2024. április 27. 11:07

KezdőlapF1A Ferrari ismét kiszúrt Leclerc-rel, rajtbüntetés az eredménye

A Ferrari ismét kiszúrt Leclerc-rel, rajtbüntetés az eredménye

-

Charles Leclerc háromhelyes rajtbüntetést kapott az Osztrák Nagydíj sprintfutamára, miután a szétlövés első szakaszában feltartotta Oscar Piastrit. Ezért azonban sokkal inkább a versenymérnöke a felelős, mintsem ő.

Változik az Osztrák Nagydíj sprintfutamának rajtrácsa, ugyanis a sportfelügyelők megbüntették Charles Leclerc-t. A monacói pilótát három hellyel hátrasorolták feltartás miatt, aminek következtében a hatodik helyett a kilencedik helyről fog rajtolni. Ezzel párhuzamosan Fernando Alonso, Lance Stroll és Esteban Ocon egy-egy pozíciót nyert.

A büntetés oka, hogy a 25 éves versenyző a Q1 végén feltartotta Oscar Piastri a 9-es kanyarban. A McLaren pilótája a meghallgatáson kijelentette, hogy ellenfele miatt fékeznie kellett, ami körülbelül 45 km/h-s lassulást okozott az előző köréhez képest. Ezt a telemetriai adatok is megerősítették, és az is kiderült, hogy az újonc körülbelül fél másodpercet vesztett abban a miniszektorban.

Hamilton hibázott, majd Verstappen is kitolt vele, így ő lett a drámai meglepetés a sprint időmérőn

Leclerc azt állította, hogy az utolsó figyelmeztetés, amelyet Piastriról kapott a mérnökétől, a 4-es kanyarban jött, ekkor azt az információt kapta, hogy a 22 éves versenyző 6 másodpercre van tőle. Ezt követően a 8-as kanyarban látta a tükrön keresztül, hogy Piastri már a 7-esban jár, de már nem tudta elkerülni a feltartást.

Leclerc azt is elmondta, hogy ha figyelmeztetik, akkor jobban is meg tudta volna oldani a helyzetet, vagyis a Ferrari ismét hibát követett el. Ezt a csapat képviselője is elismerte, amikor közölte, hogy a csapat jobban is teljesíthetett volna ebben a helyzetben. Bár a sportfelügyelők elismerték, hogy ez nem teljes mértékben az ötszörös futamgyőztes hibája, a háromhelyes büntetést látták helyénvalónak.

A dokumentumban azt is kiemelték, hogy a szankció a sprintfutamra vonatkozik, nem a vasárnapi főversenyre. Ebben nincs semmi meglepő, az viszont érdekes, hogy hozzátették, amennyiben Leclerc bármilyen okból kifolyólag nem tud részt venni a sprinten, úgy a következő ilyen eseményre magával viszi a büntetést.

Friss