2024. április 16. 09:47

KezdőlapF1Az FIA elnöke szerint ez üldözte el a "Hamiltont meglopó" versenyigazgatót

Az FIA elnöke szerint ez üldözte el a „Hamiltont meglopó” versenyigazgatót

-

Mohammed bin Szulajm FIA-elnök szerint a közösségi médiában tapasztalható gyűlölködés vezetett Michael Masi versenyigazgató távozásához.

A tavalyi szezon során sajnos igencsak látványos volt a Forma-1 népszerűségének növekedésével sokak szerint óhatatlanul együtt járó online bántalmazás térnyerése. Az elsősorban a közösségi médiában elszabaduló gyűlölködésnek az F1 a Drive It Out kampány elindításával próbál véget vetni, vagy legalábbis jelentősen visszaszorítani ezt a jelenséget, miközben a csapatok és a pilóták is fokozottam odafigyelne az őket, vagy alkalmazottaikat érő abúzusra.

Verstappen és Hamilton is elhallgattatná a gyűlölködő szurkolókat

Merthogy a „rajongók” nemcsak egymást, hanem bizony a sportág szereplőit is célba veszik, mint ahogy tették az Silvia Bellott-tal, a tavalyi USA Nagydíj egyik sportfelügyelőjével, miután a testület megbüntette Fernando Alonsót. De nem ő volt az első, akit az FIA soraiból szemeltek ki maguknak a gyűlölködők, hiszen korábban a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon hibás döntést hozó, ezzel a világbajnoki címet Lewis Hamilton kezéből virtuálisan kicsavaró, és azt Max Verstappennek átnyújtó Michael Masit is megtalálták.

Mohammed bin Szulajm FIA-elnök pedig most odáig ment, hogy utalt rá, Masi emiatt távozhatott a sportágból. „Beszéltem vele az elején. Történtek emberi mulasztások, és úgy éreztem, hogy ő sem akarja folytatni azért, amit a mérgező közösségi médiában kapott. Beszéltem vele, és igazságtalan volt ez az egész vele szemben. Az FIA mindig támogató volt. Ugyanez történik most Silviával, az egyik tagunkkal. Fenyegetéseket kap” – idézi a Mirror a sportvezetőt.

Michael Masi visszatért a paddockba az abu-dzabi botrány után

Az elnök saját elmondása szerint nagyon komolyan veszi ezt a kérdést.

„Én is kaptam fenyegetéseket, hogy változtassam meg az [abu-dzabi] eredményt, de nem vettem komolyan azokat. De most kiállunk a mérgező közösségi média ellen, amely hatással van a sportunkra. Nagyon is hiszek abban, hogy amennyiben nem tesszük ezt, az visszafordíthatatlan károkat okoz a sportban a jövőre nézve.”

„Az egyik dolog, ami ellen harcolok, az a toxikus közösségi média. Bármilyen fenyegetés, ami az FIA alkalmazottait éri, olyan, mintha engem érne. Bármilyen ellenük irányuló kísérletet személyesnek veszek. Ha fejlesztjük és megtisztítjuk a sportágunkat, arra büszke vagyok.”

Két versenyigazgató lesz

Korábban megírtuk, hogy a MARCA szerint Szulajm nemleges választ adott arra, hogy Masi két utódja, Niels Wittich és Eduardo Freitas is versenyigazgatóként folytatja a 2023-as szezonban. Az FIA szóvivője azonban a RaceFans-nek megerősítette, hogy Niels Wittich nem megy sehova. Ami Freitast illeti, ő a tavalyi Japán Nagydíjon töltötte be legutóbb ezt a szerepkört, azt követően pedig nem kapott újabb megbízást, így valószínűnek tűnik, hogy vele már nem találkozhatunk a jövőben.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy visszatérnek az egy versenyigazgatós szisztémához, Szulajm ugyanis elmondta, hogy az FIA jelenleg is képez olyan szakembereket, akik a jövőben alkalmasak lesznek erre a posztra.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss