back to top
2024. május 09. 01:13

KezdőlapF1A bukdácsoló Pérez történelmi mélypontra taszította a Red Bullt

A bukdácsoló Pérez történelmi mélypontra taszította a Red Bullt

-

Sergio Pérez zsinórban negyedszer nem jutott be a Q3-ba az időmérőn, amire közel 15 éve nem volt példa a Red Bull történetében. A mexikói pilóta arra panaszkodott, hogy ellenfele feltartotta őt, és úgy véli, az egész rendszerrel gond van, míg főnöke leszögezte, hogy nem fontolgatják a leváltását.

Sergio Pérez ismét nem jutott be a Q3-ba, hiszen a tizenötödik helyen végzett az Osztrák Nagydíj időmérőjén. Ezúttal egyáltalán nem a tempójával volt gond, hiszen előfordult, hogy csak néhány századra volt Max Verstappentől, ám a Q2-ben mindhárom gyorskörét érvénytelenítették. A mexikói pilóta a 10-es kanyarban ment le a pályáról úgy, hogy egy ideig egyik kerékkel sem érintette a szélét jelző fehér vonalat.

Ennek következtében zsinórban negyedik alkalommal fordult elő, hogy nem vett részt a kvalifikáció végjátékában. Utoljára közel 15 éve, a 2008-as szezon utolsó négy hétvégéjén fordult elő, hogy a Red Bull valamelyik versenyzője sorozatban négyszer elvérezzen a Q1-ben vagy a Q2-ben. Akkor David Coulthard teljesített ennyire gyengén, de a korabeli erőviszonyokat jól mutatja, hogy csapattársa, Mark Webber is csak egyszer érte el a Q3-at. Pérez helyzete ennél jóval kellemetlenebb, hiszen Verstappen mind a négy időmérőn megszerezte a pole pozíciót.

Oroszrulett az ausztriai időmérőn, az egyik Red Bull „golyót” is kapott

Miután Pérez első Q2-es körét érvénytelenítették, kint maradt a pályán, és újra próbálkozott, de azt is elvették tőle. Ezt követően bement a bokszba, majd amikor visszatért a pályára, mérnöke szólt neki, hogy hol kell figyelnie. Mindez nem sikerült neki, igaz, a 33 éves versenyző a kör végére utolérte Alexander Albont, akinek a jelenléte igencsak megzavarta.

A tízes kanyarig jó körön voltam, de hirtelen talán Albont találtam magam előtt az utolsó körömben, és egyenesen mentem, nem tudtam megállni – nyilatkozta az F1 TV-nek. – Szerintem egy tizedet vesztettem, vagy talán ennél kicsit többet azzal, hogy egyenesen mentem, de a sportfelügyelők nem vették figyelembe, hogy feltartottak. Rengeteg olyan dolog van, amit tudok irányítani, de sajnos ez… Az ember jó körön van, és hirtelen feltartják, majd büntetést kap. Úgy vélem, a rendszerrel van a baj. Bosszantó, hogy nem vagyunk képesek figyelembe venni, amikor ilyesmik történnek.”

Pérez állítását valamelyest igazolja, hogy az utolsó két miniszektorban valóban nem javított, és a felvételek tanúsága alapján is hátrányba került azon a szakaszon. Mindez azonban legfeljebb enyhítő körülmény lehet számára, hiszen a másik két körét is megcsinálhatta volna szabályosan. Főnöke, Christian Horner mindenesetre megvédte a hatszoros futamgyőztest.

„Megvolt a tempója – jelentette ki a Sky Sportsnak. – Olyan autóval rendelkezett, amely felvette a versenyt Max idejével. »Maradj a fehér vonalon belül!« Első csapás, második csapás. »Csak maradj a fehér vonalon belül!« Aztán jött a harmadik csapás. Kristálytiszta [a helyzet]. Borzasztóan frusztráló, mert tudjuk, hogy képes megcsinálni, és ma meg tudta volna csinálni. Volt előtte egy autó, ami nem segített. Checo lapozni fog, holnap pedig gyorsabb lesz. Ugyanakkor ott lehetett volna [az élmezőnyben].”

Lesz szenzációs visszatérés a Forma-1-ben? – a Magyar Nagydíj előtt eldőlhet

Attól függetlenül, hogy ezúttal nem Pérez sebességével volt a baj, a nagy egészet tekintve borzasztó teljesítményt nyújt az elmúlt hetekben, főleg az időmérőkön. Emiatt már azt is elkezdték pedzegetni a sajtóban, hogy a mexikói pilótától már szezon közben megválhat a Red Bull, de Horner kategorikusan cáfolta ezt a lehetőséget. „Mindenki teljes mértékben Checo mögött áll, úgyhogy minden olyan szóbeszéd messze van az igazságtól, amely a helyettesítéséről szól” – fogalmazott, majd hozzátette, Nyck de Vries leváltása sincs kilátásban az AlphaTaurinál.

Friss