2024. május 03. 11:18

KezdőlapF1Hamiltonnal ellenben Sainzot nem zavarja, ha egy csapat dominálja a Forma-1-et

Hamiltonnal ellenben Sainzot nem zavarja, ha egy csapat dominálja a Forma-1-et

-

Carlos Sainz nem gondolja úgy, hogy a Forma-1-nek be kellene avatkoznia akkor, amikor egy csapat uralja a sportágat, mert szerinte a Red Bull is teljesen megérdemelten veri meg őket.

Lewis Hamilton korábban kifejtette, hogy szerinte nem lenne szabad hagyni azt, hogy egy csapat dominálja a Forma-1-et, és benne van a pakliban, hogy a Red Bull uralma után a Ferrari, a McLaren, vagy akár ismét a Mercedes sikerszériája következik. Carlos Sainz szerint viszont ezzel semmi baj nincs, és akárcsak Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnök, ő is úgy véli, hogy nem lenne szabad mesterséges módon csökkenteni a Red Bull fölényét.

Hamilton szerint nem lenne szabad hagyni, hogy egy csapat éveken át dominálja az F1-et

„Mindig próbálom mások helyébe képzelni magam, amikor ezeket a kérdéseket elemzem – idézi a Ferrari spanyolját az Autosport. – És ha az én csapatom csinálta volna meg azt, amit a Red Bull, és én lennék Max [Verstappen] helyében, nem akarnám, hogy a Forma-1 bármin is változtasson, mert szerintem megérdemlik, hogy ebben a pozícióban legyenek. Egyszerűen csak elképesztő munkát végeztek az idei autóval, Max pedig nagyon magas szinten vezet. Hacsak az ellenkezőjét nem bizonyítják, megérdemlik a sikereiket, mert mindenki számára egyenlőek az esélyek, ők pedig egyenlő küzdelemben dominálnak és győznek le minket.”

A Red Bull a hétvégi Holland Nagydíjon idei 13., zsinórban 14. győzelmére készül, és jó úton jár afelé, hogy a sportág történetében először az összes versenyt megnyerje az adott szezonban. Sainz azonban bízik benne, hogy a hátralevő 10 futamon akár a Ferrarinak is teremhet némi babér.

„Nyilván tisztában vagyok az esélyeimmel, de továbbra is fennáll a lehetősége, hogy a Ferrari futamot nyerjen az idén, és akkor én is ott lehetek, hogy győzzek. Senki sem tökéletes. Remélhetőleg egy ponton a Red Bull hibázni fog. Minden hétvégének úgy vágok neki, hogy azt gondolom, ott kell lennem, hogy lecsapjak a lehetőségre. Ez a hozzáállásom. Még a Mercedes, a Red Bull vagy a Ferrari legdominánsabb éveiben is mindig volt egy futam, amelyen megteremthetted a különbséget, vagy valami történt. Versenyzőként, különösen az ilyen években, ezzel motiválod magad.”

Verstappen már most Sennával és Prosttal említhető egy szinten?

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója eközben azt hangsúlyozta, hogy Verstappen dominanciájára nem negatívumként kell tekinteni, hanem meg kell ünnepelni azt, hogy valaki ilyen teljesítményre képes.

„Mindenek előtt azt szeretném mondani, hogy ez a megfelelő pillanat arra, hogy megünnepeljük azt az elképesztő munkát, amit Verstappen végez abban az autóban – mondta az F1 vezére egy befektetőknek tartott beszámoló során. – Mert ha megnézzük a másik autót (Pérezt) és hogy a többieknek mekkora a lemaradása, Max elképesztő munkát végez. Ez mindig is az F1 része volt, és azt mondanám, hogy ez a játék része. Eléggé biztos vagyok benne, hogy a következő néhány évben a technikai különbségek csökkenni fognak, de ha valaki nagyszerű, akkor ünnepelnünk kell azt, amit csinál. Olykor pedig szükség van arra, hogy megerősítsük az örökségét valakinek, aki látványos dolgokat hajt végre.”

Friss