2024. március 29. 10:45

KezdőlapF1Újabb szenzációs felvételek a történelmi F1-es futamról - így repesztett Hunt 76-os...

Újabb szenzációs felvételek a történelmi F1-es futamról – így repesztett Hunt 76-os McLarenje (videó)

-

James Hunt legendás McLarenje is pályára lépett azon a versenyen, amelyen az elmúlt hétvégén számos egykor F1-es autó csapott össze.

Mint arról már több ízben is beszámoltunk, az elmúlt hétvégén rendezték az IMSA és az IndyCar közös versenyhétvégéjét a kaliforniai Long Beach-en. A Nagy-Los Angeles részét képező város 1976 és 1983 között Forma-1-es nagydíjnak is otthont adott, most pedig egy történelmi esemény keretein belül korábbi világbajnok gépek is összecsaptak, miközben összesen tíz egykori vagy jelenlegi istálló korábbi autója szerepelt, köztük az 1983-as Monacói Nagydíjat megnyerő, Ayrton Senna első F1-es autójának számító Williams FW08C is.

Hang- és látványorgia – így szól ma Ayrton Senna első F1-es autója (videó)

De nem a Williams volt az egyetlen patinás márka a történelmi F1-es mezőnyben, és szerencsére nemcsak az FW08C-ről tettek közzé belső kamerás felvételt. Így most meg tudjuk mutatni például azt, hogy Danny Baker miként vezette a 2,1 km hosszú utca pályán James Hunt 1976-os McLaren M26-osát. Azt a nagyjából 470 lóerős V8-as Cosworth-motor által hajtott autót, amellyel a Niki Laudával öldöklő csatát vívó brit pilóta megnyerte első és egyetlen vb-címét, és amellyel 1976-ban versenyzett Long Beach-en, noha a 3. helyről rajtolva 3 kör után kiesett.

Íme:

Nem akkora a történelmi jelentősége az alábbi, 1977-es March 761-8-asnak, amelyet Mikko Kozarowitzky három nagydíjra próbált meg kvalifikálni, mindannyiszor sikertelenül. A 761-es modellt egyébként az 1976-os idényre tervezte meg a legendás Robin Herd, a Lotustól a csapathoz visszatérő Ronnie Peterson kezei között pedig megnyerte az az évi Olasz Nagydíjat. Ez egyben az autó egyetlen dobogós helyezése is volt, noha 1977-ben összesen hét csapat használta.

Ilyen volt a nézőtérről, ahogy a 70-es/80-as évek F1-es autócsodái köröztek Long Beach-en:


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss