2024. április 19. 21:05

KezdőlapF1Így szól ma az eddigi utolsó világbajnok Williams (videó)

Így szól ma az eddigi utolsó világbajnok Williams (videó)

-

A Williams megfuttatta eddigi utolsó világbajnok autóját, az FW19-est. Jacques Villeneuve és Heinz-Harald Frentzen kocsijának motorja még mindig kifejezetten szépen szól.

A Williams immáron 25 éve nem volt képes világbajnokságot nyerni, és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a sorozat idén sem fog megtörni. A grove-i alakulat mind egyéni, mind konstruktőri szinten 1997-ben ért fel utoljára a csúcsra. Azóta 2004-ig csupán tíz futamgyőzelemre voltak képesek, az azt követő időszakban pedig csupán Pastor Maldonado barcelonai diadalát tudják felmutatni 2012-ből.

A Williams úgy döntött, hogy újra előveszi az 1997-es versenygépét, az FW19-est. Ennek apropója az volt, hogy a csapat akkori pilótája, Heinz-Harald Frentzen két napja ünnepelte 56. születésnapját. A brit alakulat ennek örömére megfuttatta utolsó igazán sikeres kocsiját, és az eseményről természetesen videó is készült, amelyet ITT lehet megtekinteni.

A videó elején az 1997-es, drámai Európa Nagydíjat idézték fel. Az időmérőn hárman is 1:21.072 másodpercet autóztak, köztük a két Williams: tekintve, hogy időben Jacques Villeneuve futotta meg ezt a kört elsőként, övé volt a pole pozíció, míg Frentzen csak a harmadik lett, közülük Michael Schumacher rajtolhatott a Ferrarival. A német versenyző később vezetett, de aztán emlékezetes módon nekiment kanadai riválisának, aminek következtében egyrészt kiesett, másrészt később kizárták a pontversenyből.

Jacques Villeneuve, Williams, Japán Nagydíj, 1997
A Williams az 1997-es FW19-essel nyert vb-címet utoljára (Fotó: LAT Photographic/Williams F1)

Ez az autó volt az utolsó Williams, amelyben Adrian Newey munkája is benne volt, hiszen a brit mérnök ebben az évben már a McLarennél dolgozott. Amit ő elkezdett, azt Geoff Willis fejezte be, de természetesen a technikai igazgató, Patrick Head is komoly szerepet játszott a tervezés során. Az autó elődjének, az 1996-os bajnokságokat simán megnyerő FW18-asnak volt a továbbfejlesztett változata. Ez volt az utolsó alkalom, hogy a grove-i istálló a Renault bivalyerős V10-esét használta, amelynek még ma is szépen cseng a hangja.

Villeneuve később elárulta, hogy ez volt a kedvenc F1-es autója, amellyel versenyezhetett, még úgy is, hogy nehezen volt vezethető, így nem volt könnyű kihozni belőle a maximumot. A kandai pilóta sokszor úgy érezte, mintha jégen próbálná irányítani a gépet. Ezzel együtt ő sokkal jobban megtalálta a közös hangot a kocsival, mint Frentzen, aki szenvedett a beállításokkal.

A Williams FW19-es 123 ponttal végzett a konstruktőri tabella élén, ebből Villeneuve 81-et, Frentzen 42-t gyűjtött. A 17 futamból 8-at megnyertek (7–1), és a két pilóta összesen 15 alkalommal (8–7) állhatott dobogóra. Villeneuve 10, Frentzen 1 pole pozíciót szerzett, leggyorsabb körökből viszont a német pilótának lett több, szám szerint 6 a 3-mal szemben.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss