back to top
2024. május 17. 10:23

KezdőlapF1Verstappen szerződése lejárta előtt visszavonulhat az F1-től, ha ez bekövetkezik

Verstappen szerződése lejárta előtt visszavonulhat az F1-től, ha ez bekövetkezik

-

Max Verstappen nem először, és alighanem nem is utoljára fejtette ki, hogy nem igazán tetszik neki az az irány, amelybe a Forma-1 tart, ami kihatással lehet a pályafutásának hosszára is.

Már az idén is 24 futamot terveztek, és amennyiben jövőre egy verseny sem esik ki, 2024-ben már tényleg megvalósul a Forma-1 történetének első 24 versenyes szezonja. Ez rengeteg utazással párosul amellett, hogy számos alkalommal nem lesz szünet a versenyek között, ami természetesen a csapattagoknak a legnehezebb, de azért a pilótákat is minden korábbinál tovább tartja távol az otthonuktól (jóllehet, a tesztkorlátozás előtt a futamok között éjt nappallá téve köröztek, és akkor meg azért nem voltak otthon).

Max Verstappen már korábban is kritizálta a futamok számának növelését, a holland De Telegraafnak pedig most elmondta, hogy már nem élvezi annyira a Forma-1-et, mint egykor. „Aggódom a sport miatt, amit mindig is élveztem. Még most is élvezem, de csak egy bizonyos mértékig. Nem arról van szó, hogy teljes mértékben a változás ellen vagyok, mint ahogy egyesek állítják. De ezeknek a változásoknak a Forma-1 érdekeit kell szolgálnia. Miért kell változtatni a jó dolgokon? Szerintem a tradicionális időmérő remek formátum, nem kell az egésznek a pénz körül forognia.”

Ha nem tetszik, el lehet menni – azonnali visszavonulásra szólította fel Verstappent a világbajnok

„Az emberek azt gondolhatják, hogy »Ez a fickó rengeteget keres, minek panaszkodik?« De minden a jólétről szól, hogy miként éled meg a dolgokat, és nem arról, hogy mennyit keresel. Úgy érzem, túl sok mindent kell csinálnom, és kihagynom olyan dolgokat, amiket szintén élvezet. Ezért néha elgondolkozom rajta, hogy »Mindez továbbra is megéri?«

Verstappent nemcsak a versenyek száma, hanem a munkával járó számos egyéb tevékenység is aggasztja, amiből a Red Bullnál van bőven. Elmondása szerint ezek miatt évente egy hónapot veszít.

„Nem az utazás a legnagyobb gond, hanem inkább a mindenféle extra dolog, amit csinálnom kell. A versenyhétvégék előtti csütörtökök nagyon hosszúak lehetne attól függően, hogy hol vagyunk, a versenyek között pedig rengeteget kell szimulátorozni. Évente egy hónap megy el marketingre, és egy bizonyos ponton azt érzed, hogy nem akarod ezt csinálni többet.”

A kétszeres világbajnoknak 2028 végéig szól a jelenlegi szerződése a Red Bull-lal, és benne van a pakliban, hogy annak az évnek a végén abbahagyja az F1-es versenyzést, mert elmondása szerint más sorozatokat is ki akar próbálni még azelőtt, hogy 40 éves lenne. De vajon abbahagyhatja-e 2028 előtt?

Elüldözhetik Verstappent az F1-ből a folyamatos változtatások

„A dolgoknak nagyon rosszra kell fordulniuk ahhoz, hogy ez megtörténjen – felelte erre a felvetésre, majd elmondta, hogy ilyesmi akkor merülhet fel, ha a Red Bull versenyképessége jelentősen visszaesik. – Nem számítok rá, hogy a nagyszerű embereinkkel a csapat ennyire visszaessen, de ebben a sportban mindig megeshet, hogy nem leszel annyira versenyképes. Attól függ, hogy mik a kilátások, de igen, nem látom magam, ahogy három éven át a középmezőnyben versenyzem. Akkor inkább otthon maradok, vagy valami mást csinálok. De nem számítok arra, hogy ez bekövetkezzen.”

Friss