2024. május 03. 15:52

KezdőlapF1Hamiltonnak nem csak a pályán volt komoly szerepe a Mercedes javulásában?

Hamiltonnak nem csak a pályán volt komoly szerepe a Mercedes javulásában?

-

Damon Hill méltatta a Mercedes fejlesztéseit, valamint Lewis Hamiltont is, akiről úgy véli, hogy meglátásaival jó irányba vezette csapatár. 1996 világbajnok szerint az is egyértelmű, hogy mi lehet a csillagosok célja az év végére.

A Mercedes jelentősen átalakította az autóját a Monacói Nagydíjra, és szakított az eddig nem sok sikert hozó, rendkívül keskeny oldalszekrényeken alapuló koncepciójával. A hercegségben viszont, a pálya jellegéből adódóan nem igazán derült ki, hogy mekkorát és főleg milyen irányban léptek, ám a Spanyol Nagydíj hétvégéje tökéletes volt erre a célra.

A versenyen pedig egyértelműen kiderült, hogy a fejlesztések beváltak. Bár Max Verstappent ők sem tudták megközelíteni, Lewis Hamilton könnyedén legyőzte Carlos Sainzot, míg csapattársa, George Russell a középmezőnyből zárkózott fel egészen a dobogó legalsó fokáig. Damon Hill szerint pedig egyértelmű, hogy a brackley-iek bizakodhatnak az előző hétvége után.

„A Mercedes a futamon megmutatta, hogy megugrotta az Aston Martin és a Ferrari jelentette fenyegetést egy olyan pályán, ahol nagyon fontos, hogy az autó óvja a gumikat, és aerodinamikailag jó egyensúllyal, illetve teljesítménnyel rendelkezzen – jelentette ki az F1 Nation podcastban. – Megmutatta, hogy megvan benne a potenciál. Minden pálya más és más, de Barcelona egyike azoknak a helyszíneknek, ahol visszaköszön a nyers teljesítmény, az aerocsomag, az egyensúly és minden más, ezért voltak annyira dominánsak a Red Bullok, vagy legalábbis Max. Szóval szerintem mindenképpen vannak biztató jelek a Mercedes számára.”

Fenhetik a fogukat Hamilton rajongói, vagy korai még örülni a Mercedes feltámadásának?

A csalódást keltő szezonkezdet után Hamilton szokásával ellentétben nyíltan kritizálta a Mercedest, mondván, a mérnökök tavaly nem hallgattak rá, és ezért mentek rossz irányba az idei autóval. Hill úgy véli, hogy honfitársa akkori szavai most beigazolódtak, és ő volt az, aki a helyes útra terelte csapatát, ennélfogva nem csak a pályán nyújtott teljesítménye miatt van komoly szerepe az előrelépésben.

„Hallani Lewist, ahogyan azt állítja, hogy »élvezem vezetni az autót«, jó jel, és egy jelzés számára, mert azt hajtogatta, hogy mondta, hogy valamit »korábban meg kellett volna tenni – fogalmazott az 1996-os Forma-1-es idény világbajnoka, majd gratulált Hamiltonnak. – Megcsinálták, amit kért tőlük, és tapasztaltak némi előrelépést, úgyhogy szép volt, Lewis!”

Persze mindez csak a közelmúltbeli eredmények alapján ad okot az örömre, hiszen Barcelonában az is kiderült, hogy a Mercedes ezzel együtt is nagyon messze van még a Red Bulltól. Hill úgy véli, hogy év végére meg kellene közelíteniük a riválist annyira, hogy a következő esztendőre vonatkozóan már tartsanak tőlük. „Nagyon nehéz lesz még a szezon vége előtt utolérni a Red Bullt – jelentette ki. – Úgy gondolom, hogy ha az idény végéig sikerül szilárdan megalapozni, hogy 2024-re ők jelentik a »fenyegetést«, akkor azt már győzelemnek fogják tekinteni.”

Friss