2024. április 19. 03:35

KezdőlapF1Hamarosan női tagja is lesz a Forma-1-es mezőnynek?

Hamarosan női tagja is lesz a Forma-1-es mezőnynek?

-

David Coulthard kijelentette, hogy a maga részéről nagyon támogatja a női pilótákat, akiknek szerinte hasonlóban kellene részesülniük, mint férfi társaiknak. A 13-szoros F1-es futamgyőztes úgy véli, a következő évtizedben lesz női tagja a mezőnynek.

Az elmúlt években a Forma-1 és annak csapatai tudatosan törekedtek arra, hogy a sportágon belül növeljék azon társadalmi csoportok arányát, amelyek kevésbé képviseltetik magukat a paddockban. Többek között ide tartoznak a nők is, akik a csapatok személyzetében is csak elvétve vannak jelen a férfiakhoz képest, a mezőnyben pedig évtizedek óta nem volt női pilóta, sikeres pedig soha.

Ehhez persze támogatni kell a nők versenyzését, és a döntéshozók egy kizárólag nők számára létrehozott sorozatban látják a megoldást. A W Seriest 2019-ben hozták létre, ám tavaly csődbe ment a széria. Lényegében ennek a helyén indult a Forma-1 által alapított F1 Academy az idei évben, és már két hétvégét is lebonyolítottak. Előbbi szériában David Coulthard is szerepet vállalt szóvivőként, tanácsadóként, illetve szakkommentátorként. A brit expilóta szerint hamarosan lesz női versenyzője a Forma-1-nek.

Forma-1, David Coulthard, 2022
Coulthard támogatja a női versenyzőket (Fotó: Ivajlo Doncsev/Red Bull Content Pool)

„Mindig is nagyon támogattam a nőket a motorsportban – nyilatkozta a 13-szoros futamgyőztes. – A húgom emlékére részt vettem a W Seriesben, valamint a ’More than Equal’ [Több, mint egyenlő] nevű programban is, amely a fiatal lányokat támogatja a gokartozásban. Ez csak idő kérdése, és csak arról van szó, hogy több fiatal lány kezdjen el gokartozni, és hogy ugyanolyan támogatást kapjanak, mint Lewis Hamilton vagy Max Verstappen, hogy tényleg kibontakoztathassák tehetségüket. A következő évtizedben szerintem egy nőt is fogunk látni a Forma-1-ben.”

A Forma-1 történetében eddig mindössze öt nő vett részt versenyhétvégén, ám közülük csupán kettőnek sikerült kvalifikálnia magát legalább egy futamra. Pontot pedig csak Lelle Lombardi szerzett, ráadásul ő is csak felet: az 1975-ös Spanyol Nagydíjat Rolf Stommelen balesete miatt félbeszakították, és nem indították újra, ő pedig a hatodik helyen állt a piros zászló érvénybe lépésének pillanatában.

Káosz, halál, tömeges kiesés – tragédiával búcsúzott minden idők legjobb utcai pályája

Futamon 47, míg időmérőn 31 éve nem volt női versenyző. Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója tavaly kijelentette, nem is számít arra, hogy a közeljövőben ez megváltozik. Mondatait többen is kritizálták, az egyik leghangosabban a tavaly visszavonult Sebastian Vettel, mondván, ezzel elbátortalanítja a nőket. Nemrég felmerült, hogy egy szaúdi formáció Formula Equal néven belép a Forma-1-be, és ha találnak alkalmas jelöltet, akkor az egyik pilótájuk nő lesz.

Felmerül azonban a kérdés, hogy kiből lehet alkalmas jelölt? A közvélekedés szerint a jelenlegi legjobb női pilóta a W Series mindhárom szezonját (a 2020-as idény a koronavírus-járvány miatt elmaradt) megnyerő Jamie Chadwick, de még neki sincs reális esélye bekerülni a mezőnybe. Az elmúlt években a korábbi F1-es pilóta, Noda Hideki lányát, Noda Dzsudzsut tartották a legnagyobb tehetségnek, ám a jelenleg 17 éves versenyző nem ért el sikereket a W Seriesben. Az idei szezonban többek között a Euroformula Openben indul, ahol az első, portimãói fordulóban három hetedik helyet szerzett.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss