2024. május 04. 01:25

KezdőlapF1Hogyan lettek a napokból hónapok, és valóban ajánlatot tett Hamiltonnak a Ferrari?

Hogyan lettek a napokból hónapok, és valóban ajánlatot tett Hamiltonnak a Ferrari?

-

Lewis Hamilton továbbra sem kötelezte el magát egyetlen csapat mellett sem a 2024-es szezontól, miközben ő és főnöke már tavasszal azt hangoztatta, hogy küszöbön áll a hosszabbítás a Mercedesszel. Vajon a hétszeres világbajnok tényleg azt fontolgatja, hogy máshová megy?

Toto Wolff és Lewis Hamilton továbbra is rendre ugyanazt mondja a hétszeres világbajnok idei év végén lejáró szerződésével kapcsolatban, mint eddig, azaz mindketten biztosra veszik a közös folytatást, csupán minden részletet tisztázni akarnak. De azért így is érdekes, hogy a csapatfőnök már januárban arról beszélt, hogy amint pilótája visszatér Európába a téli vakációjáról, „összedugjuk a fejünket, birkózunk egy kicsit, aztán néhány órával később felszáll a fehér füst és elhagyjuk a szobát”.

Ez a fehér füst azonban azóta sem szállt fel, Wolff pedig már nyilatkozott mindenfélét, volt, hogy azt mondta, fél órára leülnek Hamiltonnal és véglegesítik a dolgokat, de olyan is volt, hogy kávézni fognak. Hamilton a május végi Monacói Nagydíjon arról beszélt, hogy ez az elkövetkező hetekben történhet meg, majd június 4-én azt mondta: „Nem írtam még alá semmit, de azt hiszem, holnap fogunk találkozni Totóval, és remélhetőleg összehozhatunk valamit.”

Hamilton csatát veszített, és nem kapja meg a Mercedestől, amit akar?

Hogy a találka megtörtént-e, arról nincs információ, de az biztos, hogy két hónappal később még mindig nincs bejelentés, Wolff pedig a június közepi Kanadai Nagydíj előtt úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás „hamarosan meglesz”, és „szerintem inkább napokról, mintsem hetekről van szó.”

Azóta viszont nemhogy hetek, de másfél hónap telt el, az osztrák üzletember pedig már olyan kijelentéseket tesz, amikor arról kérdezik, hogy szerinte Hamilton maradni fog-e a Mercedesnél, hogy „nagyon remélem”, illetve, hogy „mindent megteszek azért, hogy maradásra bírjam.”

Wolff ezután hozzátette, hogy természetesen nincs szükség győzködni a britet arról, hogy miért lenne jó neki továbbra is ebben a csapatban, de az embernek mégis óhatatlanul az az érzése támad, hogy Hamilton az, aki bizonytalan, és miatta nem történt meg eddig a szerződéshosszabbítás.

Gondok vannak Hamilton új szerződésével? – főnöke elárulta a késlekedés okát

A Ferrari is ajánlatot tehetett

Reálisan nézve persze a Mercedes Hamilton egyetlen opciója arra, hogy a közeljövőben világbajnoki címet nyerjen, hiszen a Red Bull soha nem vinné őt Max Verstappen mellé, a Ferrari pedig Charles Leclerc-re épít. Michael Schmidt, az Auto Motor und Sport neves újságírója azonban ezzel együtt úgy véli, hogy a Hamiltont a Ferrarival összeboronáló korábbi pletykáknak volt alapja.

„Lehetett valamiféle megkörnyékezés, és a Ferrari talán tett is ajánlatot a hétszeres világbajnoknak” – mondta Schmidt az AMuS félévértékelőjében, majd így folytatta: „Egyetlen olyan szerződéshosszabbításra sem emlékszem a Mercedes és Lewis Hamilton közös történetében, amely egyik napról a másikra történt, de végül mindig bejelentették. Azt hallani, hogy Fred Vasseur [Ferrari-csapatfőnök] ajánlatot tett Hamiltonnak, és én sem mondom, hogy ez nem történt meg. Szerintem Vasseur jól tudja, hogy Lewis nem fog sehová menni, de szüksége van arra, hogy a Ferrari kicsit dinamikusabbnak tűnjön. És azt is gondolom, hogy Hamilton elég intelligens, és nagyon jól tudja, hogy amennyiben a Ferrari kétszer annyit is fizetne neki, a dolgok nem feltétlenül lennének jobbak ott, mert a Ferrari autója nem jobb, mint a Mercedesé, miközben a Mercedes összes problémája a többszörösére duzzadna a Ferrarinál, mert ott még inkább a rivaldafényben lenne.”

Most akkor megy Hamilton a Ferrarihoz vagy nem? – reagáltak az érintettek

A legvalószínűbb forgatókönyv tehát továbbra is az, hogy Hamilton marad a Mercedesnél, és megpróbálja visszakormányozni az istállót a győztes útra, de amíg nem jelentik be a hónapok óta ígérgetett hosszabbítást, óhatatlanul fel fog vetődni, hogy mi van akkor, ha a hétszeres világbajnok komolyan fontolgatja, hogy Maranellóba igazol, és kipipálja ezt a fejezetet is a karrierjében.

Vagy az egész csak egy színjáték, és Wolff jól elnevetgél a színfalak mögött Hamiltonnal arról, hogy fél éve kis túlzással csak arról szólnak a hírek, hogy mi lesz a közös jövőjük sorsa.

 

Friss