2024. május 04. 13:34

KezdőlapF1Több munkát vár el Hamiltontól a Mercedes?

Több munkát vár el Hamiltontól a Mercedes?

-

David Coulthard szerint a Mercedes azt akarja, hogy Lewis Hamilton több szponzori eseményen vegyen részt, mint eddig. Az egykori F1-es pilóta ennek ellenére nem gondolja, hogy a hétszeres világbajnok elhagyja jelenlegi csapatát.

Bár már lassan egy éve terítéken van a téma, Lewis Hamilton még mindig nem hosszabbította meg az idei év végén lejáró szerződését a Mercedesszel. A felek rendre hangsúlyozzák, hogy az aláírás már csak formalitás, egyébként pedig már elköteleződtek a folytatás mellett, de amíg nincs bejelentés, addig nyilvánvalóan adódik a kérdés, hogy mi az oka ennek.

Ezzel kapcsolatban már számos lehetőség felmerült az anyagiaktól kezdve a szerződés hosszáig. Legutóbb David Coulthard beszélt honfitársa helyzetéről, és a 13 F1-es futamgyőzelemig jutó expilóta egy újabb szempontot vetett fel. A Williams, a McLaren és a Red Bull korábbi versenyzője szerint elképzelhető, hogy a Mercedes lényegében több munkát vár el Hamiltontól, de ez a munka nem a versenyzéshez, illetve az arraa való felkészüléshez kapcsolódik.

„A Mercedes egy bizonyos időt akar Lewistól a partereinek – nyilatkozta az Irish Newsnak. – A Mercedes a versenyzőihez való hozzáférés megszerzése révén fogja eladni a szponzorációt. Néhány vállalat azért szerződik le az Ezüstnyilakkal, mert Lewis ott van, nem pedig George Russell miatt. Lewis talán kevesebb napot vagy kevesebb kötelezettséget szeretne vállalni? Amire Lewis szerződik, az messze túlmutat azon, hogy egy nagydíjon vezet. Arról van szó, hogy milyen jogokat tart meg, és milyen jogokat ad el a csapatnak. A Mercedes többet vesz Lewis vezetési szolgáltatásainál. Megvásárolják a promóciós és a PR-hoz kapcsolódó jogait.”

Hogyan lettek a napokból hónapok, és valóban ajánlatot tett Hamiltonnak a Ferrari?

Akármi is legyen a háttérben, egyelőre még mindig sokkal nagyobb a valószínűsége a hosszabbításnak, mint annak, hogy Hamiltonnak ez legyen az utolsó éve a Mercedesnél. Persze amíg nem hivatalos, addig nem is lehet biztosra venni, de Coulthard nem látja azt a forgatókönyvet, amely felek év végi szakításához vezetne.

„Nem hiszem, hogy reális esély van arra, hogy Lewis elhagyja a Mercedest, hacsak nem történik valami komolyabb összezörrenés, és nem látom, hogy ez bekövetkezne – fogalmazott. – Kivel történne meg a komoly összezörrenés? Még ha Toto [Wolff-fal] is lenne, Lewis kapcsolata a Mercedes anyavállalatával, a Daimlerrel sokkal hosszabbra nyúlik, mint ahogyan Toto megjelent a Mercedes csapatfőnökeként.”

Hogy Hamilton szerződéshosszabbítását mikor jelentik be, az továbbra is jó kérdés, már persze ha egyáltalán lesz mit bejelenteni. A 38 éves pilóta szurkolóinak azonban még nem kell aggódniuk kedvencük esetleges távozását illetően, hiszen nem először nyúlik hosszúra a tárgyalás a Mercedesszel. Sőt, 2021 elején papíron munkanélküli volt, hiszen csak február elején vált hivatalossá, hogy meghosszabbította az előző év végén lejárt megállapodását, ennek tudatában pedig kijelenthető, hogy még bőven van idő.

Friss