2024. április 24. 02:32

KezdőlapF1Kirúghatja jelenlegi versenyigazgatóit a Forma-1

Kirúghatja jelenlegi versenyigazgatóit a Forma-1

-

Niels Wittichet és Eduardo Freitast is leválthatja az FIA, azaz a Forma-1 ismét új versenyigazgatókkal kezdheti a szezont, akárcsak tavaly, Michael Masi elküldése után.

Könnyen lehet, hogy megismétlődik az, ami tavaly történt, és ismét új versenyigazgatókkal vág neki a szezonnak a Forma-1. A 2021-es abu-dzabi botrány után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) menesztette Michael Masit, amiért nem megfelelően alkalmazta a szabályokat, és ezzel – még ha nem is ez volt a célja – világbajnoki címhez segítette Max Verstappent.

A szövetség a történtek után átstrukturálta a versenyigazgatói pozíciót, valamint egy helyett két versenyigazgatót nevezett ki, akik az idény során váltották egymást. Niels Wittich a német túraautó-bajnokságból (DTM), Eduardo Freitas pedig a hosszútávú világbajnokságból (WEC) érkezett, tevékenységük azonban igencsak ellentmondásosan alakult, és számos hibát is elkövettek.

Ez mindenkit sokkolna – visszatérne a Forma-1-be a botrányhős versenyigazgató?

Mindez pedig oda vezethet, hogy 2023-ban már egyikük sem lesz az F1-ben, Mohammed bin Szulajm FIA-elnök ugyanis a MARCA-nak adott interjúban egy félreérthetetlen „nem”-el válaszolt arra a kérdésre, hogy Freitas és Wittich maradnak-e a 2023-as szezonra is.

„Jelenleg is zajlik egy folyamat, van egy csapatunk, amely biztosok és versenyigazgatók képzésével foglalkozik. Nem lehet csak egyetlen versenyigazgató, lennie kell egy második opciónak is” – idézi az Express a spanyol sportnapilap alapján az elnököt.

„Nem bízhatunk magunkban, mert mi van, ha valami történik. Minden eshetőségre fel kell készülnünk, ha meg akarjuk erősíteni a sportágunkat. Mindig hiszem, hogy van valaki jobb a világon, jobb marsall, jobb versenyigazgató… a csapatunk képezi őket, és megígérem itt, mikrofonok előtt, hogy érkezi fognak.”

Freitas a tavalyi Japán Nagydíjon történt darus eset után került a partvonalra, és már nem is teljesített szolgálatot a hátralevő futamokon, de az FIA Wittichet is elküldheti. A német szakember volt az, aki az USA Nagydíjon nem hívta ki a bokszba a sérült autóval versenyző Fernando Alonsót, majd nagyot hibázott a verseny után azzal, hogy közölte a Haasszal, egy órájuk van fellebbezni a spanyol pilótával szemben. Alonsót végül megbüntették, de az Alpine sikeresen semmissé tette az ítéletet, mert a Haasnak valójában csak fél órája lett volna óvni.

Emellett olyan epizódok is színesítették Wittich első, és lehet, hogy utolsó szezonját az F1-ben, mint a Lewis Hamilton főszereplésével zajló ékszerbotrány, amely során egyik napról a másikra az FIA kiemelt figyelemmel kezdte kezelni, hogy a pilóták ne viselhessenek ékszereket vezetés közben.

A fokozott szigor több versenyző, köztük Lewis Hamilton nemtetszését is kiváltotta, mondván az FIA ennél fontosabb dolgokkal is foglalkozhatna. Fernando Alonso pedig már májusban aggodalmának adott hangot a következetlen versenyigazgatói döntések miatt, majd más pilóták is kritizáltak, a helyzet pedig nem igazán javult a szezon előrehaladtával.

Hamilton átverte az FIA-t, mert nem szereti, ha megmondják, mit tegyen

Friss