2024. április 25. 21:07

KezdőlapF1Nagyon rossz hírt kaptak a Red Bull riválisai

Nagyon rossz hírt kaptak a Red Bull riválisai

-

A Forma-1 történetének egyik, ha nem a legnagyobb mérnökzsenije nem megy sehová.

Az utóbbi időben többekben is felvetődött, hogy Adrian Newey, a Red Bull sztártervezője esetleg új kihívás után nézhet, és csapatot vált. A pletykákat elsősorban az szülte, hogy a 64 esztendős mérnök szerződése az idei év végén lejár az őt foglalkoztató Red Bull Advanced Technology-val, vagyis inkább csak lejárt volna, az Autosport értesülései szerint ugyanis a felek meghosszabbították azt.

Hogy a sztártervező pontosan még mennyire időre kötelezte el magát az energiaitalos csapat mellett, azt a szaklap nem közölte, csupán annyit írt, hogy még „sok-sok évig” a Red Bull tagja lesz. Newey továbbra is technikai főigazgatóként tevékenykedik majd, hogy a Red Bull F1-es csapatának, az Advanced Technology-nak és a motorrészlegnek a fejlődését is koordinálja.

Adrian Newey, Red Bull Racing, Mexikói Nagydíj
Marad Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Adrian szinte a kezdetektől fogva kulcsfontosságú tagja a csapatnak. Számos területet lefed, és nagyszerű, hogy számíthatunk a tapasztalatára, a tudására és arra, ahogyan a fiatalokkal dolgozik együtt. Annyira motivált, amennyire mindig is volt. Nyilván nagyon érdekli, hogy mi zajlik a motorrészlegen és a Red Bull Advanced Technology-ban, úgyhogy a Milton Keynes-ben található Campus mindhárom lábában érdekelt” – nyilatkozta Christian Horner csapatfőnök az Autosportnak.

Horner emellett kiemelte, hogy Newey remekül együtt dolgozik az egyes részlegek vezetőivel, ami lehetővé teszi, hogy kamatoztassa az elképesztően nagy tapasztalatát. „Nem kell minden egyes nap egy adott dologgal foglalkoznia, hanem az egész csoportban hasznosíthatjuk a széleskörű tudását.”

A technikai gurut emellett Horner szerint feltüzelte, hogy 2026-tól története során először a Red Bull is egy fedél alatt gyártja majd a kasztnit és az erőforrást, ami hosszú távon olyan előnyökkel jár, amelyek eddig nem álltak a csapat rendelkezésére.

Newey 2006-ban csatlakozott a Red Bullhoz, amellyel azóta hat egyéni és öt konstruktőri világbajnoki címet nyert. Noha időközben voltak hullámvölgyei, Luca di Montezemolo, a Ferrari korábbi elnöke pedig mesés ajánlattal próbálta meg elcsábítani, az utóbbi 17 évben kitartott az energiaitalosok mellett. A Red Bull jelenlegi dominanciáját elnézve pedig a riválisok valószínűleg nem igazán örülnek a hosszú távú maradásáról szóló híreknek.

Friss