2024. április 26. 02:20

KezdőlapF1Hang- és látványorgia - így szól ma Ayrton Senna első F1-es autója...

Hang- és látványorgia – így szól ma Ayrton Senna első F1-es autója (videó)

-

Adott egy legendás csapat monacói győztes autója, amellyel a sportág történetének egyik legnagyobbja először kóstolt bele az F1-be, és egy legendás pálya, ahol korábban F1-es futamokat is rendeztek. És egy pilóta, aki visszarepít minket 40 évet az időben.

Az IndyCar és az IMSA legutóbbi fordulóján különleges versenyt is rendeztek, amelyen történelmi F1-es autók indultak. A Long Beach-i pályán korábbi világbajnok gépek is összecsaptak, és összesen tíz egykori vagy jelenlegi csapat korábbi autója szerepelt. A Williams rögtön három autóval is képviseltette magát (ennél több csak March-ból volt, szám szerint négy), az 1980-ban világbajnoki címet nyerő FW07-es mellett pedig ott volt az 1983-ban használt FW08C is.

A kocsit Patrick Long vezette a hétvége során, a RACER pedig az egyik versenyen készült szenzációs felvételeket tett közzé róla:

A Cosworth 3000 köbcentis, V8-as erőforrása által hajtott kocsi az 1982-es FW08 továbbfejlesztett, az 1983-ra életbe lépett szabályváltozás miatt már nem szívóhatású változata, amellyel Keke Rosberg megnyerte az az évi Monacói Nagydíjat, illetve pole pozíciót ért el a szezonnyitó Brazil Nagydíjon, amely az utolsó rajtelsősége volt az F1-ben a Ford-Cosworth DFV-nek.

A Jacques Laffite és Rosberg által alkotott duó a konstruktőri negyedik helyre hozta be abban az évben a csapatot, de nemcsak ők vezették az FW08C-t, hanem egy bizonyos Ayrton Senna is, aki 1983 júliusában a Donington Parkban ezzel a típussal tesztelt először az F1-ben.

Szenzációs felvételek – ilyenek voltak a fiatal Senna első tesztjei F1-es autóban (videó)

A brazil pilóta gyorsabb volt, mint korábban bárki a kocsival, de Frank Williams nem tudott szerződést ajánlani neki 1984-re, mert Rosberg és Laffitte is kontraktussal rendelkezett, így Senna végül a Tolemannal mutatkozott be a száguldó cirkuszban.

Az FW08C az 1983-as Európa Nagydíjat követően ment nyugdíjba, miután Brand Hatchben – ahol Rosberg az év elején megnyerte a Race of Champions-t, a mai napig utolsó bajnokságon kívüli F1-es futamot – három is megpróbált kvalifikálni belőle, de ez csak az ezen a versenyen debütáló Jonathan Palmernek és Rosbergnek jött össze. Az utolsó 1983-as versenyre már az FW09-cel utazott el a csapat.

Friss