2024. május 04. 09:13

KezdőlapF1A Ferrari olyan lehetőséget adott Verstappennek, amit korábban senkinek

A Ferrari olyan lehetőséget adott Verstappennek, amit korábban senkinek

-

Jos Verstappen szerint Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem volt tisztában Max Verstappen karrierjével és adottságaival, mielőtt bemutatkozott a Forma-1-ben. A kétszeres világbajnok édesapja azt is elárulta, hogy a Ferrari is megkereste őket, amivel ha élnek, rekordot dönthetett volna.

Max Verstappen manapság uralja a Forma-1-et. A holland pilóta 2021-ben óriási küzdelemben, tavaly simábban szerezte meg az egyéni világbajnoki címet, ami pedig az idei évet illeti, nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik végső győzelmét még nagyobb fölénnyel gyűjtheti be. A címvédő rendkívül éretten versenyez, ami bizonyos szempontból el is várható, hiszen már a kilencedik idényét tölti az F1-ben.

Mindezt úgy, hogy még csak 25 éves, vagyis rendkívül korán már 17 esztendősen bemutatkozott a legjobbak között. 2014-ben a Forma-3-as Európa-bajnokságban versenyzett először együléses sorozatban, de már akkor egyértelmű volt, hogy esetében kiemelkedő tehetségről van szó. Felmerült, hogy a Mercedes leigazolja őt, de édesapja, Jos Verstappen szerint Toto Wolff nem teljesen volt képben vele kapcsolatban.

A Mercedes egyik hiányossága vezetett oda, hogy nem tudták leigazolni Verstappent

„Elmentünk a bécsi házába, és komoly megbeszélést folytattunk, de nem hiszem, hogy Toto annyira követte őt gokartos korában, és szerintem nem igazán tudta, hogy Max mennyire különleges – vélekedett a Mercedes csapatfőnökéről a La Gazzetta dello Sportnak adott interjújában. – Máskülönben csukott szemmel is szerződtette volna, még úgy is, hogy a Mercedesnek nem volt juniorprogramja.”

A Mercedesnél akkoriban Lewis Hamilton és Nico Rosberg versenyeztek, és Wolff ott és valamelyik ügyfelüknél sem tudott helyet biztosítani Verstappennek a 2015-ös idényre. Ellentétben a Red Bull-lal, amely már akkor beültette őt a jelenleg AlphaTauri néven működő Toro Rossóba. Ehhez persze meg kellett győznie a vezetőséget, és azon belül is mindenekelőtt Helmut Marko tanácsadót arról, hogy készen áll a Forma-1-re. Mindez az egy évvel korábbi hockenheimi hétvégén történt meg.

„Felmentünk a Red Bull motorhome-jába, és leültünk az asztalhoz – emlékezett vissza Jos Verstappen. – Helmut mondta, hogy »csak húsz percem van«. Max tizenhét [valójában tizenhat – a szerk.] évesen azt válaszolta, hogy »ez több mint elég«. Helmut minden követ megmozgatott. »Azt akarom, hogy jövőre Max [legyen] a Toro Rossónál a Forma-1-ben.« Utána meg is állapodtunk.”

Verstappen aztán igazolta, hogy a bikások jó döntést hoztak, majd 2016-ban négy futam után már a Red Bullnál találta magát, miután Danyiil Kvjatot lefokozták a nagycsapattól. Eközben azonban egy másik élcsapat is megkereste őt: édesapja elárulta, hogy mostanában nem kerültek kapcsolatba a Ferrarival, de korábban ez már előfordult.

„A jelenlegi vezetéssel nem – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – A Forma-1-ben töltött első év után megkerestek minket. Maxnak most mindene megvan a Red Bullnál, egy versenyképes autó és csapat, nem lenne értelme a váltásnak. Ugyanakkor bárhova megy a jövőben, különbséget fog jelenteni, feltéve, hogy a megfelelő emberek veszik körül.”

Räikkönent évekkel korábban le akarta cserélni a Ferrari, már az utódja is megvolt

Az idősebbik Verstappen arra nem tért ki, hogy a Scuderia már 2016-ra, vagy esetleg csak 2017-re igazolta volna le a fiát, de az biztos, hogy mindenképpen rekordot döntött volna. A Ferrari történetének legfiatalabb pilótája ugyanis Ricardo Rodríguez, aki 19 évesen és 208 naposan vett részt az 1961-es Olasz Nagydíjon, a holland versenyző pedig ennél fiatalabban debütálhatott volna vörös overálban. Kvjat egyébként nemrég szintén arról beszélt, hogy a Ferrari szerződést ajánlott neki a 2016-os évre, mindez vélhetően Verstappen megkeresése után történhetett.

Friss