back to top
2024. május 06. 02:02

KezdőlapF1A Ferrari pilótája szerint ezért volt unalmas a Magyar Nagydíj hétvégéje

A Ferrari pilótája szerint ezért volt unalmas a Magyar Nagydíj hétvégéje

-

Carlos Sainz sem volt kibékülve a Magyar Nagydíjon bemutatkozó újítással.

A Magyar Nagydíjon próbálta ki először az F1 és a Pirelli a fenntarthatósági törekvéseket szem előtt tartó újfajta gumikiosztást, amely 13 helyett 11 szett száraz pályára alkalmas abroncsot bocsát a pilóták rendelkezésére, emellett pedig meghatározza, hogy az időmérő első szakaszában kemény, a másodikban közepes, a harmadikban pedig lágy keveréket kell használni.

Az egyelőre tesztjelleggel alkalmazott megközelítést az időmérő edzést igencsak megkavarta és rendkívüli izgalmakat szolgáltatott a szurkolóknak, többen viszont már pénteken kiemelték, hogy a szabadedzésekre igencsak rossz hatással van, mert spórolni kell az abroncsokkal, aminek a nézők is megisszák a levét. A verseny után pedig csatlakozott a kritikusokhoz Carlo Sainz, a Ferrari spanyolja is.

A Magyar Nagydíjra kilátogató szurkolók isszák/itták meg a Forma-1 új szabályának levét

„Az új gumiszabály érdekes volt az időmérőn, de a hétvége többi részét nagyon nehézkessé ás unalmassá tette. Megérkezünk ide szerdán, hogy mindent előkészítsünk, aztán pénteken több időt töltesz a garázsban, mint a pályán, mert nincs elég gumid. Akkor miért vesződünk azzal, hogy legyen aznap két egy órás szabadedzés, ha nincs elég gumi? Vagy miért van egyáltalán a pénteki nap, ha nincs gumi, amin körözhetünk, hogy tanuljunk az autóról, a pályáról, és szórakoztassuk a nézőket?” – tette fel a kérdést.

„Ezt egyértelműen meg kell vizsgálni, akár a formátumot, akár a gumikiosztást. A kettőt egyszerre, mert nem arról van szó, hogy vagy az egyiket csinálod, vagy a másikat. Lehet a fenntarthatóság miatt, de ott van közben négy szett köztes esőgumi és három szett esőgumi, amikhez olykor hozzá sem nyúlunk a hétvége során. Ez hét szett, szorozva húsz csapattal. Más dolgokat is meg lehet nézni, például, hogy akarunk-e autókat a pályán tudni a szurkolók miatt. Ezt is meg kell fontolni.”

A Pirelli legközelebb a szeptember első hétvégéjén esedékes Olasz Nagydíjon teszteli az új formátumot, mielőtt a csapatokkal közösen eldöntik, hogy jövőre bevezetik-e azt a többi versenyen.

Friss