back to top
2024. május 18. 06:52

KezdőlapF1Ezért lehetetlen, hogy Massa utólag megkapja Hamilton első világbajnoki címét

Ezért lehetetlen, hogy Massa utólag megkapja Hamilton első világbajnoki címét

-

Egyelőre nem tudni, hogy Felipe Massa „csak” pénzt, vagy valódi elégtételt szeretne a 2008-as Szingapúri Nagydíjon történtek miatt, de utóbbit biztosan nem kaphatja meg.

Felipe Massa tavasszal ledobott egy kisebb taktikai atombombát az F1-re azzal, hogy elkezdte kapargatni a 2008-as szingapúri ütközésbotrányt és annak következményeit. A Ferrari egykori versenyzőjének igazságérzetét az ébresztette fel, hogy Bernie Ecclestone egy interjúban – amire állítása szerint már nem is emlékszik – beismerte: már a 2008-as szezon vége előtt tudott arról – Max Mosley FIA-elnökkel és Charlie Whiting versenyigazgatóval egyetemben –, hogy a Renault-istálló elcsalta a Szingapúri Nagydíjat, és csak azért nem tett semmit, mert nem akarta romba dönteni a sportág hírnevét.

Mint ismert, a Renault előre kitervelten a falba küldte ifjabb Nelson Piquet-t, hogy a nekik kedvező időpontban beküldött biztonsági autóból profitálva Fernando Alonsóval megnyerhessék a versenyt. Eközben az addig magabiztosan vezető Felipe Massa előre nem tervezett kiállását a kapkodó Ferrari elrontotta, a brazil pilóta pedig végül pontot sem szerzett. Utólag már tudjuk, hogy egy szingapúri 7. helyezés is elég lett volna neki a világbajnoki címhez, a csapata elrontott tankolása nélkül pedig akár a dobogó is összejöhetett volna neki.

Massa megindította a támadást, ügyvédei akcióba lendültek az elbukott 2008-as vb-cím miatt

Massa ügyvédei a múlt héten tették meg az első lépést és levelet küldtek Stefano Domenicalinak, az F1 elnök-vezérigazgatójának, valamint Mohammed bin Szulajm FIA-elnöknek, amelyben levezették, hogy védencük összeesküvés áldozata lett, és súlyos eurótízmilliókat veszített azzal, hogy az F1 és az FIA elhallgatta a csalást, és ebből következően Hamilton megnyerhette a világbajnoki címet. A levélben azt is kijelentik, hogy szerintük Massa 2008 jogos világbajnoka, azaz a brazil pilóta is így tekint magára, hiszen máskülönben az őt képviselő ügyvédek sem írták volna le ezt.

Egyfelől abszolút érthető Massa keserűsége, hiszen a Renault csalt, a csalás által elindított láncreakció nélkül pedig minden bizonnyal a brazil versenyző nyer, de hogy az első hétben végez, az biztos. Ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy ez a piszkos húzás minden esélyét elvette a címre, hiszen a Ferrari ettől még végrehajthatta volna hiba nélkül a bokszkiállását, nem beszélve arról, hogy a soron következő futamon, Japánban Massa több hibát is elkövetett a versenyen, amelyek miatt csak hetedik lett.

Ami viszont ennél jóval többet nyom a latba, hogy most, 15 évvel később abszolút semmilyen jogi eszköz nem áll rendelkezésére ahhoz, hogy utólag megváltoztathassa a bajnokság kimenetelét (mint ahogyan a Mercedes is azért nem támadta meg az FIA Nemzetközi Fellebbviteli Bíróságán a 2021-es Abu-dzabi Nagydíj eredményét, mert biztosan veszített volna), sőt, ha rögtön a Szingapúri Nagydíj után fény derült volna a csalásra, akkor sem tették volna semmissé az egész verseny eredményét, mint ahogyan azt Ecclestone állította.

Nem Massa és nem is Hamilton volt a 2008-as szezon legjobbja

Ebben az esetben persze szinte biztosan kizárták volna a Renault-t, azaz Alonso elveszítette volna a győzelmet, de ez irreleváns lett volna Massa vb-címét illetően, hiszen akkor Lewis Hamilton örökölte volna az első helyet, miközben a brazil ugyanúgy nem szerzett volna pontot. A teljes futam eredményeinek utólagos semmibe vétele azonban akkor és most sem opció, mint ahogyan nem volt opció soha olyan esetekben, amelyeknél szándékos csalásra derült fény, és utólag kizárták a mondjuk szabálytalan autóval versenyző, az ezzel tökéletesen tisztában levő csapatot.

És még ha lenne is ilyesmire lehetőség, és utólag törölhetnék a Szingapúri Nagydíj eredményeit, mivel nem a bajnokság utolsó futamáról beszélünk, soha nem derülne ki, hogy amennyiben ott és akkor kerül sor a törlésre, az azt követő versenyekre az milyen hatással lett volna. De vélhetően nem úgy alakultak volna, ahogyan alakultak, ami még egy indok amellett, hogy ne lehessen utólag meg nem történtté tenni versenyeket. Hasonló elv miatt nem ítélik egyébként például oda azokat a Tour de France-győzelmeket a második helyezettnek, amelyektől doppingvétség miatt utólag megfosztották az első helyezettet, és egyszerűen azoknak a francia körversenyeknek nincs győztese, de 2. helytől lefelé attól még nem törölték az eredményt.

Mit akar Massa?

Az igen valószínűtlen, hogy Massa ügyvédei „rámennek” a 2008-as vb-címre, hiszen vélhetően pontosan tisztában vannak vele, hogy ez veszett ügy, és semmilyen körülmények között nem tudnák elperelni Hamiltontól a 2008-as győzelmet. Ehelyett valószínűleg az anyagi kártérítést veszik célba, nem véletlenül hangsúlyozták a kiküldött levélben, hogy Massa több tízmillió eurónyi bevételtől esett el azzal, hogy nem ő lett a világbajnok.

Friss