2024. május 05. 10:41

KezdőlapF1Ez a két pilóta lenne jobb Péreznél a Red Bull tanácsadója szerint

Ez a két pilóta lenne jobb Péreznél a Red Bull tanácsadója szerint

-

Helmut Marko úgy véli, csupán két pilóta lenne közelebb Max Verstappenhez a Red Bull-lal, mint Sergio Pérez. A bikások tanácsadója szerint a mexikói pilóta olyan győzelmek után kezdett el álmodozni a vb-címről, amelyek közül az egyiknél nagyon kedveztek neki a körülmények.

Max Verstappen 12 forduló után 125 ponttal vezeti a világbajnokságot csapattársa, Sergio Pérez előtt. A 33 éves versenyző a Miami Nagydíj óta borzasztó formában teljesített, főleg ami az időmérőket illeti, és nagyrészt ennek a következménye, hogy azóta a múlt heti Belga Nagydíjon állhatott fel először a dobogó második fokára.

A mexikói pilótával kapcsolatban sokan úgy vélekednek, hogy túlságosan messze van a címvédőtől, és jó néhány más pilóta jobban megszorongatná Verstappent. Lewis Hamilton saját magával kapcsolatban ezt konkrétan ki is mondta, amivel Helmut Marko is egyetért, de a hétszeres világbajnokon kívül csupán egyvalakiről gondolja azt, hogy előrébb járna Péreznél.

„Checo számára egy második hely jelenleg győzelemként ér fel – nyilatkozta a Red Bull tanácsadója a De Telegraafnak. – Maxot aligha lehet legyőzni. Szerintem talán csak Lewis Hamilton és Fernando Alonso tudna kicsit közelebb kerülni hozzá. Van néhány utcai pálya, ahol Pérez nagyon erős. Dzsiddában ő nyert, de Maxnak akkor gondjai voltak az időmérőn, és azon a hétvégén minden volt, csak nem fitt egy vírus miatt. Éppen csak be tudta fejezni a futamot, és nem tudott támadni.”

Hamilton szerint egészen más lenne a helyzet, ha ő lenne Verstappen csapattársa

Verstappen akkor valóban betegséggel küszködött, ráadásul a kvalifikáción technikai hiba hátráltatta. A 25 éves versenyző a futam első felében feljött a második helyre, de Pérezhez nem tudott közel kerülni. Utóbbi emellett még Bakuban nyert, ahol kétségtelenül jobb tempót produkált csapattársánál, de hozzá kell tenni, hogy Verstappennek rosszul jött ki a kerékcsere a biztonsági autó miatt.

Ami Marko mondandójának első felét illeti, nyilvánvalóan bizonyítani és cáfolni sem lehet, de azzal alighanem sokan egyetértenek, hogy a két veterán jobb teljesítményre lenne képes Péreznél. Azzal viszont már kevésbé, hogy például Charles Leclerc, George Russell vagy Lando Norris ne mondhatná el magáról ugyanezt, de ezt nyilvánvalóan lehetetlen teljes bizonyossággal megállapítani.

Az osztrák szakember nemrég úgy fogalmazott, hogy Pérez „felébredt a világbajnoki álmából”. Marko úgy véli, pilótája a számára kedvező körülmények között elért diadalok után kezdett el a végső győzelemről ábrándozni, ami rossz hatással volt rá. „A szezon ezen korai szakasza ahhoz vezetett, hogy Checo arról álmodozott, hogy ő lesz a történelem első mexikói Forma–1-es bajnoka. Ez az álom befolyásolta a teljesítményét, különösen a kvalifikáción.”

Friss