2024. április 23. 14:36

KezdőlapF1Most akkor megy Hamilton a Ferrarihoz vagy nem? - reagáltak az érintettek

Most akkor megy Hamilton a Ferrarihoz vagy nem? – reagáltak az érintettek

-

A Monacói Nagydíj hétvégéjének kezdete előtt néhány nappal olyan sajtóhírek kaptak szárnyra, melyek szerint a Ferrari ajánlatot tett Lewis Hamiltonnak, hogy a 2024-es szezontól kezdve a hétszeres világbajnok legyen a maranellói istálló tagja. Ezek után a Hercegségben rendezett verseny csütörtöki sajtónapján természetesen az érintetteket is erről faggatta a média.

„Természetes, hogy amikor a szerződésedről tárgyalsz, mindig vannak spekulációk. De hacsak nem tőlem hallják, akkor ez csak spekuláció” – nyilatkozta Hamilton az FIA sajtótájékoztatóján, majd kifejezte abbéli reményét, hogy az elkövetkező hetekben szerződést hosszabbíthat a Mercedesszel.

Hamilton a Ferrarinál? – főnöke reagált, és elárulta, mi okoz gondot a tárgyalás során

Ezután elmondta, hogy most először nem személyesen ő tárgyal erről Toto Wolff csapatfőnökkel, hanem egy erre kijelölt csapat, ami rengeteg terhet levesz a válláról.

„A csapatom szorosan együtt dolgozik a színfalak mögött Totóval, és már szinte ott tartunk, hogy készen van a szerződés. Van egy csapatom, aki erre koncentrál, hogy én végezhessem a munkám. Ez sokkal jobb így, mint amilyen korábban volt, mert én tárgyaltam, és az nagyon stresszes volt. Úgyhogy ezt többé nem nekem kell csinálnom.”

Hamilton megkérdezték arról is, hogy a Mercedes jelenlegi formája és az, hogy zsinórban második éve nem tud bajnoki címre alkalmas autót adni neki, befolyásolja-e a hosszabbítással kapcsolatos egyeztetéseket. A hétszeres világbajnok mindenkit biztosított róla, hogy ettől nem tekint máshogy a csapatára.

„Ennek szerintem nincs jelentősége, mert továbbra is bajnokcsapat vagyunk. Mindössze nem volt jó az autónk, az elmúlt két évben született néhány nem túl ideális döntés, és most azon dolgozunk, hogy visszajöjjünk. Ezen a hétvégén új fejlesztési csomagot vetünk be, amin a csapat elképesztően keményen dolgozott, és már Bahrein után eldöntöttük, hogy ezt fogjuk tenni” – felelte.

„Kisebb gyomros volt, amikor törölték a legutóbbi futamot, mert izgatott voltam, hogy kipróbáljam az új csomagot. És bár itt nem a legjobb arra a pálya, hogy valóban lássuk, hogy ezek megvalósulnak, remélhetőleg a jövő héten még többet fogunk ebből tapasztalni. De mint mondtam, a csapatom beszélget, egyeztet a Mercedesszel a háttérben, és már majdnem ott vagyunk.”

Végül Hamilton megkapta azt a kérdést is, hogy a Ferrari kapcsolatban állt-e vele vagy a képviselőivel egy ajánlat miatt. Erre határozott nemmel felelt.

Lewis Hamilton, Mercedes, Carlos Sainz, Ferrari, Szaúd-arábiai Nagydíj
Úgy tűnik, nem ül át a feketéből a vörös autóba  Fotó: Mark Sutton / LAT Images / Pirelli

Vasseur kissé cinikusan reagált

Természetesen nem Lewis Hamilton volt az egyetlen Monacóban, akit az utóbbi napok legütősebb pletykájáról faggattak. Frédéric Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke is megkapta ugyanazokat a kérdéseket, mint a hétszeres világbajnok, és ő is határozottan cáfolt.

„Ha viccelni akarnék, mondhatnám, hogy két hete Sainzot az Audihoz küldték, a múlt héten pedig Leclerc-t a Mercedeshez, úgyhogy most már egyedül vagyok! – szólt az újságírókhoz. – Tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a szezonnak ebben a szakaszában minden héten más sztori bukkan fel, mi pedig nem tettünk ajánlatot Lewis Hamiltonnak. Nem csináltunk ilyet.”

„Nem folytattunk párbeszédet. Szerintem egy ponton a mezőny összes csapata szeretné magánál tudni Hamiltont, süketelés lenne mást mondani. És ha beszélgettem Hamiltonnal az utóbbi 20 évben, majdnem minden egyes hétvégén beszéltem vele, és nem akarok többet nem beszélni vele, mert önök üldöznek” – mondta a francia, aki a Forma-3-ban és a GP2-ben is Hamilton csapatfőnöke volt, ezért jó kapcsolatot ápol vele.

Vasseur és Hamilton jóban vannak

Vasseurtől megkérdezték azt is, hogy nyugtatni kellett-e a pilótáit a pletykák miatt, mire felnevetett. „Nekik nem kellett nyugtatniuk engem a múlt héten, amikor önök a Sauberhez meg a Mercedeshez küldték őket. Nem jöttek oda hozzám, hogy »Fred, ne aggódj, ez nem igaz!«. Hozzá vagyunk szokva ehhez, és tudjuk, hogy minden héten jön egy új pletyka, mi pedig a munkánkra koncentrálunk.”

Persze adja magát a kérdés, hogy az egyaránt 2024 végéig szerződéssel rendelkező Carlos Sainz-cal és Charles Leclerc-rel tervez-e hosszabbítani a Ferrari. Erről Vasseur azt mondta, hogy ennek még nagyon nincs itt az ideje.

„Nem, mert ahogy a múlt héten vagy két hete mondtam, a legfontosabb számunkra az, hogy fókuszáltak maradjunk a fejlesztésekre és a jelenlegi szezonra. Néhány hónapon belül le fogunk ülni egyeztetni a jövőről, lesz időnk megtenni ezt. Nem akartam még velük a hosszabbításról beszélni, és ez nem változott. Elmondtam, hogy a legfontosabb, hogy megpróbáljunk tenni egy lépést előre, hogy képesek legyünk a Red Bull-lal versenyezni. Most koncentráljunk erre.”

„Megegyeztünk, hogy később beszélünk a szerződésről, és én nem akarok ezen változtatni azért, mert valahonnan jött egy pletyka, hogy Lewis érkezhet vagy Charles vagy Carlos távozhat. A csapaton belül végezzük a munkánkat, én pedig továbbra is a tervre koncentrálok.”

Charles Leclerc, Carlos Sainz, Fiorano, autóbemutató, Scuderia Ferrari
Leclerc és Sainz szerződése is 2024 végén jár le  Fotó: Scuderia Ferrari

Leclerc szerint főnöke szólt volna

Miközben akár nyugtalanító is lehet egy versenyzőnek, ha a mezőny legsikeresebb pilótáját szóba hozzák azzal a csapattal, amelynél éppen versenyez, Leclerc a L’Equipe-nek nyilatkozva a témával kapcsolatban kijelentette: „Ha bármi történt volna, Fred [Vasseur] szólt volna.”

A monacói pilóta „egyáltalán nem aggódik” emiatt, arra a kérdésre pedig, hogy lesznek-e csapattársak Hamiltonnal, szintén okosan válaszolt. „Meglátjuk, mit hoz a jövő, de nem akarok válaszolni erre, mert ha megteszem, szalagcímet fognak írni belőle. Már ismerem a sajtót” – mondta nevetve


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss