2024. május 04. 02:24

KezdőlapF1Az „ellopott vb-cím" miatt szurkolnak ma többen Hamiltonnak és a Mercedesnek?

Az „ellopott vb-cím” miatt szurkolnak ma többen Hamiltonnak és a Mercedesnek?

-

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a BBC-nek nyilatkozva felelevenítette a 2021-es világbajnoki vereséget és annak utóhatásait, valamint elmondta, egy pozitívuma azért szerinte van annak, hogy megfosztották Lewis Hamiltont a nyolcadik vb-címétől.

A Mercedes a 2021-ben elbukott világbajnoki cím óta mindössze egyetlen versenyt nyert a Forma-1-ben, és zsinórban második éve nem tud harcban lenni az összetett elsőségért, de Toto Wolff csapatfőnök úgy véli, a botrányos abu-dzabi szezonzárón történtek óta legalább többen drukkolnak nekik. Az osztrák üzletemben a BBC-nek adott interjúban elevenítette fel a másfél évvel ezelőtt történteket, és elmondta: „Inkább nyertem volna meg a bajnoki címet, de ma több szurkolónk van.”

Hamilton tovább ment: szerinte Verstappent akarták világbajnoknak, azért csalták el a tavalyi vb-t

„Mindkét pilóta azonos pontszámmal kezdte azt a versenyt. A legjobb versenyző és legjobb gép győz, aznap viszont nem a legjobb versenyző nyert. Ez olyasmi, ami a mai napig fáj. Nem az, hogy veszítettünk, mert igazságos módon én is és mindannyiunk képes lett volna elviselni és beismerni a vereséget, de ellopták a győzelmet, ami nehézzé tette ezt” – utalt vissza arra, hogy Lewis Hamilton csak azért nem nyerte meg az Abu-dzabi Nagydíjat és azzal a világbajnoki címet, mert Michael Masi versenyigazgató szabálytalan módon, egy körrel korábban újraindította a versenyt.

„Az FIA-nál [ezután] jött az új rezsim, az új elnököt még abban a hónapban megválasztották, ő pedig képes volt elismerni, hogy hiba történt és ahogy nevezték, emberi mulasztás volt. Ez nyilván nem adja vissza nekünk a trófeát és nem teszi Lewis-t az egyetlen nyolcszoros világbajnokká” – ecsetelte Wolff, hogy Mohammed bin Szulajm FIA-elnök vezérletével a szövetség vizsgálatot folytatott le, amelynek végén felmentették pozíciójából Masit.

Az FIA elnöke szerint ez üldözte el a “Hamiltont meglopó” versenyigazgatót

„Az embernek egyszerűen túl kell lépnie ezen, és szerintem Lewis és én nagyon hasonlók vagyunk ebből a szempontból. Képesek voltunk ezt félretenni. Ez van, sokkal rosszabb dolgok is történnek a világban annál, hogy valakitől ellopnak egy Forma-1-es világbajnoki címet” – mondta a csapatfőnök, majd rátért arra, hogy melyek voltak az elbukott vb-döntő pozitív hozadékai.

„Az érdekes jelenség az volt, hogy [azelőtt] mi csapatként és Lewis versenyzőként nem kapott sok elismerést és szimpátiát, mert olyan sokszor nyertünk, abban a pillanatban viszont  esélytelenebbekké váltunk. Az emberek szurkoltak nekünk, és ez a mai napig pozitívum.”

Friss