2024. május 04. 05:17

KezdőlapF1A Red Bull csak hitegeti Pérezt, de valójában meg vannak számlálva a...

A Red Bull csak hitegeti Pérezt, de valójában meg vannak számlálva a napjai a csapatnál?

-

Ralf Schumacher úgy véli, Sergio Pérez már nem sokáig lesz a Red Bull pilótája, mert teljesítménye túlságosan ingadozó. A szakértőként dolgozó német exversenyző szerint a bikások csupán elhitetik vele, hogy nincs veszélyben az ülése.

Sergio Péreznek ismét nem volt jó hétvégéje, még annak ellenére sem, hogy a Magyar Nagydíjon mentette a menthetőt, és a harmadik helyen ért célba. A 33 éves pilóta az első szabadedzés legelején összetörte az autót, majd az időmérőn ugyan megszakította rossz sorozatát, de így is csak a kilencedik helyről indulhatott a versenyen.

Folytatódik Pérez vesszőfutása, azonnal összetörte a Red Bullt a Hungaroringen (videó)

A mexikói pilóta legutóbb Miamiban állhatott fel a dobogó második fokára, miközben Max Verstappen azóta mind a hat versenyt megnyerte. Ezen a hét hétvégén a címvédő nem kevesebb mint 104 pontot adott csapattársának, ami akkor is borzasztóan sok, ha Pérez még így is simán tartja a második helyet az összetettben. Mindezek ellenére Ralf Schumacher úgy véli, a hozzá hasonlóan hatszoros futamgyőztes versenyző már nem sokáig lesz a Red Bullnál.

„Sergio Pérez hangulata borús volt az utóbbi időben – fogalmazott a német Sky-on megjelent szokásos jegyzetében. – Az elmúlt hetek számos baklövése után ismét rengeteg kritika zúdult rá, miután az első szabadedzésen balesetet szenvedett Magyarországon. Pérezzel a kiegyensúlyozottság [hiánya] a probléma. [A teljesítménye] túlságosan sokat ingadozik, és talán mentálisan sem elég stabil. Egyszerűen túl messze van Maxtól, és szerintem meg vannak számlálva a napjai a Red Bullnál.”

A gyenge teljesítmény ellenére a Red Bull egyelőre kiáll Pérez mellett, és Christian Horner csapatfőnök rendszeresen hangsúlyozza a nyilvánosságban, hogy jövőre is vele terveznek. A brit szakember ugyanakkor korábban Nyck de Vries esetében is elmondta, hogy nem tervezik kirúgni, aztán nem sokkal később ez mégis megtörtént, és Schumacher szerint Pérez is hasonló sorsra juthat, még ha nem is idény közben.

„Nem korrekt a részünkről, hogy növeljük a rá nehezedő nyomás [mértékét], de különösen a jövőben, amikor a többi istálló közelebb kerül, a Red Bull nem engedheti meg magának, hogy az egyik pilóta ennyire egyértelműen lassabb legyen a másiknál – fogalmazott. – A csapat logikus módon próbálja elhitetni Pérezzel, hogy az állása nincs veszélyben, de nem hiszem, hogy jövőre még a Red Bullnál fog versenyezni.”

A Red Bull főnöke elismerte, a visszatérő Ricciardo a gyengélkedő Pérez helyére pályázhat

Pérez számára a rossz teljesítmény mellett Daniel Ricciardo AlphaTaurihoz való érkezése is nyomást jelenthet. Az ausztrál versenyző ugyanis aligha ült volna be a konstruktőri bajnokság utolsó helyezettjének autójába, ha nem látna reális esélyt arra, hogy visszatérjen a nagycsapathoz. Persze nyilvánvaló, hogy ehhez jól kell teljesítenie, és csapattársát, Cunoda Jukit mindenképpen meg kell vernie.

Friss