back to top
2024. május 18. 08:02

KezdőlapF1A Red Bull főnöke elismerte, a visszatérő Ricciardo a gyengélkedő Pérez helyére...

A Red Bull főnöke elismerte, a visszatérő Ricciardo a gyengélkedő Pérez helyére pályázhat

-

Christian Horner úgy véli, Daniel Ricciardo minden bizonnyal Sergio Pérez helyére pályázik 2025-re, de a Red Bullnál nem gondolkodnak ennyire előre. A bikások csapatfőnöke részletesen elárulta, hogyan teljesített az ausztrál pilóta a silverstone-i teszten.

Az előző hét legfontosabb F1-es híre egyértelműen a Red Bull, illetve az AlphaTauri bejelentése volt, miszerint Nyck de Vries azonnali hatállyal távozik a faenzai istállótól, és a Magyar Nagydíjtól Daniel Ricciardo veszi át a helyét. Az ausztrál pilóta ezzel mintegy féléves kihagyás után tér vissza, hiszen a tavalyi szezonzáró óta egyáltalán nem versenyzett.

Sokan úgy gondolják, hogy a 34 éves versenyző hosszabb távú célja, hogy átvegye Sergio Pérez helyét a nagycsapatnál. Ebben van is logika, hiszen máskülönben aligha ülne be a konstruktőri tabella utolsó helyezettjének az autójába. Olyannyira, hogy még Christian Horner is elmondta, hogy Ricciardónak lehet ilyen szándéka, ám csak 2025-re vonatkozóan.

Ricciardo visszatérése egyértelmű üzenet Péreznek, akire más is veszélyt jelenthet

„Ezen túlmenően nincsenek gondolataink vagy várakozásaink – utalt a következő év végére a bikások csapatfőnöke az F1 Nation podcastban. – Az év végéig kölcsönadtuk őt az AlphaTaurinak. Nyilvánvaló, hogy jövőre is Max [Verstappen] és Checo lesznek a pilótáink, de mindig jó, ha van tartalékban egy tehetség. Azt gondolom, hogy Daniel úgy tekint az AlphaTaurira, hogy határozottan célba vette a Red Bullt 2025-re. Ez az ő végső célja, és azzal, hogy az AlphaTaurihoz megy, szerintem úgy látja, ez a legjobb módja annak, hogy 2025-öt megalapozza.”

Ez alapján tehát úgy tűnik, Pérez 2024 végéig szóló szerződése nincs veszélyben, és nem jár úgy, mint 2020-ban a Racing Pointnál. A mexikói versenyző finoman szólva sem élete formájában van, hiszen az előző öt hétvégén egyaránt az első tízen kívülről kezdhette meg a futamot. Horner azonban egyértelműsítette, hogy nem a leváltásában látják a probléma megoldását.

„Ennek egy része balszerencse volt, egy részét pedig önmaga okozta – válaszolt a Pérez Q1-es és Q2-es kiesésire vonatkozó kérdésre. – Mi csak próbáljuk átsegíteni őt ezen az időszakon. Még mindig második a világbajnokságban. Az idei tízből eddig két nagydíjat nyert meg, és remek formában kezdte a szezont. Egyszerűen segíteni akarunk neki, hogy ismét megtalálja ezt a formáját.”

Ami Ricciardót illeti, Horner szerint „egyet hátralépett, hogy aztán kettőt előrelépjen”. Aznap, amikor bejelentették a visszatérését, a nyolcszoros F1-es futamgyőztes Silverstone-ban tesztelt a Pirellinek, ám érkezését már azelőtt bejelentették, hogy vége volt az eseménynek. Mindez nem véletlen, hiszen az ausztrál pilóta hamar lenyűgözte a Red Bullt.

Ilyen volt a telefonhívás, ami újra megnyitotta Ricciardo előtt az F1 kapuját

„Kicsit olyan volt, mint amikor tíz évvel ezelőtt teszteltük őt – fogalmazott Horner. – Megnéztük, ki lesz a megfelelő ember Mark Webber helyére, és Kimi Räikkönen volt akkor az egyik esélyes. A [mostani] teszten az nyűgözött le a legjobban, figyelembe véve, hogy hét hónapja nem ült [F1-es] autóban, hogy a harmadik vagy a negyedik körére olyan időt ért el, amely egy másodpercen belül volt a mi pilótáinkéhoz képest. Aztán az első igazi gyorskörén összehasonlítható gumikon láthattuk, hogy az önbizalma egyre nőtt és nőtt. Ezzel az első körével pedig, amely valószínűleg a hetedik volt aznap, a rajtrács első sorába került volna. Szóval ez igazán lenyűgöző volt.”

A bejelentés után az is kiderült, hogy a Red Bull a teszttel felmérte, hogy Ricciardo hol tart, hiszen ha akarják, Liam Lawsont is szerződtethették volna De Vries helyére. Ennélfogva nagy volt rajta a nyomás, és Horner szerint látszott rajta a megkönnyebbülés, amikor megemlítette neki, hogy a legjobb körével az első sorba került volna, és „lekerült róla a teher”. Mindezt ráadásul úgy, hogy a beszámolók szerint a hosszú etapok során is jól szerepelt.

Friss