2024. április 28. 05:50

KezdőlapF1Verstappen a rossz taktika ellenére nyert, Hamiltont megbüntették, miután ütközött Pérezzel

Verstappen a rossz taktika ellenére nyert, Hamiltont megbüntették, miután ütközött Pérezzel

-

Max Verstappen nyerte a Belga Nagydíj lerövidített sprintfutamát, miután ideiglenesen visszaesett a második helyre a kerékcserék miatt. Lewis Hamiltont megbüntették, miután összeért Sergio Pérezzel, aki Fernando Alonsóhoz hasonlóan be sem fejezte a versenyt.

Mivel a szétlövéses időmérő nem indult el időben, már akkor lehetett tudni, hogy a sprintfutam kezdése minimum 35 percet csúszik az eredetileg tervezett időponthoz képest. Nos, a kezdés további fél órával tolódott még tovább, mivel a versenyirányítás megítélése szerint túlságosan vizes volt a pálya ahhoz, hogy kellően biztonságos körülmények között elengedhessék a mezőnyt.

Alonsóval csapattársa babrált ki, Verstappen épphogy legyőzte a McLaren újoncát a sprintkvalifikáción

A rajtelsőséget Max Verstappen szerezte meg kora délután, miután mindössze 11 ezreddel megverte Oscar Piastrit. Mögülük a két Ferrari indulhatott, majd Lando Norris, Pierre Gasly, Lewis Hamilton, Sergio Pérez, Esteban Ocon és George Russell egészítette ki az első tízet. A mezőny tagjai kivétel nélkül az extrém esőgumikon várták, hogy elindulhassanak.

Magyar és helyi idő szerint 17:35-kor valóban elindult a felvezető kör, de a pilóták nem rajtoltak el rögtön, hanem folytatták a körözést a biztonsági autó mögött. A felvezető körön felül még négyszer mentek körbe ilyen módon, így a versenytáv ennyivel csökkent. Időközben arra is fény derült, hogy a mezőnyt gördülőrajttal fogják elengedni, amit Verstappen észszerű döntésnek titulált.

Az utolsó, Safety Car mögött töltött kör végén azonban többen is bejöttek intermediate abroncsokért, egészen pontosan minden csapatból egy pilóta. Az élmezőnyből Verstappen, Leclerc és Norris maradt kint, és a holland pilóta hamar elhúzott riválisaitól. Az első versenykör végén aztán a címvédő is kiállt, aminek következtében elvesztette a vezetést Piastrival szemben.

Mögöttük Gasly, Pérez, Hamilton, Sainz, Leclerc, Norris, Ricciardo és Ocon volt a sorrend. A holland versenyző másfél másodperces távolságból kezdhette el üldözni a McLaren újoncát, míg a Red Bull másik pilótája az Alpine-t támadhatta. A 3. körben Verstappen már 1 másodpercen belül üldözhette ellenfelét, ám ekkor ismét be kellett küldeni a biztonsági autót, ugyanis Fernando Alonso a Pouhonban kipördült, és bár a falat nem találta el, a kavicságyból nem tudott kijönni.

A versenyzés az 5. kör végén indult újra, és Piastri életében először diktálhatta a tempót az F1-ben. Verstappen azonban közel tudott maradni hozzá, és a Kemmel-egyenesben el is ment mellette. Péreznek ugyanez nem sikerült Gaslyval szemben, míg hátul Cunoda Juki esett hátra, aminek következtében egy ideig sárga zászló is volt érvényben.

Még ugyanebben a körben Hamilton támadta meg a mexikói pilótát a Stavelot-ban, és a két autó össze is ért, de szerencséjükre mindketten megúszták. Pérez ekkor még ki tudta védekezni a hétszeres világbajnokot, de a célegyenesben már elment mellette. Nem sokkal később a két Ferrari is maga mögé utasította, majd ugyanott, ahol az előző körben megtámadta, kicsúszott a kavicságyba. Bár Alonsóval ellentétben vissza tudott térni a pályára, de egészen a tizenhetedik helyig esett vissza. Egy körrel később aztán mérnöke közölte vele, hogy menjen be a bokszba, és adja fel a futamot.

A 9. körben Ocon támadta meg Russellt a kilencedik helyért, miközben meglepetésre Daniel Ricciardo autózott előttük. Ugyanekkor közölték, hogy a sportfelügyelők döntésének értelmében Hamilton idejéhez 5 másodpercet adnak hozzá a futam végén. A Sky Sports közvetítésében Martin Brundle, a csatorna szakkommentátora túl szigorúnak nevezte az ítéletet.

Verstappen végül 6,677 másodperccel nyert Piastri előtt, míg a harmadik helyen Gasly futott be. Mögötte Hamilton jött be, de büntetése miatt Sainz, Leclerc és Norris is megelőzte. A nyolcadik helyet végül Russell szerezte meg, miután sikerült megelőznie Ricciardót, megfosztva őt a pontszerzéstől.

Friss