2024. április 28. 10:08

KezdőlapF1Verstappent is megviselte fiatal honfitársa halála

Verstappent is megviselte fiatal honfitársa halála

-

Max Verstappent is mélyen megérintette, hogy bő egy hónappal ezelőtt meghalt egy fiatal holland versenyző a legendás spái versenypályán. A Red Bull világbajnokában megváltoztatott valamit, amikor Dilano Van ‘t Hoff nővére kommentelt a posztja alá.

Noha nem ő volt a leginkább megrendülve és nem is ő beszélt a legtöbbet a sajtóban a balesetről, a spái pályát több pilótatársával ellentétben átépíteni nem akaró Max Verstappenre is hatással volt a Formula Regional belgiumi fordulójában, július elején tragikus balesetet szenvedett Dilano Van ‘t Hoff halála. A 18 esztendős holland versenyzőt a Kemmel-egyenes elején találta telibe az egyik versenyzőtársa, mert nem látta őt a többiek által felvert vízfüggönyben.

Verstappen nem érti, mi szükség volt a spái tragédiához vezető döntésre

Az eset nagy vitákat váltott ki arról, hogy elég biztonságos-e a spái versenypálya, illetve arról, hogy megfelelőek voltak-e a körülmények a versenyzéshez. Verstappen is elmondta a véleményét, és azok közé tartozott, akik nem követelték a legendás aszfaltcsík átépítését, mondván, egy ilyen eset bármelyik pályán előfordulhat. Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kétszeres világbajnokot ne ütötte volna szíven honfitársa halála.

„Amikor megérkeztek az első hírek Dilano balesetéről, kitettem egy üzenetet a közösségi médiában. Nem sokkal később láttam, hogy Dilano nővére reagált a posztomra, és azt írta: »Max, te voltál a legnagyobb példaképe. Köszönöm a posztot.« Ez a reakció csinált velem valamit. Rögtön a családomra gondoltam, majd arra, hogy »Ba**zus, ha ez velem történt volna, akkor ők… Ba**zus” – nyilatkozta a holland Formula.nl-nek.

Azóta az F1-es mezőny is versenyzett Spában, és egyes pilóták követelése ellenére a pályán nem változtattak, viszont érezhetően nagyon óvatosan álltak az esőben versenyzéshez, és például a sprintfutamot is csak akkor indították el, amikor jelentősen javultak a körülmények. Emellett az F1-es pilóták már kicsit másként állnak a versenyzéshez is, amit Verstappen is megerősített.

Hamilton és Verstappen a 18 éves fiatal halála után sem akarja átszabni a legendás pályát

„Nem tudom, de a gondolkodásom más – felelte arra a kérdésre, hogy Van ‘t Hoff balesete után másképp méri-e fel a kockázatokat. – Tudom, hogy milyen volt, amikor a Forma-3-ban versenyeztem. Nem féltem. Most sem félek, de többet gondolok a tetteim lehetséges következményeire. Mi történhet ha… Akkoriban soha nem gondoltam erre, csupán ösztönből vezettem. Most nem Dilano esetéről beszélek, mert őt eltalálták, de általánosságban véve fiatal pilótaként sokkal vadabb kockázatokat vállalsz, mint idősebb korodban.”

Friss