2024. május 03. 14:32

KezdőlapF1Direkt szúrt ki Pérezzel a Red Bull Verstappen kedvéért? – a csapatfőnök...

Direkt szúrt ki Pérezzel a Red Bull Verstappen kedvéért? – a csapatfőnök megmagyarázta a döntést

-

Christian Horner elárulta, miért Max Verstappent hozták ki előbb a Holland Nagydíjon, amikor intermediate-ekről slick gumikra váltottak. A Red Bull csapatfőnöke szerint összességében vélhetően jobban jártak így.

Max Verstappen nyerte a Holland Nagydíjat, amivel beállította Sebastian Vettel rekordját a sorozatban elért futamgyőzelmek terén. Csapattársa, Sergio Pérez a negyedik helyen végzett, és teljesítményét nem teheti ki az ablakba, hiszen kétszer is súlyos hibát követett el. Nem sokkal a futam megszakítása előtt előbb megpördült, de úgy tűnt, hogy a piros zászlónak köszönhetően csak Fernando Alonsóval szemben veszít pozíciót. Az újraindítás után viszont kiderült, hogy túllépte a bokszutcában megengedett sebességhatárt, és 5 másodperces büntetése miatt nem ő, hanem Pierre Gasly állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A futam elején viszont még ő állt az élen, miután már az 1. körben kiállt intermediate-ekért, míg Verstappen csak egy körrel később. A felszáradó pályán csapattársa rohamosan közeledett rá, körönként másodperceket adott neki. Azonban, amikor ismét elértek a váltóponthoz, még Pérez vezetett, és ennek fényében a Red Bull első látásra furcsa döntést hozott.

Ilyenkor általában az a szokás, hogy az elöl lévő pilótának kedveznek, ami jelen esetben azt jelentette volna, hogy Pérezt hozzák ki először, Verstappennek pedig még egy kört várnia kell. A 11. körben viszont a holland versenyző jött, és a rádiózásokból kiderült, hogy ez nem a pilóták, hanem egyértelműen a csapat döntése volt.

Péreznek csak a következő kör végén cseréltek kereket, de, ahogyan arra számítani lehetett, Verstappen időközben átugrotta őt. A hatszoros futamgyőztes körülbelül 6 másodpercet bukott a másik Red Bull-lal szemben, hiszen 2,7 másodperces előnyből 3,3 másodperces hátrány lett. Ebből akár azt is lehet feltételezni, hogy a Red Bull mindenképpen a 25 éves versenyzőnek akart kedvezni, még akár a csapattárs kárára is, de Christian Horner szerint pusztán a csapatérdekeket vették figyelembe.

Esőkáosz és piros zászló után Verstappennek megvan a rekord az év eddigi legjobb futamán

„Volt pár oka, amiért emellett döntöttünk – válaszolta a Sky Sports erre vonatkozó kérdésére a bikások csapatfőnöke. – Az egyik az volt, hogy Alonso szintén a slickekre váltott, és azt hiszem, [Pierre] Gasly volt mögötte. Ha Checót hoztuk volna ki az első, míg Maxot a második körben, akkor fennállt annak a veszélye, hogy az első és a negyedik helyen jövünk ki a kavarodásból.”

Alonso a 10. körben váltott, míg Gasly ugyanabban a körben jött, mint Verstappen. Ami az Aston Martin pilótáját illeti, Pérez 2,1 másodpercet őrzött meg a vele szembeni előnyéből, amikor visszatért a pályára, így a Verstappennel szembeni összevetés valóban minimum necces lett volna, még úgy is, hogy figyelembe vesszük a két Red Bull közötti tempókülönbséget. Gaslynak viszont 5,8 másodperc volt a lemaradása, így ő semmiképpen nem jelenthetett volna veszélyt Verstappenre.

Emellett azzal is lehet érvelni a döntés mellett, hogy a Red Bullnak biztonságosabb volt ez a megoldás. Verstappen ugyanis Alonsónál és Péreznél is gyorsabb volt, vagyis kétszer is csatára kényszerült volna, ami mindig rejt magában némi kockázatot. Így viszont az élre tudott kerülni, és az újraindításokat leszámítva nem is forgott veszélyben a győzelme. „Max közeledett Checóra, szerintem három kör alatt hét másodpercet hozott rajta – fogalmazott Horner. – A kivezető köre extrém volt, kicsit minket is meglepett. Max átugrotta Checót, és a változó körülmények között sok minden történhet.”

Friss