back to top
2024. május 06. 05:16

KezdőlapF1Ricciardo leigazolása helyett meglepő húzásra számít a Red Bulltól Schumacher első F1-es...

Ricciardo leigazolása helyett meglepő húzásra számít a Red Bulltól Schumacher első F1-es főnöke

-

Eddie Jordan méltatta Oscar Piastri Magyar Nagydíjon nyújtott teljesítményét. Az egykori csapatfőnök és -tulajdonos arra számít, hogy az ausztrál pilóta a Red Bullnál fog kikötni, már csak menedzserének személye miatt is.

Sokáig úgy tűnt, hogy Oscar Piastri nem hozott jó döntést azzal, hogy az Alpine helyett a McLarennél mutatkozott be a Forma–1-ben, rövid távon semmiképpen sem. A wokingiak katasztrofálisan kezdték az idényt, miközben az enstone-iaknak volt néhány villanásuk, különösen Esteban Ocon monacói dobogója volt figyelemre méltó teljesítmény.

Az előző három hétvégén azonban nagyot fordult a világ: az Osztrák Nagydíjon még csak Lando Norris tudta megmutatni, hogy mire képes a McLaren fejlesztéseivel, de Silverstone-ban már csapattársa is megkapta az új alkatrészeket. Ennek eredményeképpen pedig ott a harmadik, míg a Hungaroringen a negyedik helyre kvalifikált, és bár egyik rajtpozíciót sem tudta dobogóra váltani, sokakat lenyűgözött. Többek között Eddie Jordant is.

„Aki felkeltette az érdeklődésemet, az ez a Piastri srác volt – nyilatkozta a talkSPORT-nak a Jordan istálló alapítója, illetve egykori csapatfőnöke. – Soha nem járt még ezen a pályán, talán egyszer az utánpótlás-kategóriákban, és kijött, a második sorba kvalifikálta magát, és úgy versenyzett, ahogyan tette, Max [Verstappen] ellen. Figyeljünk arra, hogy hova megy, mert szerintem nagy sztárpotenciál van benne. El vagyok ájulva ettől a fiatal sráctól, úgyhogy ő lenne az egyik olyan pilóta, akit megnéznék, hogy a jövőben kihívja Maxot.”

A Red Bull csak hitegeti Pérezt, de valójában meg vannak számlálva a napjai a csapatnál?

Bár Jordan kijelentésében volt némi túlzás, hiszen Piastri a Formula Renault Európa-kupában kétszer, míg a Forma–3-ban egyszer járt a Hungaroringen, teljesítménye így is dicséretre méltó. Még úgy is, hogy Silverstone-ban és hazánkban is kikapott Norristól, hiszen egy újoncnak nehéz azonnal mindent elsajátítania. Ezt egyébként ő maga is hangsúlyozta, amikor többek között a Rallycafe.hu-nak elmondta, hogy a gumikezelésben még sokat kell fejlődnie.

Jordan azonban nagy jövőt jósol neki, olyannyira, hogy szerinte a Red Bull is felfigyel rá. A bikásoknál jelenleg Sergio Pérez vezet Verstappen csapattársaként, és ha távozik, akkor az F1-be az AlphaTauri színeiben visszatérő Daniel Ricciardo lehet az első számú esélyes az ülésére. Az ír üzletember azonban ezt nem tartja valószínűnek, ellentétben a most még mindenképpen meglepőnek tűnő húzással.

„A régi társam, Mark Webber menedzseli őt, és láttuk, hogyan juttatta el a McLarenhez – utalt Piastrira Michael Schumacher első F1-es főnöke. – Ne lepődjenek meg, hogy ha a Red Bullnál, ahol Mark volt, lesz egy szabad hely, akkor őt nevezik meg a nyilvánosság előtt [a pozíció várományosaként]. [Ricciardo visszatérését] nem látom, erre mér volt lehetőségük korábban, és a Red Bull általában nem szokott visszamenni az időben, nagyon is előretekintenek. Ha lesz változás a Red Bullnál… Mark Webber áthozta ezt a srácot Ausztráliából, és micsoda felfedezésnek bizonyult.”

Friss