2024. május 04. 23:16

KezdőlapF1Hamilton szerint egészen más lenne a helyzet, ha ő lenne Verstappen csapattársa

Hamilton szerint egészen más lenne a helyzet, ha ő lenne Verstappen csapattársa

-

Lewis Hamilton úgy véli, Max Verstappen sokkal nehezebb helyzetbe kerülne, ha nem Sergio Pérez, hanem ő lenne a csapattársa. A hétszeres világbajnok szerint a Mercedes tett némi előrelépést az idei szezonban, de a nagy áttörésre továbbra is várni kell.

A Red Bull egyelőre esélyt sem ad a többi csapatnak a 2023-as szezonban, még a futamgyőzelemre sem. A bikások az első tizenkét versenyt kivétel nélkül megnyerték, és a tavalyi idényzáróval együtt már sorozatban tizenhárom diadalnál járnak, ami kettővel jobb az eddigi rekordnál. Több mint féltáv elteltével pedig már nagyon is benne van a pakliban, hogy az év összes futamát megnyerik.

Azonban nemcsak a Red Bull emelkedik ki a mezőnyből, hanem csapaton belül is óriási a különbség, hiszen Max Verstappen az utóbbi időszakban valósággal leiskolázza Sergio Pérezt. Ezen a ponton pedig sokakban felmerül a kérdés, hogy mi lenne, ha a mexikói versenyző helyett más ülne abban az autóban. Lewis Hamilton úgy véli, egy Red Bull-lal képes lenne megnehezíteni a címvédő dolgát.

Verstappen tönkreteszi a Forma–1-et? – reagált a Ferrari főnöke

„Jelenleg lehetetlen megverni a Red Bullt, hacsak nem érnek célba – nyilatkozta a Mercedes pilótája a belga Sporzának. – Körönként nyolc tizeddel vagy egy másodperccel gyorsabbak mindenki másnál. Ez van, semmit nem tehetek ellene. Akarok-e olyan gyors lenni, mint ők? Természetesen. Szeretnék-e olyan gyors autót, mint az övék? Persze hogy szeretnék. Ha én ülnék Sergio autójában, Max nem élne át ugyanilyen időszakot, mint most. Az élet azonban nem így működik.”

Hamilton állítását természetesen igazolni és cáfolni sem lehet, bár azt viszonylag nagy biztonsággal ki lehetne jelenteni, hogy közelebb lenne Verstappenhez, mint jelenleg Pérez. Másfelől viszont az id tény, hogy ennyire még a legjobb éveiben sem volt kiegyensúlyozott: miközben a holland versenyző már zsinórban nyolc győzelemnél jár, addig a 38 éves pilótának öt a rekordja. Ennek hátterében persze részben az erősebb csapattársak álltak, de időről időre Hamilton is hajlamos volt rossz hétvégét produkálni, vagy éppen hibázni.

Ami a Mercedest illeti, a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon a csillagos istálló még a negyedik erőnek számított. Ehhez képest nyilvánvaló az előrelépés, hiszen mostanra már meglehetősen magabiztos különbséggel tartják a második helyüket a konstruktőri tabellán, öt dobogóval rendelkeznek, és a Magyar Nagydíj időmérőjén Hamilton bizonyult a leggyorsabbnak. Az igazán nagy áttörés azonban még mindig hiányzik.

Az „ellopott vb-cím” miatt szurkolnak ma többen Hamiltonnak és a Mercedesnek?

„Egyikünk sem örül annak, hogy [nem] ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk, de folyamatosan teszünk lépéseket – fogalmazott a mostani Belga Nagydíj negyedik helyezettje. – Idén voltak dobogós pozícióink, volt egy második helyünk, volt egy pole pozíciónk, ami igazán nagyszerű. Csak apró lépéseket teszünk, és várjuk azt a nagyot, melynek révén versenybe szállhatunk az első két helyért. Ez nem lesz könnyű, de mindenki ezért dolgozik. A megpróbáltatások jellemet és erőt adnak a csapaton belül, és egy napon visszatérünk oda, ahol lennünk kell.”

Friss