2024. április 18. 14:51

KezdőlapF1100 ezer aláírásnál jár a petíció, amely azt követeli, adják Hamiltonnak a...

100 ezer aláírásnál jár a petíció, amely azt követeli, adják Hamiltonnak a 2021-es vb-címet

-

Megindokolta a Lewis Hamiltonnal szemben történt 2021-es igazságtalanság ellen harcoló nő, hogy miért indított petíciót, amit mostanra 100 ezren írtak alá.

Százezer aláírásnál tart az a petíció, amit még Patel Gordon-Bennett indított el a Change.orgon a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj után. A nő és a petíció célja az volt, hogy változtassák meg a verseny végeredményét, és hirdessék ki Hamiltont a győztesnek, mivel csak azért nem a hétszeres világbajnok nyert, mert Michael Masi versenyigazgató szabálytalan módon indította újra az utolsó kör előtt a futamot.

Az eredmény megváltoztatására – amellyel Max Verstappen elveszítené a 2021-es vb-címet, ami Hamiltoné lenne – természetesen már nincs lehetőség, és soha nem is volt, a Mercedes is emiatt állt el attól, hogy a történtek után az FIA Nemzetközi Fellebbviteli Bíróságához forduljon.

Tényleg Hamiltoné lehet Verstappen első vb-címe?

Kevesebb mint egy héttel ezelőtt még „csak” 86 ezernél járt az aláírások száma, ami viszont már akkor is lényegesen több volt annál, ahol az abu-dzabi verseny után lecsillapodó indulatokat követően tartott a dolog. A hirtelen ismét beinduló aláírási kedvben bizonyára a 2008-as világbajnoki cím körüli fejlemények játszottak szerepet, Felipe Massa ugyanis nemrég közölte, megvizsgálja a jogi lehetőségeit annak, hogy a bíróságon szerezze vissza a 2008-as címet, ami vélhetően az övé lett volna, ha a Renault-istálló nem csalja el a Szingapúri Nagydíjat.

Noha bármelyik vb-cím kimenetelének megváltoztatására gyakorlatilag nulla az esély, a Racefans.net megkereste Patel Gordon-Bennett-tet, aki elmondta, miért döntött úgy, hogy aláírásgyűjtésbe kezd.

„Aznap este, néhány órával a 2021. december 12-i verseny után indítottam el a petíciót. A nappalimban néztem a versenyt a Sky Sports F1-en a családommal, és amint láttuk az igazságtalanságot, az sokkolt minket, nem hittük el. Úgy éreztem, ezúttal ugyanúgy meglopták Lewis-t és a Mercedest, mint amikor változtattak a szabályokon, hogy azok a Red Bull autójának feküdjenek.”

Bennett természetesen a 2021-es szezonra megváltoztatott padlólemez-szabályokra gondolt, amelyekhez a Mercedesnek időbe telt alkalmazkodnia. Hivatalosan ez a szabály azért született, hogy csökkentsék az autók leszorítóerejét, amire azért volt szükség, mert a Pirelli gumijai változatlanok maradtak abban az évben, és félő volt, hogy nem bírják a fejlesztések miatt egyre növekvő terhelést.

Hamilton tovább ment: szerinte Verstappent akarták világbajnoknak, azért csalták el a tavalyi vb-t

A nő a Hamilton melletti fellépés indokaként még azt is megemlítette, hogy úgy érzi, mivel Hamilton rendszeresen felszólal a kisebbségek mellett, most kijárt neki, hogy visszakapja ezt a támogatást.

„Lewis mindig kiállt másokért, a hátrányos helyzetűekért, jogfosztottakért, és azokért, akik nem tudják hallatni a hangjukat. Úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy mi álljunk ki Lewis-ért, amikor ő kerül szembe igazságtalansággal. Ráadásul szégyenletes volt a sportra nézve is, hogy egy ember a pillanat hevében megváltoztathatja a szabályokat, hogy azt az eredményt kapják, amit akartak. Ha ez a Forma-1, akkor én nem akartam a részese lenni.”

Az FIA végül vizsgálata során megállapította, hogy Michael Masi „jó hiszemben”, de hibásan cselekedett, ami miatt elmozdították a pozíciójából, majd a szövetség kötelékét is elhagyta.

Noha a felgyorsuló ütemben gyűlő aláírásokkal nem lehet visszacsinálni a történteket, Bennett abban azért bízik, hogy talán Hamilton figyelmét felkeltheti.

„Nem számítottam sok aláírásra, és szinte már el is feledkeztem az egészről. Eléggé meglepett, amikor egy gánai barátom írt nekem néhány napja, hogy látta a nevemet a The Mirrorban, mint az emberét, aki elindította ezt az aláírásgyűjtést, ami már 80 ezer aláírásnál jár – mondta. – A motorsportban vagy az F1-ben senkitől nem kaptam visszajelzést, Hamiltontól sem. Utóbbitól már az csodálatos lenne, ha találkozhatnék vele.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss