2024. április 29. 18:00

KezdőlapF1A Mercedes legyőzte a Ferrarit, de Verstappen ellen nem volt esély Barcelonában

A Mercedes legyőzte a Ferrarit, de Verstappen ellen nem volt esély Barcelonában

-

Max Verstappen nyerte a Spanyol Nagydíjat, miután nem volt ellenfele a futamon. Lewis Hamilton a második, George Russell a harmadik helyen ért célba, míg Sergio Pérez és Carlos Sainz egyaránt lemaradt a dobogóról.

Száraz körülmények között indult a Spanyol Nagydíj, ám a háttérben egy nagyon sötét felhő volt látható. Az élről Max Verstappen indulhatott, mellette Carlos Sainz volt a rajtrácson. Az időmérő végeredményéhez képest két változás volt: Pierre Gaslyt kétszer három hellyel hátrasorolták az előbbi két pilóta feltartása miatt, így csak a tizedik pozíciót foglalhatta el, míg Charles Leclerc autóján az egész hátsó részt kicserélték, így a tizenkilencedik hely helyett a bokszból kezdte meg a 66 körös viadalt. Rajta kívül Logan Sargeant is hasonló sorsra jutott.

Már a rajt előtt volt némi dráma, ugyanis George Russell a kivezető körében lesodródott a kavicságyba, ahonnan persze vissza tudott jönni. A brit pilóta később elmondta, hogy ki akarta próbálni, mi történik, ha arra az ívre sodródik. A meglepetésre a harmadik helyről induló Lando Norris autóján a felfüggesztést kellett javítani.

Ami a gumitaktikát illeti, a mezőny nagy része lágyakon rajtolt, ám Verstappen, valamint az időmérőn a Q2-ben kieső Sergio Pérez a közepeseken kezdett, ahogyan Sargeant is. A húsz pilótából egyedül Leclerc próbálkozott a keményeken, nyilvánvalóan egy jó ütemben érkező biztonsági autóban vagy a kellően későn leszakadó esőben bízva.

A rajtot Sainz jobban kapta el a lágyabb gumikon, mint Verstappen, és egy pillanatra ellenfele elé is került, ám a címvédő a belső íven visszavette a vezetést. Norrist lerajtolta Lewis Hamilton, majd a két pilóta összeért, amiben az ifjabbik brit versenyző járt rosszabbul, és már az első körben ki kellett mennie új orrkúpért. Russell lesodródott a pályáról, de így is feljött a hetedik helyre.

Lance Stroll aztán megelőzte Hamiltont, és feljött a harmadik pozícióba. Az első körökben aztán az élmezőny tagjai elnyúltak egymástól, egyedül az ötödik helyen álló Esteban Oconhoz volt közel Fernando Alonso, valamint Russell, de hamarosan a kétszeres F1-es világbajnok is kikerült a DRS-zónából.

Pérez csupán Norris visszaesésének köszönhetően javított egy pozíciót a rajt után, a felzárkózás érdemi részét a hatodik körben kezdte meg, amikor megelőzte Nico Hülkenberget, és feljött a kilencedik helyre. Egy körrel később valamivel előttük Russell a célegyenesben megelőzte Alonsót, így feljött a hatodik pozícióba, és üldözőbe vehette az előtte lévő Alpine-t. Ami a bokszból induló Leclerc-t illeti, ő a tizenhatodik pozícióba jött fel Alexander Albon megelőzésével.

A 8. körben ismét egy Mercedes-Aston Martin csatát láthattunk, és ezúttal is előbbi került ki győztesen belőle, hiszen Hamilton maga mögé utasította Strollt. Pérez egy körrel később Csou Kuan-jü mellett ment el az 1-es kanyar külső ívén, így már közvetlenül Alonsót támadhatta. A kínai pilóta egyébként már ennek a körnek a végén kiállt új abroncsokért, amit korábban Hülkenberg és Valtteri Bottas is megtett, Nyck de Vries esetében pedig ugyanabban a körben került erre sor.

A 11. körben Russell ismét javított, ugyanis sikerült megelőznie Ocont, így már az ötödik pozíciót foglalta el. A francia pilóta nem sokkal később, a 13. körben ki is állt új közepesekért, és a 13. helyre, épphogy Hülkenberg elé jött vissza. A német versenyzőnek lassítania kellett, így Cunoda Juki meg tudta őt előzni.

Egy körrel később Stroll is kereket cserélt, ám ő lágyakat kapott. A kanadai pilóta közvetlenül Sargeant mögé tért vissza, ám viszonylag hamar meg tudta őt előzni. Újabb egy kör elteltével Sainz is meglátogatta a bokszutcát, miután Hamilton igencsak megközelítette őt. A Ferrari pilótája nem értette, hogy miért kellett kiállnia, miközben a hétszeres világbajnok kijelentette, hogy ő még jól érzi magát azokon a gumikon. Vele ellentétben a Sainzot elengedő Leclerc hamarosan szintén kiállt, ami azért volt érthetetlen, mert keményeken rajtolt.

A 19. körben Alonso és Gasly következtek a sorban: előbbi a lágyakon a tizedik, utóbbi a lassú kiállás után a közepeseken a tizenhatodik helyre, közvetlenül Leclerc mögé tért vissza. Gasly aztán nemcsak Leclerc-t, hanem De Vriest is visszaelőzte, majd kisvártatva Kevin Magnussent is levadászta. Ami a Red Bullokat és a Mercedeseket illeti, a bikásoknak még nem volt okuk kiállni a C2-eseken, míg a csillagosok versenyzői jól érezték magukat a piros oldalfalú abroncsokon, olyannyira, hogy Russell a 22. körben az egy kiállást is felvetette.

A Mercedesek közül aztán Hamilton jött előbb, egészen pontosan a 24. körben. A 38 éves versenyző közepeseket kapott, és a negyedik helyre, 2,6 másodperccel Sainz mögé jött vissza. Egy körrel később Russell is érkezett, aki szintén C2-eseken jött vissza a pályára a hatodik pozícióba, Stroll mögé. Innentől kezdve a Red Bullnak sem volt oka várni, és kihozták Verstappent: a holland pilóta kemény abroncsokat kapott, és megőrizte a vezetést. Pérezzel egy extra kört még vártak, de aztán ő is megkapta a keményeket. A mexikói pilóta Alonso mögé, a kilencedik pozícióba tért vissza.

Időközben mindkét Mercedes javított egy-egy pozíciót: előbb Russell előzte meg Strollt, majd Hamilton tette meg ugyanezt Sainzcal az 1-es kanyarban. Az ifjabbik brit pilóta azt jelentette a rádióban, hogy az 5-ös kanyarban esik, ám mint a későbbi rádiózásából kiderült, csak a saját izzadságát érezte.

A 31. körben Pérez utolérte, majd meg is előzte őt, aztán Cunoda, valamint Ocon is erre a sorsra jutott. Stroll megúszta mindezt, de csak azért, mert a 34. körben ismét kiállt, ezúttal kemény keverékekért, a apán pilóta pedig közepeseket kapott. Előttük pedig ezúttal Russell volt az, aki maga mögé utasította Sainzot az 1-es kanyarban, így feljött a harmadik pozícióba.

Pérez folyamatosan közelített Sainzra, aki aztán a 41. körben keményeket kapott, ahogyan Leclerc is, csak ő éppen használtakat. Előbbi a hatodik helyre, 9 másodperccel Alonso mögé, utóbbi a tizennegyedik helyre tért vissza. Időközben Verstappen panaszkodott a C1-es gumikra, bár előnye még ekkor is nőtt, már nem olyan ütemben, mint korábban.

Ahogyan az várható volt, Alonso a 44. körben, az ötödik helyről állt ki keményekért, amelyeken a tizedik helyre tért vissza. Egy körrel később Russell is megejtette második kerékcseréjét, ám ő lágyakat kapott. A Mercedes pilótája több mint 7 másodperccel Sainz elé, és 13,5 másodperccel Pérez mögé tért vissza. Eközben Verstappen apró problémái tovább folytatódtak, a holland pilóta két figyelmeztetést is kapott pályaelhagyásért.

Az 50. körben aztán Hamilton és Pérez is követte Russell példáját, és kiálltak lágyakért. A hétszeres világbajnok megőrizte a második helyet, míg Pérez visszaesett Sainz mögé, de hátránya kevesebb mint 2 másodperc volt. Két körrel később aztán Verstappennek sem kellett tovább küszködnie a keményeken, és ő is megkapta a piros oldalfalú abroncsokat.

A következő kör elején, ahogyan az várható volt, Pérez könnyedén elment Sainz mellett, így visszaszerezte a negyedik pozíciót. A 33 éves pilóta aztán üldözőbe vette Russellt, de az 59. körben, 5 másodperc felett megállt a különbség, aztán még nőni is kezdett. Csapattársa, Verstappen megkapta a harmadik figyelmeztetést, és ezzel a fekete-fehér zászlót, ám mindez nem jelentett izgalmat, hiszen előnye már 18 másodperc felett volt.

Verstappen a 61. körben a figyelmeztetés ellenére is megfutotta a verseny leggyorsabb körét, amit nem is vettek el tőle. Ezzel pályafutása harmadik Grand Slamjét érte el, vagyis harmadszor indult a pole-ból, vezetett minden kört, és futotta meg a leggyorsabb kört egy adott futamon. Merthogy természetesen megnyerte a versenyt, amivel karrierje negyvenedik győzelmét aratta, és csupán egyre van Ayrton Sennától.

Mögötte Hamilton és Russell kényelmesen bejött a második, illetve a harmadik helyen. Pérez végül valamelyest ismét közeledett, de bőven nem eleget ahhoz, hogy legyen esélye. Mögötte Sainz, Stroll, Alonso, Ocon, Cunoda, Csou és Gasly lett az első tíz sorrendje, Leclerc 889 ezreddel maradt el a francia pilótától.

A Spanyol Nagydíj végeredménye

Friss