2021 végére már több mint 40 ezren aláírták, de aztán nem meglepő módon abbamaradt a Hamilton-rajongók lelkesedése. Az elmúlt napokban viszont új lendületet kapott: pár napja elérte a 75 ezret, azóta pedig már a 86 ezren is túl van az aláírások száma. Könnyen lehet, hogy hamarosan a 100 ezer is meglesz, ami persze aligha véletlen.

Újabb fordulat – Massa a bíróságon szerezné vissza Hamiltontól a 2008-as világbajnoki címet

Az utóbbi pár héten ugyanis az egyik legfelkapottabb téma a brit versenyző 2008-as világbajnoki címe volt. Bernie Ecclestone, az F1 akkori vezérigazgatója bevallotta, hogy Max Mosley FIA-elnökkel együtt tudott Nelson Piquet Jr szándékos balesetokozásáról, így az akkori szabályok szerint törölni kellett volna a futam végeredményét, de ez nem történt meg. Az azon a futamon nagyon pórul járt, majd a vb-címet mindössze egyetlen ponttal elbukó Felipe Massa erre reagálva kijelentette, hogy bírósági ügyre tereli az ügyet. Vélhetően ez adott lendületet a Hamilton-drukkereknek, hogy növeljék az aláírások számát. Ám ahogyan Massa is aligha kapja meg a 2008-as világbajnoki címét, így a petíciót sem érdemes komolyan venni abból a szempontból, hogy bármilyen módon megváltozna a 2021-es végeredmény.

Friss