back to top
2024. május 07. 19:09

KezdőlapF1A Ferrari kerekek nélkül akart kereket cserélni, ami ismét megmutatta, óriási bajok...

A Ferrari kerekek nélkül akart kereket cserélni, ami ismét megmutatta, óriási bajok vannak Maranellóban (videó)

-

Nem ezen múlt a futamot végül az autója sérülése miatt feladni kényszerülő Charles Leclerc Holland Nagydíja, de a Ferrari ismét bizonyította, hogy jelenleg teljesen mindegy, milyen autóval és pilótákkal versenyez.

Noha már több mint fél éve irányítja a Ferrarit, egyelőre nincs kézzelfogható előrelépés a Scuderiánál Frédéric Vasseur csapatfőnöksége alatt azon a területen, ami miatt az utóbbi években a legtöbbet kritizálták az istállót. Hiszen az egy dolog, hogy az idei autó visszalépés a tavalyihoz képest, és a maranellóiak nemhogy a vb-címért nincsenek harcban, de egyelőre a futamgyőzelem is elérhetetlen, de továbbra is érthetetlen hibák jellemzik őket a versenyeken.

Jutott egy kínos szituáció a Holland Nagydíjra is, amikor Charles Leclerc az 1. kör végén a bokszba hajtott intermediate gumikért, a szerelők pedig kerekek nélkül várták a slickeken érkező monacóit, akinek a kiállása végül nagyjából 13 másodpercen át tartott, mert ennyi időbe telt, mire sikerült feltenni az időközben a garázs mélyéből előhozott köztes esőgumikat.

Leclerc versenyét végül nem befolyásolta ez a késlekedés – mint ahogyan az sem, hogy ekkor még nem, csak egy későbbi kiállásánál cserélték le a törött első szárnyát –, hiszen olyan mértékben sérült a Ferrari padlólemeze, hogy az ezután mindenkinél lassabban köröző monacói pilóta később feladni kényszerült a versenyt.

Ezzel együtt az első kiállása nem veszett a feledés homályába, és amikor arról kérdezték, beismerte, hogy részben miatta volt a kapkodás. „Én hoztam meg a döntést a bokszkiállásról az utolsó körben, úgyhogy nagyon későn szóltam – idézi őt a RacingNews365.com. – Az utolsó kanyarban tapasztalt körülményeket figyelembe véve biztos voltam benne, hogy még ha 5-6 másodpercet is veszítünk a kiállással, egy kör alatt könnyedén behozzuk azt.”

Leclerc ezt arra alapozta, hogy többen kint maradtak még legalább egy kört (mint például Verstappen és Alonso), de voltak, akik ennél sokkal több ideig húzták, és kivétel nélkül mindegyikük pozíciót vagy pozíciókat bukott. A 10 másodperc körüli időveszteség ellenére Leclerc helyesen gondolkozott, hiszen még Alonsót is átugrotta és az elrontott csere nélkül Verstappen is meglett volna, viszont az első kört mögötte befejezők közül a vele együtt kereket cserélő Gasly és Csou is elé került.

Utólag ezért úgy vélte, jól tette, hogy bejött a bokszba, mert „ez volt a helyes döntés ilyen körülmények között”, viszont azért ő is célzott rá, hogy a Ferrari várhatta volna felkészülten a fogadását. „Számítottam rá, hogy veszítünk némi időt, de optimalizálhattuk volna jobban a helyzetet csapatként, hogy a srácok hamarabb készen álljanak ilyen körülmények között.”

Futamok óta rossz a Ferrari rádiója, a Magyar Nagydíjon Leclerc pedig még inni sem kapott

Leclerc teljes joggal várná el, hogy a Ferrari szerelői ugrásra készen álljanak az intermediate gumikkal abban az esetben, ha elkezd szakadni az eső, hiszen ilyenkor abszolút várható, hogy egy versenyző az utolsó pillanatban dönt a csere mellett. A Leclerc-en kívül az első kör végén kereket cserélők, azaz Pérez, Gasly, Csou, Cunoda és Lawson rádiózását hallgatva bebizonyosodott, hogy mindenki közül a monacói pilóta jelezte a legkésőbb, hogy intermediate abroncsokra akar váltani – tény tehát, hogy a Ferrarinak volt a legkevesebb ideje reagálni erre, ráadásul a garázsuk is a bokszutca elején van, azaz Leclerc hamar odaért –, de akadt még néhány igen késői hívás, hiszen például Cunoda is az utolsó kanyarban szólt, ráadásul felülbírálta a mérnökét, aki néhány másodperccel korábban még arra utasította, hogy maradjon kint. Az AlphaTauri szerelői azonban a Red Bull, az Alpine és az Alfa Romeo szerelőivel egyetemben gumikkal várták a pilótájukat.

A Ferrarinál a jelek szerint tehát továbbra sem megfelelő a kommunikáció, mert bár a csapatok belső rádiózását nem halljuk, valószínűsíthető, hogy a szerelők nem kaptak olyan jelzést, hogy álljanak készen az intermediate abroncsokkal arra az esetre, ha az egyik vagy mindkét pilóta érkezne. Ameddig pedig ilyen helyzetek ilyen sűrűn előfordulhatnak, teljesen mindegy lesz, hogy milyen autója vagy milyen versenyzői vannak a maranellói csapatnak.

Friss