2024. április 19. 21:45

KezdőlapF1Újabb csapás a Ferrarinak - nem jártak sikerrel az FIA-nál

Újabb csapás a Ferrarinak – nem jártak sikerrel az FIA-nál

-

Hiába próbálta meg felülvizsgáltatni Carlos Sainz Ausztrál Nagydíjon kapott 5 másodperces büntetését a Ferrari, az FIA sportfelügyelői a mai napon elutasították az olasz istálló kérelmét, így minden marad úgy, ahogy volt. Ezzel pedig biztossá vált, hogy a Ferrari az első három versenyt követően legutóbb 2009-ben állt ennyire rosszul. Akkor egyetlen pontot sem szereztek.

A Ferrari az Ausztrál Nagydíj után felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) Carlos Sainz 5 másodperces büntetése miatt. A maranellói istálló azt szerette volna elérni, hogy a felügyelők vizsgálják meg újra a spanyol pilótát a negyedikről a 12. helyre visszavető büntetést, amit azért kapott, mert a melbourne-i futam harmadik rajtja után kilökte Fernando Alonsót.

A Ferrari jogi úton akarja elérni, hogy mégse ez legyen 14 éve a legcsúfosabb szezonkezdete

Ahhoz, hogy a felügyelők egyáltalán újra összeüljenek, a Ferrarinak a szabályok szerint „új és jelentős” bizonyítékokkal kell (volna) előállnia, ám az olasz istállónak ez nem sikerült, ezért a felügyelők úgy döntöttek, hogy nem vizsgálják újra az esetet. Azaz Sainz büntetését helyben hagyták, a spanyol pilóta pedig maradt a 12. helyen.

„Nincs olyan jelentős és releváns új bizonyíték, amely nem állt a felülvizsgálatot szorgalmazó felek rendelkezésére az eredeti döntéskor, ezért a beadványt elutasítjuk” – állt a felügyelők hivatalos indoklásában.

A Ferrari Sainz autójának telemetriai adatait, illetve Sainz, Alonso és néhány rivális versenyző nyilatkozatát mutatta be új és releváns bizonyítékként, illetve egy precedenssel is előállt, ami alapján úgy vélte, mindez elegendő kell legyen a felülvizsgálathoz.

Ez a precedens a Racefans.net értesülései szerint egy hátrasorolásos büntetés, amelyet Sergio Pérez kapott, amiért a 2014-es Kanadai Nagydíj végén nekiment Felipe Massának. A silverstone-i istálló akkor a büntetés felülvizsgálatát kérte, az FIA pedig ezt meg is tette, miután a csapat Pérez nyilatkozatait szolgáltatta bizonyítékként.

Az Ausztrál Nagydíj felügyelői szerint ez a precedens azonban nem állja meg a helyét a mostani esetben, mert akkor mindkét pilótát meg akarták hallgatni, mivel nem volt világos, hogy melyikük volt a hibás a balesetben. Pérez azonban nem tudott részt venni a meghallgatáson, mert kórházba szállították, és az ő szavai nélkül hoztak döntést, a mexikói pilóta verziója azonban utólag más megvilágításba helyezte a történteket.

Szívszorító felvételek, Sainz sírva fakadt az Ausztrál Nagydíj alatt

Sainz esetében a felügyelők viszont „szükségtelennek” tartották a pilóta meghallgatását, mivel egyértelmű volt a számukra, hogy Sainz hibázott, és ezért döntöttek még a verseny vége előtt a büntetéséről. Ezért vélték úgy, hogy mind Sainz, mind más versenyzők utólagos nyilatkozatai irreleváns információk, miként a Ferrari által benyújtott telemetriai adatok sem mutattak semmi újat ahhoz képest, ami már a döntéshez vezető vizsgálat során a rendelkezésükre állt.

A felügyelők döntésének teljes szövege ITT érhető el.

Azzal, hogy elbukta a felülvizsgálat lehetőségét, biztossá vált, hogy a Ferrari három verseny után mindössze 26 ponttal áll az összetett negyedik helyén. Ennél kevesebb pontot az első három futamon legutóbb 2009-ben gyűjtöttek, akkor egyetlen egység sem állt a nevük mellett.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss