2024. május 04. 01:17

KezdőlapF1Prost alkalmatlannak nevezte korábbi főnökét, és beleállt az ismét tisztogató egykori csapatába

Prost alkalmatlannak nevezte korábbi főnökét, és beleállt az ismét tisztogató egykori csapatába

-

Alain Prost szerint fájdalmas látni, mi történik jelenleg az Alpine-nál, amely pénteken három vezető szakember menesztését jelentette be. A négyszeres világbajnok egykori főnökét, a nemrég a szervezeten belül más pozícióba került Laurent Rossit nevezte meg első számú felelősnek.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az Alpine bejelentette, hogy a hétvége után meneszti Otmar Szafnauer csapatfőnököt, Alan Permane sportigazgatót, valamint Pat Fry műszaki vezérigazgatót. Az elmúlt három és fél évben ez már a harmadik nagyobb tisztogatás a csapatnál, hiszen a 2021-es idény előtt Cyril Abiteboul, egy évvel később pedig Marcin Budkowski távozott az istállótól.

Sokkoló elbocsátások az F1-es csapatnál, a csapatfőnököt is kitették

Utóbbi időszakban távozott a csapattól Alain Prost is, aki egészen addig tanácsadóként dolgozott az istállónál. A négyszeres világbajnok korábban versenyzőként is megfordult a Renault-nál, és ugyan annak az istállónak csak a nevében volt köze a későbbi enstone-i alakulathoz, nyilvánvaló, hogy a szívén viseli a francia csapat sorsát.

„Szeretem ezt a csapatot, és a mai állapotát látva elszomorít – nyilatkozta a L’Équipe-nek. – Jobbat érdemel, és minden adottsága megvan ahhoz, hogy ezt elérje. Úgy vélem, hogy pusztán a történelemre kell támaszkodni, hogy megértsük a hiba [okát]. Ha megnézzük az elmúlt harminc év nagy sikereit, akkor egy egyszerű struktúrát látunk, amely el van választva az ipari szervezettől. Három-négy erős személyiség köré épül egy bajnok pilótával párosulva.”

Amikor Prost tavaly távozott az Alpine-tól, akkor elsősorban Laurent Rossit, az akkori márkaigazgatót nevezte meg első számú felelősként. A francia expilóta már akkor bírálta honfitársát, aki szerinte nem hallgatta meg őt és mást sem. Most még súlyosabb szavakkal kritizálta a múlt héten a cégen belül áthelyezett szakembert.

„Hányszor hallottam a boulogne-billancourt-i központ folyosóin a Renault-nál töltött éveim alatt, hogy az F1 egyszerű sportág, amelyet az emberek otthonról irányíthatnak – fogalmazott. – Nagy tévedés, ahogyan azt az utolsó vezető, Laurent Rossi is bizonyította. Akitől Luca de Meo [a Renault Csoport vezérigazgatója] egy hete vált meg. Laurent Rossi a legszebb példája a Dunning-Kruger-hatásnak, vagyis annak az alkalmatlan vezetőnek, aki azt hiszi, hogy arroganciájával és az emberség hiányával elrejtheti a hozzá nem értését. Az, aki tizennyolc hónapig volt az Alpine főnöke, a kezdetektől fogva azt hitte, mindent megértett, pedig teljesen rosszul vezette [a csapatot]. A menedzsmentje megtörte azt a lendületet, amely 2016 óta megvolt, hogy elérjük a dobogókat és a győzelmeket. A pénteken meghozott döntés, miszerint más arcokat is lecserélnek, remélhetőleg üdítő hatással lesz a csapatra.”

Prost felemlegette a Ferrari, a Mercedes, valamint a Red Bull csúcskorszakát, és kiemelte, hogy ezeknél az istállóknál is az általa korábban felvázolt struktúra volt a jellemző. Ugyanakkor nem kell annyira messzire menni, hiszen a Renault-nak is volt egy sikeres érája, még ha az csak két évig is tartott. Ekkor egyértelműen Flavio Briatore csapatfőnök, valamint Fernando Alonso volt a főszereplő.

Menesztették az Alpine F1-es csapatának vezetőjét

„Ha megnézzük, mikor volt sikeres a Renault, akkor egy embert, Flavio Briatorét, valamint egy legendás pilótát találunk Fernando Alonso személyében, akiket egy olyan menedzsment támogatott, amelynek akkori filozófiája szerint a szakemberek gyorsan döntöttek – magyarázta Prost. – Mulatságos látni, hogy az F1 vezetőit gyakran hívják meg nagycsoportos vezetési konferenciákra, hogy reagálóképességről és rugalmasságról beszéljenek. Ritkán [teszik ezt] az ellenkezője miatt.”

Friss