2024. április 23. 16:57

KezdőlapF1Éjszakán át kellett győzködni a Red Bull csapatfőnökét, hogy ne szerződjön a...

Éjszakán át kellett győzködni a Red Bull csapatfőnökét, hogy ne szerződjön a Ferrarihoz

-

Helmut Marko elárulta, a Red Bull két fontos szakembere is kis híján a Ferrarihoz igazolt az elmúlt években. A bikások tanácsadója felidézte, hogy Adrian Newey-t, a csapat korábbi technikai igazgatóját, illetve jelenlegi technikai főigazgatóját, valamint Christian Horner csapatfőnököt is az éjszaka folyamán kellett rábírni a maradásra.

Christian Horner és Adrian Newey manapság a Forma-1 leglojálisabb szakembereinek számítanak, pláne ami a nagyközönség számára is jól ismert neveket illeti. Előbbi 2005 óta áll a Red Bull élén, amivel a leghosszabb ideje egy helyen lévő csapatfőnök, utóbbi egy évvel később került a bikásokhoz. Azonban, mint kiderült, a Ferrari mindkettőjüket kis híján elcsábította, és a megtartásuk érdekében sok mindent be kellett vetni.

Newey-val kapcsolatban Piero Ferrari, a Ferrari elnökhelyettese nyilatkozta nemrég, hogy többször is elutasította a vörös istállót. Az előző futamhétvégén a brit szakember is megerősítette mindezt, ám Helmut Marko ennél is tovább ment. A Red Bull tanácsadója felidézte azt az alkalmat, amikor az olasz márka korábbi legendás elnökének majdnem sikerült elcsábítania a mérnökzsenit.

Nemcsak a Mercedest, hanem a Ferrarit is elutasította a Red Bull legendája

„[Luca di] Montezemolo már a paddockban ujjongott, és be akarta jelenteni a megállapodást – nyilatkozta a svájci Blicknek adott interjújában. – Az éjszaka folyamán azonban sikerült meggyőznünk Newey-t.” Hogy mindez pontosan mikor történt, azt nem tudni, de az biztos, hogy 2015 előtt, amikor a jelenleg 64 éves szakember a jelenleginél nagyobb szerepet vállalt az autó tervezésében.

Ez azonban nem minden, ugyanis később Hornert is rá kellett bírni a maradásra. Amikor a Ferrari eltávolította Mattia Binottót a csapatfőnöki posztról, a sajtóban megjelentek olyan hírek, hogy az olasz istálló ezt már egy évvel korábban megtette volna, de a 49 éves szakember nemet mondott az ajánlatukra. Azonban, mint kiderült, a Scuderia tavaly, egészen pontosan a Kanadai Nagydíj hétvégéjén szintén megkörnyékezte őt, és kis híján rábólintott a megkeresésre.

A Ferrari már tavaly kirúgta volna Binottót, de nem sikerült megszerezni a nagy rivális csapatfőnökét

„Egy teljes éjszaka kellett nekem ahhoz, hogy rábeszéljem Hornert, hogy maradjon a nálunk – idézte fel Marko a szűk egy évvel ezelőtti eseményeket. – Ez több millióba került nekünk.” Akkoriban erről egyáltalán nem lehetett olvasni, hanem sokkal inkább a pattogással kapcsolatos szabálymódosításokról, illetve az annak kapcsán kialakult vitáról a csapatfőnökök között.

Hogy a Ferrari ajánlata mit jelentett volna pénzügyileg, és hogy a Red Bullnak mennyire kellett a pénztárcájába nyúlnia, azt természetesen nem tudjuk. Ami viszont a sportszakmai oldalt illeti, Horner aligha bánta meg, hogy maradt, hiszen a bikások uralják az idei szezont, és eddig mind a hét futamot megnyerték. A Ferrari ellenben visszaesett a tavalyi idényhez képest, és jelenleg csupán a negyedik helyet foglalják el a konstruktőri tabellán.

Friss