2024. április 29. 07:56

KezdőlapF1Alonso odaszólt a kirúgott csapatfőnöknek: Elképesztő, hogy nem marad csendben

Alonso odaszólt a kirúgott csapatfőnöknek: Elképesztő, hogy nem marad csendben

-

Fernando Alonso felidézte azt az időszakot, amikor tavaly a szerződéshosszabbításról tárgyalt az Alpine-nal, ami végül kútba esett. A kétszeres F1-es világbajnok ennek kapcsán üzent a nemrég távozó csapatfőnöknek, és úgy véli, előző csapata lebecsülte őt.

Kedden volt pont egy éve, hogy a Forma–1 nyári szünetének első napján robbant a bomba: az Aston Martin bejelentette, hogy Fernando Alonso náluk folytatja az idei szezonban. Mindez nemcsak a szurkolókat és az újságírók többségét érte váratlanul, hanem a spanyol pilóta akkori csapatának, az Alpine-nak a vezetését is, akik abban a hitben voltak, hogy a tárgyalások jól haladnak.

Merthogy Alonso valóban tárgyalt az Alpine-nal, és még pár nappal a bejelentés előtt is úgy fogalmazott, hogy valószínű a maradása. Az viszont nem tetszett neki, hogy Laurent Rossi, az akkori márkaigazgató többször is nyilvánosan kijelentette, hogy a kora miatt csupán egy évvel akarnak vele hosszabbítani, így amikor Sebastian Vettel bejelentette visszavonulását, igent mondott a silverstone-i istállónak. A 42. születésnapját múlt héten szombaton ünneplő versenyző felidézte az akkori problémáit, és ennek kapcsán odaszúrt az Alpine akkori vezetésének, különösen Otmar Szafnauer csapatfőnöknek.

„Nem éreztem úgy, hogy tiszteletlenül bántak volna velem – jelentette ki a BBC-nek adott interjújában. – Az viszont igaz, hogy tovább tartott, mint gondoltam, amikor elkezdtünk beszélgetni a szerződéshosszabbításról, szerintem még Ausztráliában, 2022 [áprilisában]. Egyszerűen nagyon lassan zajlott, és nem az én részemről. Én készen álltam, és boldog voltam. A 2022-es autó gyors volt, így én is elégedett voltam a teljesítményével, és a jövőbeli lehetőségekkel. Szóval a beszélgetés lassan haladt, és még csak papírra sem vetettük, meg ezek a megjegyzések a korról és minden másról, amit még mindig csinálnak. Ez az, ahogyan ők intézik a dolgokat, vagy ahogyan Otmar intézi a dolgokat. Mert ezután az év után csendben kellene lennie, egyáltalán nem szabadna beszélnie. Az Aston Martin eredményei és az általa elért eredmények után még mindig beszél, és továbbra is büszke a döntésére, ami hihetetlen, elképesztő.”

Sokkoló elbocsátások az F1-es csapatnál, a csapatfőnököt is kitették

Bár az interjú a megjelenést illetően friss, Alonso korábban tette ezeket a megjegyzéseket előző főnökére, amikor még nem tudhatta, hogy a Belga Nagydíj után távoznia kell, míg Rossit már korábban áthelyezték. A román származású amerikai szakembernek a gyenge eredmények mellett Alonso távozását is felróják, de talán még inkább kritizálták Oscar Piastri McLarenhez való igazolása miatt. Persze nyilvánvaló, hogy ezek egyikéért sem kizárólag ő a felelős, és kívülről nehéz megítélni, hogy mekkora rész terheli őt.

Alonso és az Aston Martin házasságát sokan szkeptikusan fogadták, és tény, hogy mostanra beleszürkültek a középmezőnybe, a szezon kiválóan indult számukra. A kétszeres F1-es világbajnok az első nyolc futamból hatszor állhatott dobogóra, és ez nem kis részben az ő remek teljesítményének volt köszönhető. A 32-szeres futamgyőztes úgy véli, az Alpine-nál az életkora miatt lebecsülték, és ez a mai napig nem változott.

„Száz százalékosan, és még mindig így van – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Amikor az ember minden hétvégén a legjobbat hozza ki magából, amikor a Renault-ért is annyi mindent tett, akkor kicsit személyes támadásnak veszi, ha valaki kétségbe vonja a teljesítményét, a korát vagy ilyesmit. És csak még keményebben akarja bizonyítani, hogy a pályafutása legjobb szakaszában van. Az eredmények magukért beszélnek, és ez a [bizonyítás] legjobb módja.”

Friss