2024. április 27. 19:00

KezdőlapF1Alonsóval csapattársa babrált ki, Verstappen épphogy legyőzte a McLaren újoncát a sprintkvalifikáción

Alonsóval csapattársa babrált ki, Verstappen épphogy legyőzte a McLaren újoncát a sprintkvalifikáción

-

Max Verstappen szerezte meg a rajtelsőséget a Belga Nagydíj szétlövéses időmérőjén, miután 11 ezreddel legyőzte Oscar Piastrit, és 25-tel Carlos Sainzot. Fernando Alonso Lance Stroll balesete miatt esett ki, így csak a tizenötödik helyen kezdi meg az eredetileg tervezettnél későbbi időpontban kezdődő sprintfutamot.

Magyar (és helyi) idő szerint délben kellett volna elkezdődnie a Belga Nagydíj szétlövéses időmérőjének, amely a sprintfutam rajtrácsát hivatott meghatározni. A pálya azonban annyira vizes volt, hogy a versenyirányítás először határozatlan időre késleltette az SQ1 kezdetét. A mezőny tagjai végül 35 perccel később mehettek pályára. A körülmények már voltak annyira jók, hogy mindenki intermediate-eket tett fel.

A pilóták szépen lassan a pályára rajzottak, de nem mindenki sietett túlságosan, pedig az SQ1-ben csak 12 percük van kiharcolni a továbbjutást. Az első mért kört Lewis Hamilton autózta, a hétszeres világbajnok 2:02.297 másodperc alatt ért körbe. Valtteri Bottas 1,135, George Russell 2,770 másodperccel maradt el tőle, majd szépen lassan megérkeztek a többiek.

Miután a legtöbben teljesítették az első gyorskört, Max Verstappen állt az élen, aki 2:00.352-es körével 255 ezreddel előzte meg az időközben gyorsuló Charles Leclerc-t, és további 682-vel a szintén javító Russellt. Nem sokkal később Carlos Sainz vette át a vezetést, aki 371 ezreddel bizonyult gyorsabbnak egykori csapattársánál.

A pálya állapota természetesen egyre csak javult, így Verstappen már 1:58.958-cal ugrott ismét a tabella élére, 404 ezreddel megelőzve Pérezt. 2 perccel a vége előtt Lando Norris, Lance Stroll, Logan Sargeant és az idő nélküli Haasok álltak kieső helyen, de a meccs nyilvánvalóan még messze nem volt lejátszva, hiszen a köridők folyamatosan javultak.

Nico Hülkenberg azonban nem vett részt ebben a küzdelemben, ugyanis nem sikerült felérnie a gyorskörére. Rajta kívül Cunoda Juki, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen és Csou Kuan-jü estek ki. Russell mindössze a tizenötödik helyen zárt, amivel épphogy sikerült továbbjutnia. Az élen Verstappen végzett 1:58.135-tel, 804 ezreddel megelőzve Hamiltont, és további 99-cel Fernando Alonsót.

Az SQ2 elején továbbra is az intermediate abroncsoké volt a főszerep. Az első mért körök során egy ideig sárga zászló volt érvényben, ugyanis Sargeant megpördült. Miután mindenki körbeért, Verstappen állt az élen, 623 ezreddel megelőzve Hamiltont, és további 55-tel Pérezt. A kieső helyen Daniel Ricciardo állt, valamint a Williamsek és az Aston Martinok, de ők idő nélkül álltak. Lance Stroll ráadásul a közepes abroncsokra váltott.

A névsor aztán maradt is, ugyanis a kanadai pilóta falnak csapta az autót a név nélküli kanyarban. A sprintkvalifikációt piros zászlóval félbeszakították, és mivel már csak 29 másodperc lett volna hátra, nem is indították újra. A sorrend egyébként Alexander Albon, Sargeant, Stroll és Alonso volt Ricciardo mögött.

Az SQ3 elejére már mind az öt állva maradt csapat számára egyértelmű volt, hogy a slickek, azon belül is a lágyak lesznek a legjobbak. Az első próbálkozások után Hamilton 1:51.198-cal volt az élen, mindössze 88 ezreddel megelőzve Verstappent. A címvédő a második szektorban nagyon megverte riválisát, de az elsőben és a harmadikban kikapott tőle. Norrisnak 348 ezred volt a hátránya a harmadik helyen, mögötte Leclerc, Piastri, Sainz, Russell, Pierre Gasly, Pérez és Esteban Ocon volt a sorrend.

Innentől kezdve eltérőek voltak a stratégiák, ugyanis Pérez és Ocon azonnal újabb mért kört autóztak. A mexikói pilóta az élre állt, míg az Alpine versenyzője az ötödik pozícióba jött fel. A legvége aztán rendkívül izgalmasan alakult: többen is vezettek, de végül Verstappen szerezte meg a rajtelsőséget, mindössze 11 ezreddel megelőzve Piastrit. Sainz hátránya is csak 25 ezreddel volt lemaradva, mögöttük Leclerc, Norris, Gasly, Hamilton, Pérez, Ocon és a végén nem is próbálkozó Russell lett a sorrend. Ami a sprintfutamot, illeti, az szintén 35 perccel később, vagyis 17:05-kor kezdődik.

A Belga Nagydíj sprintfutamának rajtrácsa

Friss