2024. május 01. 11:25

KezdőlapF1Verstappen tönkreteszi a Forma–1-et? – reagált a Ferrari főnöke

Verstappen tönkreteszi a Forma–1-et? – reagált a Ferrari főnöke

-

Frédéric Vasseur válaszolt arra az elsősorban a szurkolók körében népszerű felvetésre, hogy Max Verstappen tönkreteszi a Forma–1-et a dominanciájával. A Ferrari csapatfőnöke arról is beszélt, hogy a kimagasló teljesítmény mennyiben köszönhető a pilótának, és mennyiben az autónak.

Ha most lenne vége a szezonnak, ki lehetne jelenteni, hogy Max Verstappen minden idők legdominánsabb idényét futotta. A holland pilóta az eddigi 12 futamból 10-szer győzött, a másik kettőn pedig a második helyen ért célba. A címvédő a megszerezhető pontok körülbelül 93,45 százalékát begyűjtötte, ami toronymagasan a legjobb teljesítmény, amióta eltörölték a mínuszolást, vagyis amióta minden eredmény beleszámít a pontversenybe.

Ráadásul a következő hétvégén beállíthat egy igencsak jelentős rekordot, hiszen megszerezheti zsinórban a kilencedik győzelmét. Ezzel hazai pályán érné utol a jelenlegi csúcstartó Sebastian Vettelt (és Alberto Ascarit, ha csak azokat a futamokat vesszük figyelembe, amelyeken az adott versenyző elindult). A történelmi teljesítmény azonban nem mindenkinek tetszik.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, sok szurkoló arra panaszkodik, hogy Verstappen unalomba fullasztja a sportágat. Nem is önmagában azért, mert folyamatosan nyer, hanem mert akkora különbséggel, mint a Hungaroringen vagy Spa-Francorchamps-ban. A rajongók jelentős része úgy véli, a 25 éves pilóta ezzel tönkreteszi a Forma–1-et, de Frédéric Vasseur nem ért egyet ezzel a véleménnyel.

Csapattársa és az eső sem tudott Verstappen útjába állni, a 6. helyről is simán nyert Spában

„Kollektíven jobb munkát kell végeznünk – nyilatkozta a Ferrari csapatfőnöke a Belga Nagydíj utáni sajtóbeszélgetésen. – Mindenki ugyanabban a helyzetben van: mindannyian kissé kiegyensúlyozatlanok vagyunk, a második és a tizenegyedik hely között egy-két tized van. Nem arról van szó, hogy Max tönkreteszi [az F1-et]. Max fantasztikus munkát végez, nekünk pedig egyszerűen jobban kell teljesítenünk. Nem panaszkodhatunk Maxra vagy a Red Bullra.”

Verstappen azonban nemcsak a többi istálló versenyzőit, hanem csapattársát, Sergio Pérezt is hétvégéről hétvégére agyonveri. Éppen emiatt nincs igazuk azoknak a szurkolóknak, akik szerint a kétszeres világbajnok csak az autónak köszönheti a fölényét, hiszen, mint látható, a kétségtelenül remek Red Bullhoz ő is bőven hozzáteszi a magáét. Persze hogy ez milyen arányban oszlik meg, azt nehéz megítélni.

„Lehetetlen felosztani a versenyző és a csapat között – válaszolta Vasseur arra a kérdésre, hogy a nyomasztó fölény mennyiben köszönhető az RB19-esnek, és mennyiben Verstappennek. – A pilóta is fejleszti és beállítja az autót, és ez is része a teljesítménynek. Az biztos, hogy amikor nagy különbség van a két csapattárs között az eredményben, az nem az én problémám, hanem a Red Bullé.”

Friss