2024. április 30. 03:42

KezdőlapF1A vele kiszúró pilóták helyett csapatát hibáztatja a Mercedes pórul járt versenyzője

A vele kiszúró pilóták helyett csapatát hibáztatja a Mercedes pórul járt versenyzője

-

George Russell kijelentette, elsősorban csapatát okolja azért, hogy meglepetésre nem jutott tovább a Magyar Nagydíj időmérőjének első szakaszából. A Mercedes pilótája már akkor hátrányban volt az utolsó mért körében, amikor még el sem kezdte azt.

A Magyar Nagydíj időmérőjének talán legnagyobb negatív meglepetése volt, hogy George Russell még a Q1-ből sem jutott tovább. A brit pilóta csupán a tizennyolcadik helyen végzett, miután az utolsó mért körében csupán 2 ezredet tudott javítani addigi legjobbján, miközben a mezőny nagy része jelentős mértékben képes volt gyorsulni.

Hamilton épphogy legyőzte Verstappent, övé a több rekordot is jelentő pole a Hungaroringen

Ennek nagyrészt az volt az oka, hogy a 25 éves versenyző a végén ott volt a forgalomban, és nem tudta ideálisan megkezdeni a gyorskörét. A kivezető kör végén ugyanis többen is megelőzték, legutoljára Pierre Gasly. A lassításból látszott, hogy manőverével a francia pilóta elrontotta ellenfele kigyorsítását, aki így az első szektorban 237 ezreddel lassabb volt korábbi önmagánál. Ő azonban nem az Alpine pilótáját vagy más riválisait okolja.

„Az egész időmérőn rosszkor, rossz helyen voltunk a pályán, és csapatként túl sok kockázatot vállaltunk – nyilatkozta. – A másik autó annyira gyors volt, hogy nem egy körre kellett volna tankolnunk, és a végén a nagy forgalomban mennünk. Próbáltam tiszteletben tartani a hallgatólagos megállapodást, [de] más autók megelőztek, leginkább Pierre [Gasly]. Mielőtt elkezdtem, már háromtizedes hátrányban voltam, és elment a kör. Egyik pilótát sem fogom hibáztatni, hiszen mindannyian magunkért küzdünk. Csapatként [viszont] jobb munkát kellett volna végeznünk.”

Russell arra célzott, hogy szerinte kimehettek volna korábban, hogy elkerüljék a tumultust, ahogyan például azt Max Verstappen is megtette a Q2 végén. Az autóban ugyanis valóban sokkal több volt ennél, és ezt csapattársa, Lewis Hamilton be is bizonyította: a hétszeres világbajnok megszerezte a pole pozíciót, amivel több rekordot is átadott a múltnak.

Ami Russellt illeti, az ifjabbik brit versenyző a pilóták közötti hallgatólagos megállapodást emlegette. Ez azt jelenti, hogy az adott időmérős szakasz hajrájában a kivezető kör egy pontján túl már nem illik előzni, és hagyni kell, hogy szépen sorban mindenki megkezdhesse a gyorskörét. Ezzel csak az a gond, hogy ha időszűkében vannak, akkor nyilvánvalóan mindenkinek a saját érdeke, hogy felérjen a leintés előtt, ami ehhez hasonló szituációkat eredményez. Russell éppen ezért nem is haragszik ellenfeleire.

Tömött lelátók előtt csapott össze ismét Hamilton és Verstappen a Hungaroringen (galéria)

„Az embernek magáért kell harcolnia – szögezte le az egyszeres futamgyőztes, aki tavaly pont a Hungaroringen szerezte meg F1-es pályafutása eddigi egyetlen pole pozícióját. – Ez egy nagy, négy és fél kilométer hosszúságú pálya, és tíz autóval vagyunk egy kilométernyi helyen, úgyhogy tükörbe kell néznünk, és rá kell jönnünk, hogy nagyon elb*sztuk.”

Friss