back to top
2024. szeptember 08. 01:40

KezdőlapF1Hamilton szerint nem lenne szabad hagyni, hogy egy csapat éveken át dominálja...

Hamilton szerint nem lenne szabad hagyni, hogy egy csapat éveken át dominálja az F1-et

-

Lewis Hamilton úgy véli, mindegy, melyik csapatról van szó, az éveken át tartó dominancia nem az, amit a szurkolók látni akarnak.

A Red Bull a tavalyi nagy fölényű győzelme után az idén soha nem látott dominanciát érhet el azzal, ha megnyeri mind a 22 idei versenyt, hiszen ilyesmi még soha egyetlen csapatnak sem sikerült. Már az hatalmas tett, hogy az energiaitalos csapat megdöntötte a McLaren 1988-ban felállított rekordját a zsinórban megnyert versenyek terén, és egyelőre nincs megállás, sőt! Eddig ráadásul a 2021-es költségplafon túllépéséért kapott büntetés sem érezteti a hatását, Milton Keynes-ben pedig már teljes gőzzel a 2024-es autó fejlesztésére koncentrálhatnak, akkora az előny mind a két pontversenyben.

Verstappen Monzában olyan tettet hajthat végre, ami még soha senkinek nem sikerült az F1-ben

Ez pedig elősegítheti azt, hogy a Red Bull jövőre is remek pozícióból induljon, és 2024-ben is folytassa az uralkodását. Lewis Hamilton szerint még az is benne van, hogy a 2026-os szabályváltozásokig nem lesz senki, aki elkapja Max Verstappent, a sportágat 2014 és 2020 között a Mercedesszel hasonló módon domináló, a világbajnoki címért 2021-ben is az utolsó verseny utolsó köréig harcban levő hétszeres világbajnok szerint azonban nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy az ezt követő jövőben is előfordulhat majd, hogy egy istálló évekig tarol.

„Ha így folytatjuk, talán a Ferrari fog dominálni a következő néhány évben, vagy talán a McLaren, esetleg mi visszatérünk. De szerintem a szurkolóknak nem ez a legjobb. Nem kellene megkapnunk az esélyt, hogy éveken át domináljunk, az első helyért zajló csatának szorosabbnak kellene lennie. Ezzel együtt sajnos komoly az esély rá, hogy a Red Bull a következő három szezonban is dominálni fog” – nyilatkozta a Channel 4-nak a 38 esztendős veterán.

Hamilton panaszkodott a Red Bull fölénye miatt, Verstappen visszaszólt neki

Hamilton korábban felvetette, hogy az FIA-nak szabályba kellene foglalnia, hogy csak egy bizonyos dátumtól lehessen elkezdeni dolgozni a jövő évi kocsit, mert különben az éppen domináló csapat az előnye birtokában hamarabb átállhat a következő modellre, így biztosítva, hogy az azt követő évben se győzzék le.

Ezt a javaslatot Christian Horner betarthatatlannak minősítette, és rámutatott, hogy az aerodinamikai fejlesztéseket az előző félévi eredmények alapján lépcsőzetesen korlátozó rendszer képében már van egy olyan metódus, ami igyekszik kiegyenlíteni a lehetőségeket.

Friss