2024. április 28. 20:55

KezdőlapF1Hangot feltekerni – így szólt az első világbajnok McLaren Goodwoodban (videó)

Hangot feltekerni – így szólt az első világbajnok McLaren Goodwoodban (videó)

-

Emerson Fittipaldi azt a McLarent vezethette a Goodwoodi Sebességfesztivál első napján, melynek színeiben megszerezte a csapat első, illetve saját maga második világbajnoki címét.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, csütörtökön lezajlott a Goodwoodi Sebességfesztivál első napja. Ennek során számos legendás autót csodálhatott meg a közönség, két f1-es csapat pedig főszerepet kapott, ugyanis alapításuk kerek évfordulóját ünnepeljük. Ezek közül az egyik a McLaren, amelyet 60 évvel ezelőtt hozott létre a néhai Bruce McLaren.

Látványos balesettel és legendás istállók ünneplésével indult a goodwoodi fesztivál (videók)

Ennek apropóján jó néhány korábbi modelljüket felvonultatják a négy nap során. A sorból természetesen nem maradhat ki a csapat első világbajnok autója, az M23-as. A McLaren ugyanis ezzel a kocsival került be végleg a nagycsapatok közé, hiszen 1974-ben ezzel a versenygéppel szerezték meg történetük első egyéni, illetve konstruktőri világbajnoki címét.

Ha pedig már az autó ott volt, akkor a pilóta sem hiányozhatott. Emerson Fittipaldi szerencsére 76 évesen is kiváló egészségnek örvend, így semmi akadálya nem volt annak, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is elutazzon a helyszínre. Persze nemcsak elutazott, hanem be is ült egykori autójába, az 1974-ben használt 5-ös számú kasztniba, és vezette is azt.

A McLaren pedig azzal kedveskedett a szurkolóknak, hogy erről közzétett egy videót. A felvétel azzal kezdődik, hogy beindították a legendás V8-as DFV Cosworth-motort, ami alighanem jó néhány nézőnek okozott nosztalgikus örömöt. Ezt követően Fittipaldi felvette a sisakot, és elindult. Bár életkorára való tekintettel nem ment gyorsan, de alighanem így is sokak szívét megdobogtatta.

Fittipaldi egyébként 1973-ben igazolt a McLarenhez, és az ott töltött két szezonja alatt végig az M23-assal versenyzett. Első évében mindjárt három futamot nyert, és egy rendkívül szoros, sokáig négy-, majd az utolsó futamon háromesélyes küzdelemből ő jött ki győztesen, amivel a Lotus után két évvel a wokingi alakulattal is a csúcsra ért. A következő idényben két futamon győzött, az összetettben pedig második lett Niki Lauda mögött.

Ami az autó teljes történetét illeti, 1973-tól 1978-ig volt ott a rajtrácson. Az első győzelmet Denny Hulme szállította az 1973-as Svéd Nagydíjon, rajta kívül Peter Revson és Jochen Mass diadalmaskodott a volánja mögött, mielőtt 1976-ban megérkezett James Hunt, és egy legendás csatában elhódította a vb-címet. Az M23-as összesen 16 győzelmet szerzett, 1977-ben viszont már csak két dobogóra futotta, és idény közben lényegében átvette a helyét utódja, az M26-os.

Friss