2024. április 29. 00:41

KezdőlapF1Mansell bajnoki autója és Schumacher V10-ese is megdobogtatta a szíveket Silverstone-ban (videó)

Mansell bajnoki autója és Schumacher V10-ese is megdobogtatta a szíveket Silverstone-ban (videó)

-

A Forma–1-es Brit Nagydíj keretében régi autók is pályára gurultak Silverstone-ban. Nigel Mansell 1992-es Williamsét Jenson Button vezette, de egyebek mellett a grove-iak első bajnoki versenygépét és Michael Schumacher egyik Benettonját is megcsodálhatta a közönség.

Az előző hétvégén rendezték a Brit Nagydíjat, ám szokás szerint nem csak a Forma–1-es mezőny tagjai köröztek a pályán, hanem voltak egyéb programok is. Természetesen a betétsorozatok is szerepet kaptak, de ahogyan az előző, spielbergi forduló során, úgy most is pályára mentek régi autók, és ezek közül néhány legendásnak számít.

Csütörtöktől vasárnapig minden nap megrendezték a Historic Car Demonstration elnevezésű eseményt. Ennek keretében számos történelmi F1-es versenygépet meghajtottak, és ezek közül a legismertebb alighanem a Williams FW14B, amellyel Nigel Mansell egy rendkívül domináns szezon során megszerezte pályafutása egyetlen világbajnoki címet. Az autót ráadásul egy másik világbajnok, a szintén brit Jenson Button vezette.

„Elvégeztem az üléspróbát, és már az autóban ülni is nagyon izgalmas volt – lelkendezett a 2009-es idény győztese. – Persze az ülés rendben van, mert én vezettem, de a pedálok, a kormány és minden más olyan kicsi. Csodálatos volt vezetni az autót, amely tényleg a gyerekkorom kocsija volt. Emlékszem, ahogyan apámmal a kanapén ülve néztük az összes futamot, és láttuk, ahogyan Nigel ezzel az autóval megnyeri a vb-címet. A motor hangja annyira klassz a pályán. Nigel, egy szörnyeteget vezettél.”

Nem ez volt az egyetlen Williams, amelyet a grove-iak hatalmas becsben tartanak, ugyanis az FW07-es is pályára gördült. Bár ez a szurkolók körében nem örvend akkora népszerűségnek, ez talán még az 1992-es változatnál is nagyobb jelentőséggel bírt, hiszen ez a modell szerezte meg a Williams történetének első konstruktőri és Alan Jones révén egyéni elsőségét.

A brit alakulaton kívül a Benetton is két autóval képviseltette magát. Az egyik Michael Schumacher és Riccardo Patrese B193-asa volt, amellyel előbbi 1993-ban egy futamot nyert, és az összetettben a negyedik helyen végzett. A másik a hét évvel későbbi B200-as volt, amellyel Giancarlo Fisichella és Alexander Wurz versenyzett, és az olasz pilóta háromszor állhatott fel a dobogóra.

Ezen két istállón kívül egy másik világbajnok csapat autója is szerepet kapott, de az a modell már távolról sem tartozott a sikeresek közé. A 021-est az 1993-as idény második felére építették, ám ahogyan elődje, ez sem tudott pontot szerezni a szezon során. A korábban szebb napokat látott istálló végül az utolsó helyen végzett a tabellán Andrea de Cesarisszal és Katajama Ukjóval.

Ennél is borzalmasabbra sikeredett a szintén pályára guruló EuroBrun ER188-as. Az 1988-as idényben szintén nem gyűjtöttek egyetlen egységet sem Oscar Larraurival és Stefano Modenával, sőt, olykor még a futamra történő kvalifikáció sem jött össze. A legjobb eredményük a Magyar Nagydíjon elért tizenegyedik hely volt.

Friss