2023. szeptember 23. 00:33
KezdőlapF1Börtönhöz hasonlította Hamilton és a Mercedes egyeduralmát a Red Bull főnöke

Börtönhöz hasonlította Hamilton és a Mercedes egyeduralmát a Red Bull főnöke

-

Christian Horner felidézte azt az időszakot, amikor a Mercedes dominált, és a Red Bull csupán néhány győzelmet tudott aratni. A bikások csapatfőnöke azt is elárulta, mennyire számítottak dominanciára a mostani szezon előtt.

A Red Bull jelenleg valósággal letarolja a Forma–1-et. A bikások akkora fölénnyel rendelkeznek, hogy az elmúlt egy évben mindössze a tavalyi São Pauló-i Nagydíjat nem sikerült megnyerniük. A dominancia sok szurkoló számára nyomasztó, de az energiaitalosok minden bizonnyal úgy fogják fel, hogy ez a megérdemelt jutalom a szenvedésükért.

A Mercedes ugyanis zsinórban hét éven át mind az egyéni, mind a konstruktőri bajnokságot megnyerte, és ezalatt a Red Bullnak nem volt esélye hosszú távon felvenni a harcot. Bár 2014 és 2020 között egy kivétellel minden évben nyertek futamot, a 138 versenyből csupán 17-et sikerült diadalmaskodniuk. Christian Horner elmondta, hogyan élték meg azt az időszakot.

„Hét hosszú év, ez sok idő, bűncselekményekért kevesebbet kap az ember – hasonlította börtönbüntetéshez a rivális egyeduralmát a Red Bull csapatfőnöke. – Várnunk kellett, hogy újra olyan helyzetbe kerüljünk, hogy versenyképesek vagyunk. Sokáig kellett néznünk a Mercedes rengeteg győzelmét. Azonban soha nem tévesztettük szem elől a célunkat: továbbra is minden egyes évben futamokat nyertünk azokon a pályákon, amelyeken kiemelkedőt tudtunk nyújtani. Soha nem vesztettük el ezt a célt, csupán arról volt szó, hogy a hiányzó darabokat a helyükre kellett tenni. Aztán amikor versenyképes erőforrást kaptunk, képesek voltunk szemtől szemben megküzdeni a Mercedesszel.”

Verstappen tönkreteszi a Forma–1-et? – reagált a Ferrari főnöke

A Red Bullnak 2021-eben sikerült olyan autóval, illetve erőforrással előrukkolnia, hogy méltó ellenfelei legyenek a Mercedesnek, és ha a konstruktőrit nem is, az egyéni címet sikerült elhódítani Max Verstappen révén. A bikások a 2010-től 2013-ig tartó időszak óta először szóltak bele a vb alakulásába, és bár azóta meglehetősen hosszú idő telt el, ők felkészülve várták, hogy eljöjjön az ő idejük.

„Rendkívül fontosak voltak [azok az évek], mert felvillanyozták a csapatot – fogalmazott Horner. – Egy győzelmi sorozaton voltunk túl, és hirtelen nem volt esélyünk. Ott voltunk a versenyeken, és nem volt sanszunk a sikerre. Szerintem ez rengeteg szempontból próbára tette az istállót, azon a ponton sok embernek nagyon könnyű lett volna elhagyni a csapatot. A megnyert futamokért keményen meg kellett küzdenünk, nagyon élesnek kellett lennünk, mert hátrányban voltunk. Ha megnézzük azokat a versenyeket, amelyeken azokban az években győztünk, sokszor kihasználtuk a lehetőséget, vagy olyan pályákon nyertünk, ahol az erő nem játszott központi szerepet. Úgy gondolom, hogy a 2021-es vélhetően a sportág történetének legnagyobb szezonja volt. Azonban készen álltunk erre a kihívásra, harcedzettek voltunk a köztes évekből.”

Tavaly aztán jöttek az új technikai szabályok, és bár az első három futam után sokan leírták őket, végül egyértelművé vált, hogy a Red Bullnál éreztek rá a legjobban a módosításokra. Verstappen már 2022-ben is megdöntötte az egy idényben aratott győzelmek számának rekordját, mostanra viszont még nagyobbá vált a fölény. Az energiaitalosoknak még mindig van esélyük arra, hogy az összes futamot megnyerjék, amit Hornerék korábban nem is gondoltak.

„A legmerészebb álmainkban sem tudtuk elképzelni, hogy úgy vágunk neki a nyári szünetnek, hogy mind a futamokon, mind a sprintversenyeken veretlenek vagyunk – jelentette ki a brit szakember. – Februárban tudtuk, hogy jó autónk van, de arra számítottunk, hogy a Ferrari a tavalyi évre fog építeni, és hogy a Mercedes is ott lesz. Teljes mértékben meglepett minket, hogy mennyire versenyképesek vagyunk az ellenfeleinkhez képest.”

Friss