2024. április 29. 16:50

KezdőlapF1A hangsebesség kétszeresével száguldó vadászgépen repülhetett George Russell (videó)

A hangsebesség kétszeresével száguldó vadászgépen repülhetett George Russell (videó)

-

George Russell és Ted Kravitz, a Sky Sports riportere egy-egy pilóta segítségével kipróbálhatták, hogy milyen a Brit Királyi Légierő vadászgépén repülni. A hihetetlen sebesség mellett a látvány sem volt utolsó.

Nem mindennapi élményben lehetett része George Russellnek a múlt héten: a Mercedes versenyzője a Brit Királyi Légierő egyik vadászgépébe szállhatott be, és utazhatott vele a Sky Sports szervezésében. A televíziós társaság a silverstone-i versenyhétvégén adta le először az erről készült felvételt, hétfőn feltöltötték saját weboldalukra, de a magyar rajongók (és a világ többi drukkere) számára csak kedden tették elérhetővé a videót azáltal, hogy feltöltötték a YouTube-csatornájukra.

Russell ellátogatott a Brit Királyi Légierő Coningsbyben található bázisára, ahol megismerkedhetett a Typhoon Eurofighterekkel. A videóból kiderül, hogy ezek a vadászgépek a hangsebesség kétszeresével képesek repülni, és támadás esetén – érkezzen az országon belülről vagy kívülről – ezeket vetik be az elhárítás érdekében.

 

Russell egy speciális darabba szállt be, amely egy hátsó üléssel rendelkezik, hogy elférjen a pilóta, Matt Brighty hadnagy mögött. Azonban nem ő volt az egyetlen F1-hez köthető személyiség, akit felvittek a levegőbe, hiszen amolyan szárnysegédként egy másik gép is felszállt. Ennek fedélzetén pedig Billy Cooper állomásparancsnok, valamint a Sky Sports riportere, Ted Kravitz ültek.

Utóbbi állítólag nem is tudott róla, hogy ő is fel fog szállni, de gyanús, hogy ezen a ponton kiszínezték a történetet. Russell ugyanis ekkor már menetfelszerelésben feszített, majd olyan felvételek következtek, amelyeket szinte biztosan korábban vettek fel. Ennek során átestek az orvosi vizsgálaton, majd eligazítást kaptak azzal kapcsolatban, hogy esetleges vészhelyzet esetén mit kell tenni.

Ezután eljött a várva várt pillanat, és a két repülő felszállt, majd egy felhőn keresztül a magasba emelkedett. A négy ember szeme elé gyönyörű kép tárult, hiszen a magasból nagyon messzire elláttak, Kravitz szerint egész Angliát szemügyre vehették. Az út egy pontján még egy tankolást is megejtettek egy erre a célra használt Airbus A330 Voyager segítségével.

Ezt követően lejjebb ereszkedtek, és a talajhoz vagy éppen vízhez kifejezetten közel mentek tovább. A pilóták ekkor manőverezni kezdtek, mert, mint kiderült, részben abból a célból szálltak fel, hogy benne maradjanak a gyakorlatban. Itt még az F1-es G-hatásokhoz szokott Russell is megjegyezte, hogy mennyire gyors a tempó. Végül aztán visszamentek a bázisra, és leszálltak, a két utas pedig nagyon lelkesen pacsizott le egymással.

„Látva a csapatmunkát, a bajtársiasságot és a képességeket az egész Brit Királyi Légierőn belül, tényleg megértettem, miért annyira megtisztelő a Királyi Légierőnél dolgozni – írta Russell még múlt héten saját Twitter-oldalán. – Nagyon köszönöm a lehetőséget, azt, hogy rengeteget tanítottak, és persze az utazást is!”

Friss