back to top
2024. május 12. 23:42

KezdőlapF1Massa megindította a támadást, ügyvédei akcióba lendültek az elbukott 2008-as vb-cím miatt

Massa megindította a támadást, ügyvédei akcióba lendültek az elbukott 2008-as vb-cím miatt

-

Megtette az első hivatalos lépéseket a 2008-ban elbukott világbajnoki címe miatt Felipe Massa, aki továbbra is úgy érzi, igazságtalanság érte, és Lewis Hamilton helyett őt illetné meg az a vb-cím.

Felipe Massa tavasszal nagy port kavart azzal, hogy bejelentette, ügyvédeivel tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy jogi úton vegyen elégtételt az elbukott 2008-as világbajnoki címért. A 11-szeres futamgyőztes májusban kijelentette, hogy nem pénzt akar, hanem igazságot, mert úgy véli, igazságtalanság érte őt.

A Ferrari egykori versenyzője ezt egy Bernie Ecclestone-interjúra alapozza, amelyben a sportág korábbi vezére beismerte, hogy már a 2008-as szezon vége előtt tudomásuk volt arról, hogy Nelson Piquet Jr. és a Renault-istálló elcsalta az az évi Szingapúri Nagydíjat, és megbánta, hogy nem tettek semmit még abban az évben ennek orvoslására. Ecclestone az interjúban odáig ment, hogy kijelentette: „elcsalták” Massa világbajnoki címért, mert semmissé kellett volna tenni a Szingapúri Nagydíj eredményét, és Hamilton „a világ összes szerencséjével” nyerte meg az első címét.

Massa ismét megszólalt: nem csak saját maga miatt venné el Hamilton első vb-címét

Massában ezek a szavak indítottak el valamit, és helyezte kilátásba, hogy 15 évvel később jogi útra tereli az ügyet, de hónapokkal ezelőtt még csak az volt biztos, hogy tanulmányozza, milyen lépéseket tehet. A Reuters viszont most arról számolt be, hogy Massa ügyvédei jogi lépéseket tettek a Forma-1 vezetői és az FIA ellen, és Stefano Domenicalinak, az F1 elnök-vezérigazgatójának, valamint Mohammed bin Szulajm FIA-elnöknek 8 oldalas kereset benyújtása előtti tájékoztató levelet küldtek.

Ebben az áll, hogy Massa „az F1 legmagasabb szintjén állók által az FIA-val és a Formula One Management-tel (FOM) közösen elkövetett összeesküvés áldozata”, és több tízmillió eurónyi bevételtől és bónuszoktól esett el amiatt, mert egy másik versenyző szándékosan balesetet szenvedett a 2008-as Szingapúri Nagydíjon, amit szándékosan eltussoltak, mielőtt 2009-ben botrány robbant volna ki miatta.

„Egyszerűen fogalmazva, Mr. Massa a jogos 2008-as világbajnok, az F1 és az FIA pedig szándékosan eltussolta ezt a helytelen magatartást, ami elcsalta [Massától] a világbajnoki címet. Mr. Massa jelenleg nem tudja teljes mértékben meghatározni az őt ért veszteséget, de úgy becsüli, hogy azok valószínűleg meghaladják a több tízmillió eurót. Ez az összeg ugyanakkor nem fedezi a Mr. Massa által elszenvedett súlyos morális és hírnevét ért veszteséget” – olvasható a Reuters által megtekintett levélben.

Így tervelte ki a Renault a Massa vb-címébe kerülő 2008-as csalását

Ecclestone-t Svájcban sikerült telefonon elérnie a Reuters-nek, de érdekes módon a 92 esztendős üzletember nem emlékszik azokra a szavaira, amelyek Massát elindították a jogi elégtétel felé, sőt, magára az interjúra sem. „Hogy őszinte legyek, ebből semmire sem emlékszem. Biztos, hogy nem emlékszem, hogy adtam ezt az interjút” – jelentette ki, majd megerősítette, hogy sem Massa, sem a brazil versenyző ügyvédei nem keresték őt meg azzal kapcsolatban, hogy mit mondhatott.

Az ügyvédek tájékoztatási szerint amennyiben 14 napig nem érkezik érdemi válasz a levelükre, várhatóan arra utasítják őket, hogy további értesítés nélkül Angliában vigyék bíróságra az ügyet.

Friss