2024. április 29. 11:51

KezdőlapF1Ricciardo visszatérése egyértelmű üzenet Péreznek, akire más is veszélyt jelenthet

Ricciardo visszatérése egyértelmű üzenet Péreznek, akire más is veszélyt jelenthet

-

Daniel Ricciardo AlphaTaurihoz igazolását nem lehet másképpen értelmezni, mint hogy a Red Bull megnézi, mire képes, és teljesítményét összeveti Sergio Pérezével. A mexikói versenyző helyére azonban akár másvalaki is pályázhat, és ennek több jele is van.

Kedden hivatalossá vált, hogy Daniel Ricciardo a Magyar Nagydíjon visszatér a Forma–1-be, és év végéig az AlphaTauri pilótája lesz. Sokak szerint mindez annak a jele, hogy a Red Bull be akarja őt ültetni Sergio Pérez helyére, aki mostanában nem hozza az elvárt teljesítményt. Persze, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, Helmut Marko kizárta a pilótacsere lehetőségét.

Itt a vége, a Red Bull kirúgta pilótáját, a Magyar Nagydíjon visszatér a közönségkedvenc

„Az utolsó tíz körben ő volt a leggyorsabb versenyző a mezőnyben – utalt a Brit Nagydíjra a bikások tanácsadója. – Hála istennek [Fernando] Alonso előtt végzett, és növelte előnyét [vele szemben]. Ez a célunk. A pozíciója egyáltalán nincs veszélyben.” Ez alapján tehát nincs semmi látnivaló, lehet szépen továbbhaladni. A helyzet azonban korántsem ennyire egyszerű.

Persze nem arról van szó, hogy Pérez is a kirúgott Nyck de Vries sorsára juthat, és már szezon közben elköszönnek tőle. Sőt, a szerződése alapján még a 2024-es ülése is biztos, hiszen 2024-ig állapodott meg a Red Bull-lal. Azonban, ha valaki, akkor ő nagyon jól tudja, hogy mindez nem jelent garanciát, hiszen 2020 végén a Racing Pointtól is idő előtt elküldték. A bikások pedig különösen nem szoktak habozni, ha úgy látják, hogy eljött a váltás ideje, ahogyan azt most is megmutatták.

Ricciardo felől megközelítve a témát, a közelmúltbeli események alapján nehéz elképzelni, hogy a 34 éves pilóta úgy írt alá az AlphaTaurihoz, hogy jövőre ne lenne reális esélye beülni a Red Bullba. Tavaly ugyanis egyértelművé tette, hogy a mezőny hátsó részében való versenyzés nem motiválja, és bár a Williams és a Haas is érdeklődött iránta, mindkét lehetőséget visszautasította. Az AT23-assal pedig legjobb esetben is csak a középmezőnyben fog csatázni.

Persze felmerül a kérdés, hogy a Red Bull miért akarna váltani. Max Verstappen címvédését senki és semmi nem veszélyezteti, még házon belülről sem, és fölénye akkora, hogy egyedül is vezetné a konstruktőri bajnokságot, ahogyan arra nemrég maga is rámutatott. A Red Bull számára ez a két legfontosabb szempont, és bár mindez eltörpül mellettük, de reálisan nézve Pérez összetettbeli második helye sincs veszélyben.

Az idei szezonra tehát tökéletesen elégedettek lehetnek ezzel a felállással, de semmi nem garantálja, hogy jövőre is ekkora előnyben lesznek a mezőny többi részével szemben. Ha pedig valamelyik rivális közel kerül hozzájuk, akkor rögtön kulcsfontosságú kérdéssé válik, hogy a második számú pilóta mennyit tud hozzátenni a küzdelemhez. Mindez Lewis Hamilton és George Russell, vagy éppen Charles Leclerc és Carlos Sainz esetében aligha lenne probléma.

Először vezetett idén a visszatérő Ricciardo, tempója lenyűgözte a Red Bullt

Pérez pedig egyszer már megmutatta, hogy ilyenkor ritkán lehet rá számítani. Mert kétségtelen, hogy a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon kulcsfontosságú volt a védekezése Hamilton ellen, de ezenkívül csak Isztambulban tudott érdemben segíteni csapattársának (Bakuban alighanem tőle független volt, hogy a hétszeres világbajnok véletlenül elállította a féket). A Red Bullnak egyedül az volt a szerencséje, hogy a másik oldalon Valtteri Bottas sem tudott sokat segíteni Hamiltonnak: a finn pilóta egyedül a Török Nagydíjon, valamint a monzai és az interlagosi sprintfutamon tudott pontokat elvenni Verstappentől.

Ezen a ponton természetesen felmerül a kérdés: Ricciardo jobb lesz? Pláne azok után, hogy a McLarennél teljesen összeomlott, és eleinte a Red Bull felől is érkeztek olyan hangok, hogy mindez a szimulátorban mutatott teljesítményén is meglátszik. Az ausztrál pilóta azonban a jelek szerint összekapta magát annyira, hogy legalább az esélyt megkapja. Az pedig hamarosan kiderül, hogy mennyire képes élni vele. Az viszont biztos, hogy a 2018-as távozása óta senki nem volt annyira közel Verstappenhez, mint amennyire ő volt az együtt töltött évek alatt.

Norris ismét képbe kerülhet?

Pérez ülésére tehát reálisan Ricciardo jelenthet veszélyt, és rövid távon talán az ausztrál pilóta az egyedüli, aki ezt elmondhatja magáról. Ugyanakkor nem ő az egyetlen, aki felmerült mint lehetséges utód, sőt, maga Marko is megemlített néhány versenyzőt. Az egyikük Alexander Albon, aki 2019 második felében és 2020-ban versenyzett a Red Bullnál, de nem nyújtott elég jó teljesítményt.

Miután a 2021-es idényt kihagyta, a Williamsnél újra kivirágzott, és Montrealban, valamint Silverstone-ban is meggyőző teljesítményt nyújtott, aminek köszönhetően a grove-i alakulat már a hetedik a konstruktőri tabellán. Marko úgy fogalmazott a thai pilótáról, hogy „sajnos” 2025-ig szerződés köti őt a Williamshez. Ezzel akár arra is célozhatott, hogy szívesen adna neki egy második esélyt, de az alapján, hogy ezt Pierre Gasly sem kaphatta meg, ez talán kevéssé valószínű.

Mark Berryman, Norris menedzsere és Helmut Marko a Brit Nagydíj hétvégéjén

Ennél viszont egy fokkal komolyabban kell venni Lando Norris helyzetét, aki korábban tárgyalt a Red Bull-lal, de akkor visszautasította az ajánlatukat. Markót azonban lefotózták, hogy a brit pilóta menedzserével, Mark Berrymannel beszélget. Hozzá kell tenni, hogy a fő téma jó eséllyel nem ő, hanem a szintén általa menedzselt, a Red Bull juniorprogramjában részt vevő Zane Maloney volt, de azt is nehéz elképzelni, hogy a McLaren versenyzője egyáltalán nem került szóba. Norrist egyébként Marko is méltatta.

„Landónak 2025-ig van szerződése a McLarennel, de a fiatalabb pilóták közül messze ő a legjobb – jelentette ki. – Fiatalos karakterével a Red Bullhoz is ő illene a legjobban. Az sem titok, hogy ő és Max jó barátok.” Kétségtelen, hogy Verstappen vele ápolja a legjobb viszonyt a mezőnyből, ugyanakkor láttunk már olyat, hogy egy barátság hamar megromlik, ha a két fél egymás csapattársaként harcol a vb-címért. Arra pedig nem érdemes fogadni, hogy ha Norris egy napon tényleg Verstappen csapattársa lesz, akkor ugyanannyira messze lesz tőle, mint a Ricciardót követő pilóták.

Friss